objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 27. junij 2013 ob 09:00

Janša in Janković v Svetu Evrope na tapeti glede korupcije
Slovenija in Francija kot novejša primera korupcije v Svetu Evrope. Romana Tomc, vodja delegacije slovenskega parlamenta, je zagovarjala Janšo, ne pa tudi Jankovića
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"V Sloveniji je predsednika vlade Janeza Janšo in vodjo največje opozicijske stranke Zorana Jankovića državna komisija za preprečevanje korupcije kritizirala, ker nista uspela pojasniti znatnega premoženja," je zapisano v poročilu o korupciji kot grožnji vladavini prava, ki ga je včeraj na zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Strasbourgu predstavila Mailis Reps iz Estonije. In še: "Po objavi teh poročil je prišlo do pritiska na premiera, da je odstopil."
Med novejšimi primeri korupcije, ki jih izpostavlja poročilo, sta tudi dva primera iz Francije: Jérôme Cahuzac, zdaj že nekdanji francoski finančni minister, je lagal o premoženju na računih v tujini, Éric Woerth, blagajnik prej vladajoče francoske stranke, pa naj bi s pomočjo nezakonito pridobljenih sredstev pomagal pri financiranju kampanje Nicolasa Sarkozyja.
Vodja delegacije slovenskega državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Romana Tomc (SDS) je "opozorila na nekaj okoliščin, zaradi katerih lahko poročilo komisije vidimo v povsem drugačni luči," navaja STA. Menila je, da bi vlada Janeza Janše z realizacijo predvidene sanacije bančnega sistema in prodaje državnega premoženja pomenila "grožnjo obstoju utečenih povezav in dolgoletnih elit", a je morala zaradi poročila komisije za preprečevanje korupcije pasti. "Orodja, ki se uporabljajo za preprečevanje korupcije, v nobenem primeru ne smejo biti zlorabljena za odstranitev političnih nasprotnikov,“ je dodala.
Poročilo, o katerem je razpravljal Svet Evrope, sicer ugotavlja, da je korupcija v državah članicah Sveta Evrope velik problem in resna grožnja pravni državi. Še zlasti so problematične Armenija, Albanija, Rusija, Azerbajdžan in Ukrajina.
Slovenija je glede na indeks percepcije korupcije (CPI) za leto 2012 na 19. mestu med članicami Sveta Evrope oziroma na 37. mestu med 174 merjenimi državami v svetu. Na prvih mestih pa so Danska, Finska in Švedska.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janšo Zorana Jankovića Mailis Reps Jérôme Cahuzac Éric Woerth Nicolasa Sarkozyja Romana Tomc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša in Janković v Svetu Evrope na tapeti glede korupcije