objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 28. junij 2013 ob 16:00

Anton Stres proti davku na cerkvene nepremičnine. Izračunali ga še niso
V Svetu katoliških laikov Slovenije menijo, da je predvidena obdavčitev cerkvenih nepremičnin škodljiva in celo ustavno sporna, saj naj bi posegala v ustavno zagotovljeno pravico do verske svobode
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska škofovska konferenca (SŠK), ki ji predseduje ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, je ministrstvu za finance poslala stališče do napovedane obdavčitve cerkvenih stavb, javnosti pa ga še ni predstavila. Kot poroča Dnevnik, predvideni davek cerkvenih ustanov ne bo zelo obremenil, a se bo cerkveno vodstvo davku verjetno odločno uprlo.
Danes sicer poteka zadnji dan javne razprave o novem davku na nepremičnine, ki naj bi vključeval tudi cerkvene nepremičnine.
Na spletni strani SŠK so včeraj objavili odgovore na novinarska vprašanja v zvezi z novim davkom. SŠK pravi, da nepremičnin v lasti pravnih oseb Katoliške Cerkve niso ocenili, niti niso naredili izračuna, koliko davka bi zanje morali plačati. Odgovorili pa so za nepremičnine na Blejskem otoku: po GURS-u je cerkev vredna 218.764 evrov, letni davek po predlagani 0,5-odstotni davčni stopnji bi tako znašal 1.093,82 evra.
Dnevnik sicer navaja, da naj bi bilo celotno premoženje RKC po nekaterih ocenah vredno 800 milijonov evrov.
Časnik med drugim povzema pisanje tednika Družina, v katerem so premierki Alenki Bratušek očitali, da je papeža Frančiška v Vatikanu »vlekla za nos« in da koalicija z napovedjo davka ustvarja »protiversko in protikatoliško razpoloženje«, ob katerem »se človek sprašuje o zdravi pameti ali namerni hudobiji«.
Danes pa so se z izjavo odzvali še v Svetu katoliških laikov Slovenije (SKLS), kjer nasprotujejo predlagani „škodljivi“ obdavčitvi. Opozarjajo, da so v evropskih državah s primerljivo pravno kulturo in tradicijo (Avstrija, Nemčija, Danska, Latvija, Nizozemska, Švedska …) verske skupnosti, vključno s katoliško Cerkvijo, oproščene plačila davka na nepremičnine, ki se uporabljajo za verske namene. Nekatere slovenske župnije imajo tudi po 20 podružničnih cerkva ali kapelic, ki so vsi po vrsti kulturni biseri, so zapisali: „Zato bi se zlahka zgodilo, da bi bila skupnost, ki te sakralne objekte že sedaj na lastnih plečih obnavlja in vzdržuje, zaradi dodatne obremenitve prisiljena slednje porušiti.“ Dodajajo pa še, da obdavčitev sakralnih objektov posega v ustavno zagotovljeno pravico do verske svobode, zato „so takšni stvarno neutemeljeni posegi v ustavne pravice lahko podvrženi ustavnosodni presoji“.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Anton Stres Alenki Bratušek Frančiška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Anton Stres proti davku na cerkvene nepremičnine. Izračunali ga še niso