objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 20. julij 2013 ob 16:15

Ironično. Bratuškova zaradi protestov na oblasti, zdaj pa jih hoče omejiti
Pripravljalci sprememb zakona o javnih zbiranjih dajejo prednost logiki represije, menijo v Solidarnosti in Odboru. Zgražajo se tudi, ker vlada očitno podpira gradnjo terminala v Žavljah
2013 Pozareport

Odpri galerijo

V Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo so šokirani nad predlogom novele zakona o javnih zbiranjih, ki ljudi močno omejuje pri izražanju mnenja na javnih shodih. Vlada po njihovi oceni želi uzakoniti pogled nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je proteste označil za "nelegalne".
Predvidene zaostritve pogojev zbiranja, drakonsko večanje glob in kazni, širjenje definicije nevarnih predmetov, ki se jih sme prinesti na mesto demonstracij in še nekateri drugi momenti nakazujejo, da pripravljalci zakona vnašajo nove restriktivne omejitve – namesto v duhu demokratičnega dialoga z državljani in civilno družbo dajejo prednost logiki represije.
"Žal si spremembe tega zakona ne znamo razlagati drugače kot izjemno nenavadno, panično reakcijo na vse proteste, ki so se po Sloveniji zvrstili od lanske jeseni. In katerih posledica je bila, v tem je tudi ironija, zamenjava Janševe vlade s sedanjo vlado Alenke Bratušek!“ so med drugim zapisali na svoji spletni strani.
Zgroženi pa so tudi nad novico, da se bo Slovenija v Bruslju vzdržala pri glasovanju o gradnji plinskega terminala v Žavljah, saj to po njihovem pomeni, da vlada gradnjo podpira, čeprav ta projekt prinaša vrsto ekoloških, okoljskih, zdravstvenih in drugih tveganj ter nevarnosti.
"Ravnanje evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika in ministra Dejana Židana razumemo kot sramotno – ta vlada nima najmanjšega namena ščititi interesov Slovenije, temveč se obnaša, kot da je povsem pokleknila pred evropskimi lobiji, in s tem premišljeno podpira tako njih kot sam projekt,“ pravijo v Solidarnosti in Odboru, kjer je prvopodpisani član Jože Pirjevec. Dodajajo, naj vlada in Potočnik prevzemata polno odgovornost. Okoljevarstvene organizacije in civilno družbo pa pozivajo, naj obsodijo takšno ravnanje in s skupno čezmejno akcijo od vlade zahtevajo pojasnila.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vinka Gorenaka Janševe Alenke Bratušek Janeza Potočnika Dejana Židana jože pirjevec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ironično. Bratuškova zaradi protestov na oblasti, zdaj pa jih hoče omejiti