objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 3. julij 2013 ob 16:10

Virant je Predaliča razrešil, ker je bil imenovan v sumljivih okoliščinah
Božu Predaliču so namesto načelništva ponudili mesto podsekretarja na notranjem ministrstvu, ki ga ne bo sprejel, saj se mu to zdi nespodobno sprenevedanje
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za notranje zadeve in javno upravo, tudi predsednik Državljanske liste, Gregor Virant je Boža Predaliča, ki je v ponedeljek nastopil funkcijo načelnika Upravne enote Grosuplje, po nekaj urah že razrešil. Na ministrstvu pravijo, da so odločbo o razrešitvi izdali na podlagi 83. člena zakona o javnih uslužbencih, ki takšno razrešitev dopušča v letu dni od nastopa funkcije. Razlog pa je predvsem ta, dodajajo na ministrstvu, da okoliščine imenovanja Predaliča zbujajo dvome.
Predaliča, ki je bil prej generalni sekretar v vladi Janeza Janše, je marca za načelnika imenoval Zvone Černač, ki je bil minister za infrastrukturo in prostor, po odhodu Državljanske liste iz vlade pa je opravljal tudi tekoče posle ministrstva za pravosodje in javno upravo. Kar moti zdajšnje notranje ministrstvo, je to, da je bil Predalič imenovan za načelnika več kot tri mesece pred iztekom mandata prejšnje načelnice in hkrati tik pred prenehanjem mandata vlade. Roki za prijavo so bili skrajšani, natečajna komisija pa je bila imenovana neobičajno naglo, pojasnjujejo.
Černač, sicer poslanec SDS, je razrešitev Predaliča označil za politično in "lustracijo drugače mislečih". Po njegovih besedah je takšna odločitev ministra Viranta posledica njegove "osebne maščevalnosti". Černač je marca poleg Predaliča imenoval tudi Mojco Kucler Dolinar za načelnico UE Ljubljana in še šest načelnikov. Zdaj pričakuje, da bo na enak način takoj po nastopu funkcije razrešena tudi Kucler Dolinarjeva. Poudaril je, da poznejše preverjanje ni pokazalo nobenih nepravilnosti pri postopku imenovanja Predaliča in da Virant s takšnimi potezami potrjuje, da se vse bolj bliža metodam, ki jih uporabljajo nedemokratični režimi.
Predalič je na tiskovni konferenci med drugim dejal, da mu je Virant ponudil mesto podsekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Mesta ne bo sprejel, ker ima "tudi nekaj ponosa", je dodal. Na twitterju pa je zapisal: „Aneks je nespodobno sprenevedanje. Če Virant meni, da z menoj kot načelnikom UE ne more sodelovati, kako bi sodelovala, če bi bil uslužbenec MNZ?“

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Boža Predaliča Janeza Janše Zvone Černač Mojco Kucler Dolinar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virant je Predaliča razrešil, ker je bil imenovan v sumljivih okoliščinah