objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 1. julij 2013 ob 15:30

Bratuškova ni plagiatorka, so pa vprašljivi standardi FDV, meni Makarovič
Po skoraj štirih mesecih je senat FDV sporočil, da magistrsko delo premierke Alenke Bratušek ni plagiat. Bila je sicer malomarna pri citiranju, a to ni dovolj za odvzem znanstvenega naziva
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Senat Fakultete za družbene vede (FDV) je danes ustavil postopek za odvzem znanstvenega naslova predsednici vlade Alenki Bratušek, saj je komisija ugotovila, da njeno magistrsko delo ni plagiat. Kot so pojasnili, je Bratuškova v svoji magistrski nalogi avtorska dela drugih avtorjev sicer navajala v nasprotju z danes uveljavljenimi načini citiranja. Vendar pa "na podlagi kritičnega ovrednotenega zbranega gradiva in virov ni mogoče strokovno in znanstveno presoditi, da naloga v pomembnem delu ni rezultat njenega lastnega dela". Malomarnost pri njenem (ne)citiranju vladnih in drugih gradiv po mnenju FDV ni dovolj za odvzem naziva – to bi bil, kot pravijo, "nesorazmeren ukrep glede na težo in posledice storjenega dejanja".
"Iz obrazložitve je mogoče razbrati, da mora biti magistrsko delo na FDV 'v pomembnem delu' rezultat kandidatovega samostojnega dela. Torej tam ni treba, da je naloga v celoti samostojno delo," je odločitev senata FDV za Siol.net med drugim komentiral Matej Makarovič, profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ). Po njegovih besedah sta Univerza v Ljubljani in FDV v presoji avtonomni, zato njihovi oceni nima smisla ugovarjati. "Res pa je, da s tako oceno institucija demonstrira raven svojih standardov.“
Igor Lukšič, predsednik SD in tudi profesor na FDV, pa ocenjuje, da je prav, da si je fakulteta vzela čas za proučitev očitkov. Meni, da je že na prvi pogled jasno, da ne gre za plagiat, kljub temu pa so politični nasprotniki Bratuškove njeno delo primerjali z deli tistih v parlamentu, ki so prepisali celotno nalogo. Še več, "Bratuškove so se lotili z vsemi političnimi in nepolitičnimi sredstvi, da bi jo diskreditirali že od takrat, ko je postala kandidatka za predsednico vlade," je dejal Lukšič.
Na FDV so za ugotovitev, ali je delo Bratuškove plagiat ali ne, potrebovali skoraj štiri mesece – prijavo o sumu plagiatorstva je FDV od Komisije za preprečevanje korupcije prejela 5. marca. Senat univerze je sklep o začetku postopka sprejel 8. aprila, za njegovo vodenje pa pooblastil Milana Brgleza. Po pooblastilu senata je dekan Bojko Bučar imenoval komisijo za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva v sestavi Slavko Splichal, Mirjana Ule in Franc Mali.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenki Bratušek matej makarovič Igor Lukšič Milana Brgleza Bojko Bučar Slavko Splichal mirjana ule Franc Mali

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bratuškova ni plagiatorka, so pa vprašljivi standardi FDV, meni Makarovič