objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 16. julij 2013 ob 08:00

Vlada za Teš 6 hoče revizijo računskega sodišča, Vesel dvomi v učinkovitost
O vedno dražjem Teš 6 je vlada razdelila cel kup nalog. Na računskem sodišču opozarjajo, da projekt lahko pregledajo le posredno. O Teš 6 bodo danes razpravljali tudi poslanci
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada Alenke Bratušek je včeraj na dopisni seji sklenila, naj se v investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) poglobi računsko sodišče, ki naj izvede revizijo, državno pravobranilstvo pa mora v treh mesecih pripraviti poročilo o zakonitosti ravnanj HSE (Holding slovenske elektrarne) in Teša ter ga posredovati organom pregona.
Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča, se sklepu vlade nekoliko čudi, saj po njegovem mnenju računsko sodišče ni pristojno za revidiranje družb v posredni lasti države; Teš je namreč v lasti HSE, ta pa v lasti države. "Projekt lahko pregledamo posredno, prek presoje, kako so v njem ravnali drugi pristojni organi, recimo ministrstva, ali kako je Teš porabljal jamstva, ki jih je odobril HSE, ki ga lahko pregledamo. A vprašanje je, kako bi bila takšna revizija učinkovita," je za Dnevnik povedal Vesel.
Vlada pa je v zvezi s Teš 6 razdelila še nekaj nalog. Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Samo Omerzel, mora s pomočjo mednarodne družbe pripraviti predlog nadaljnjih potez. Teš oziroma HSE pa morata do 30. oktobra pripraviti noveliran investicijski program za projekt. Vlado zanima vpliv spremenjenih razmer, poslovanje HSE in Teš ter seveda ocena tveganja za unovčitev državnega poroštva. Ugotovila je namreč, da projekt ni izvedljiv po časovnici in ceni, na podlagi katerih se je o investiciji odločalo.
Kot je znano, je državni zbor decembra potrdil zakon o poroštvu, po katerem država jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki, a pod pogojem, da je 1,3 milijarde evrov končna številka investicije v Teš 6. Ta številka pa se je zvišala, in sicer kar na 1,44 milijarde evrov. Prvi mož HSE Blaž Košorok je konec maja izjavil, da se projekt ni podražil po podpisu poroštvene pogodbe, temveč je bila večina cene znana že takrat - nekdanji direktor Teša Simon Tot pa je zatrdil, da je bilo projekt še januarja mogoče zaključiti v okviru danih zavez.
Minister Omerzel je sicer še prejšnji teden dejal, da o umiku državnega poroštva za 440-milijonsko posojilo EIB ne razmišljajo.
Danes se bodo s Teš 6 najprej ukvarjali v parlamentarnem odboru za infrastrukturo in prostor, popoldne pa še poslanci na izredni seji državnega zbora, ki jo je zahtevala skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). V SDS med drugim predlagajo, da vlada, Teš in HSE v 30 dneh predstavijo ekonomsko upravičenost naložbe in vpliv spremenjenih razmer na poslovanje Teša in HSE.
Nevladne organizacije, slovenski Greenpeace, društvo Focus in Slovenski E-forum, so poslance včeraj pozvale: "Zahtevamo, da odrečete državno podporo projektu Teš 6 in prevzamete moralno ter dejansko odgovornost za reševanje nastalega problema." 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Tomaž Vesel Samo Omerzel Blaž Košorok Simon Tot Jožetom Tankom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vlada za Teš 6 hoče revizijo računskega sodišča, Vesel dvomi v učinkovitost