objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 12. julij 2013 ob 09:30

Zaradi stavbe za NPU na sodišču le Lah. O tožbi Kresalove odločitve še ni
Obtožni predlog nekdanjemu državnemu sekretarju MNZ očita zlorabo položaja. Sodišče o tožbi Kresalove zaradi poročila protikorupcijske komisije še ni odločalo, čaka na ustavno presojo zakona
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Tožilstvo je zaradi najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi ulici vložilo obtožni predlog zoper Damjana Laha, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), in sicer zaradi domnevne zlorabe položaja ali uradnih pravic, poroča Delo. Lah, ki je vodil celoten postopek najema stavbe za NPU in sklenil domnevno negospodarno in škodljivo pogodbo, je po policijski preiskavi njegove pisarne septembra 2011 odstopil.
Spomnimo, MNZ je za najem stavbe na Dimičevi sklenil pogodbo z Ram Investom Igorja Jurija Pogačarja, prijatelja oziroma znanca nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in njenega partnerja, znanega odvetnika Mira Senice. MNZ je Ram Investu plačeval 136.000 evrov najemnine na mesec, Ram Invest pa za isto stavbo mesečno odplačuje 125.000 evrov lizinga. Kar pomeni, da je Ram Invest vsak mesec „zaslužil“ 11.000 evrov, ko pa bo lizing odplačan, bo stavba njegova.
Računsko sodišče je o najemu stavbe izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa načelno mnenje, da posel ustreza definiciji korupcije. Kresalova, takrat še predsednica LDS, je zato kot ministrica nepreklicno odstopila. NPU oziroma MNZ pa se je oktobra lani z Dimičeve preselil na Litostrojsko.
Policisti so preiskali tudi sedež podjetja Ram Invest in dokumentacijo korespondence z MNZ. Sporno naj bi bilo predvsem to, piše Delo, da je bil posel izpeljan brez razpisa. Tožilstvo Lahu, ki se je v odredbi za hišno preiskavo znašel kot (edini) osumljenec zlorabe uradnega položaja, očita pridobitev nepremoženjske koristi, za kar je zagrožena kazen zapora do enega leta.
Pa Kresalova? Po očitkih o korupciji je vložila tožbo, s katero je zahtevala odpravo načelnega mnenja protikorupcijske komisije, ki jo rešuje ljubljansko okrajno sodišče. S ponujeno mediacijo ni soglašala, 13. februarja pa je s pripravljalno vlogo k tožbi postavila še podredni zahtevek za plačilo 41.000 evrov odškodnine. Sodišče je narok za glavno obravnavo, ki je bil sprva razpisan za 29. marec, preložilo za nedoločen čas. Kot navaja Delo, bo sodišče počakalo na odločitev ustavnega sodišča, ki presoja ustavnost zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Zakon je v ustavni presoji od septembra lani na zahtevo upravnega sodišča, pobudo za ustavno presojo dela zakona pa so ob podpori 36 poslancev sprožili tudi pri SDS, in sicer zaradi poročila protikorupcijske komisije o premoženju predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, ki bremeni tudi nekdanjega predsednika PS in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjana Laha Igorja Jurija Pogačarja Katarine Kresal Mira Senice Janeza Janše Zorana Jankovića

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zaradi stavbe za NPU na sodišču le Lah. O tožbi Kresalove odločitve še ni