objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 7. julij 2013 ob 08:40

Igor Lukšič na kongresu SD: Edini rdeči monopol je srce, ki ga ne damo
Predsednik SD je na kongresu stranke govoril o vrednotah socialne države in pravičnosti, vlado pa, vsaj za zdaj, zagovarja, čeprav nekaterim njenim odločitvam nasprotuje
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Socialni demokrati (SD) so na včerajšnjem programsko-statutarnem kongresu v Medvodah obnovili zavezanost vrednotam socialne države in pravičnosti. Med drugim se zavzemajo za nov sistem univerzalnega socialnega zavarovanja na osnovi progresivne obdavčitve, ki naj bi bil – poleg pokojninske reforme, novih posebnih davkov na nepremično premoženje ter večjih obremenitev za obremenjevanje okolja in zdravja ključ do stabilnosti in vzdržnosti javnih financ. V stranki menijo, da mora biti vsak državljan zavarovan za starost, zdravstveno oskrbo, starostno nego in brezposelnost.
Igor Lukšič, predsednik SD, je med drugim dejal: "Socialni demokrati imamo srce. To je edini rdeči monopol, ki je še ostal in desnica bi nam izruvala še tega. Srca ne damo." Če vlada ne bo zagotovila preobrata v gospodarstvu in padanja obrnila vsaj v stagnacijo, bo po njegovih besedah tudi sama ugotovila, da nima kaj početi.
Lukšič vseeno meni, da vlada ima potencial, da obrne tok na boljše. Nekatere kadrovske rešitve mu niso všeč, denimo Andrej Šircelj in drugi vidnejši člani SDS na podlagi političnih odločitev še vedno zasedajo pomembne položaje v Družbi za upravljanje terjatev bank in Nadzornem odboru RTV Slovenija.
Med drugim je izpostavil tudi "razprodajo“ premoženja, ki bi se ji po njegovem mnenju morali izogniti, prodajati pa le tam, kjer je nujno. Odzval se je tudi na twit predsednika SDS Janeza Janše, ki je zapisal, da "tisti, ki imajo moč in privilegije še vedno črpajo iz monopolov, zgrajenih na 100 tisoč pobitih političnih nasprotnikov". Lukšič je dejal, da je vesel, da Janša spremlja kongres SD, in da mu sporoča, da kljub vsemu v Janševi stranki in pri njem osebno pozna "potencial, ki bi lahko bistveno več naredil za Slovenijo v dobrobit vseh državljanov".
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič andrej šircelj Janeza Janše

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Igor Lukšič na kongresu SD: Edini rdeči monopol je srce, ki ga ne damo