objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 15. julij 2013 ob 15:45

Na Pahorjevem posvetu o privatizaciji precej pomislekov. Sindikati užaljeni
Politiki, gospodarstveniki in strokovnjaki so pri predsedniku republike debatirali o nujnosti privatizacije dela državnega premoženja. Sindikati protestirajo, ker niso bili povabljeni
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pri načrtovani privatizaciji je treba imeti pred očmi lastne izkušnje, je predsednik republike Borut Pahor spomnil na 90. leta, ko so postopki privatizacije imeli "nekatere kolateralne škode, ki so povzročile hude rane pri zaupanju ter pri učinkovitosti in transparentnosti tega procesa“. Je pa privatizacijo treba izpeljati, in sicer transparentno in učinkovito, so se večinoma strinjali udeleženci posveta o privatizaciji, ki ga je sklical Pahor.
Minister za finance Uroš Čufer je napovedal, da bodo kupnine od privatizacije namenjene za znižanje dolga. Vlada naj bi za Telekom Slovenije do septembra izbrala svetovalca za prodajo, predvidoma tujo investicijsko banko. Po njegovih besedah ne bo mogoče prodajati vseh 15 družb hkrati, pomembno pa je, da se nehamo sprenevedati, "ali bomo neko podjetje res prodali ali ne".
Predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič ocenjuje, da imamo težave z neodvisnostjo in odgovornostjo izvajalcev postopkov prodaje; čemu služi Sod, je pripomnil, če se postopki vodijo mimo njega. "Makroekonomske situacije ni mogoče rešiti v kratkem obdobju, če nimamo privatizacijskih prihodkov, a ključno se mi zdi, kaj bomo z njimi naredili. Figo bomo dali denar za gospodarstvo. Dali ga bomo za zapiranje proračuna in s tem tudi za rast, saj bodo obresti manjše. Če bomo dali denar nazaj v podjetja, potem privatizacije ne bomo izpeljali," pa je dejal ekonomist Maks Tajnikar, navajajo Finance. Marko Golob, nekdanji vodja AUKN, pa se je celo spraševal, "ali ima smisel v obdobju dolgoročne inflacije prodajati javno premoženje."
Pahor je na posvet povabil blizu 30 politikov, gospodarstvenikov in strokovnjakov, vsi pa se vabilu niso odzvali, med njimi, tako Finance, nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.
Povabljeni pa niso bili sindikati. "O razlogih, zakaj na ta zelo pomemben posvet niste povabili predstavnikov delavcev, ne bomo ugibali. Opozarjamo, da razprava o privatizaciji državnih podjetij vedno pomeni tudi razpravo o delovnih mestih in pravicah iz dela," so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) med drugim sporočili Borutu Pahorju.
Spomnimo, na seznamu za prodajo je 15 "državnih“ družb, in sicer: Adria Airways, Aero, Elan, Fotona, Helios, Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, Nova Kreditna banka Maribor, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Uroš Čufer Tomaž Kuntarič Maks Tajnikar Marko Golob janez šušteršič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na Pahorjevem posvetu o privatizaciji precej pomislekov. Sindikati užaljeni