objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 11. julij 2013 ob 15:45

Janković ali Bratuškova - za PS nič dobrega. V koaliciji Jankovića nočejo
Virant pravi, da bi vrnitev Jankovića na čelo PS lako pomenila konec vlade in trojko, Erjavec se strinja, v SD jasno podpirajo Bratuškovo. Makarovič: eden ali drugi, pomembnejše bodo nove stranke na levici
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po napovedi, da bo Pozitivna Slovenija jeseni imela volilni kongres, hkrati pa še ni znano, ali bo za predsednika stranke kandidiral Zoran Janković ali Alenka Bratušek (več o tem tukaj), so svoje stališče že pojasnili v koalicijskih vrstah: Jankovića nočejo, lahko strnemo, čeprav se zavedajo, da gre za interno zadevo PS.
Gregor Virant, predsednik Državljanske liste, pravi, da bi vrnitev Jankovića na čelo PS skoraj zanesljivo pomenila konec koalicije, konec vlade in najbrž povečano nevarnost prihoda evropske trojke. Karl Erjavec, predsednik DeSUS, se strinja, saj si težko predstavlja, da bi vlado vodil nekdo, ki ni predsednik stranke, ob morebitni politični krizi pa bi po njegovih besedah najbrž res upravljanje države prevzela trojka prek tehnične vlade. Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han je dejal, da v stranki podpirajo vlado Bratuškove, in spomnil, da je bil pogoj SD za sodelovanje v sedanji koaliciji prav umik Jankovića z vrha PS (slednje sicer velja tudi za DL in DeSUS).
Premierko Bratuškovo, ki PS vodi po pooblastilu sveta stranke, saj je Janković kot predsednik odstopil po očitkih protikorupcijske komisije, je danes podprl tudi državni sekretar v njenem kabinetu Gašpar Gašpar Mišič (PS), seveda če bo kandidirala. Izjavila je namreč, da ne bo, če bo kandidiral Janković, ta pa se še ni izjasnil.
"Alenka Bratušek bi si naredila največjo uslugo, če bi se osvobodila od Zorana Jankovića," je za Finance povedal strokovnjak za javno mnenje Andraž Zorko iz Valicona, in napovedal, da bo PS na naslednjih volitvah dobila manj glasov kot na prejšnjih oziroma manj od konkurence na levici, torej SD. Veliko pa je odvisno od Bratuškove same oziroma njenega dela, je dodal, saj "nima kilometrine, pa tudi velike karizme ne".
Analitik Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije pa je prepričan, da PS na naslednjih volitvah nima veliko možnost za uspeh ne glede na to, kdo bo na čelu stranke, med drugim pišejo Finance. "Stranka je bila zamišljena kot Jankovićeva in je kot taka zmagala na volitvah. Jankovićev mobilizacijski potencial je bistveno večji od tega, ki ga ima Bratuškova, vendar, kot kažejo anketni podatki, njegova prisotnost v večji meri mobilizira tudi nasprotnike."  Usoda PS je po njegovi oceni bolj kot od Jankovića ali Bratuškove odvisna od novih strank, ki bodo nastale na levici.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Alenka Bratušek Gregor Virant karl erjavec Matjaž Han Gašpar Gašpar Mišič Andraž Zorko matej makarovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković ali Bratuškova - za PS nič dobrega. V koaliciji Jankovića nočejo