objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 26. junij 2013 ob 07:08

Brecelj: Zdravstveni sistem ne bo propadel zaradi denarja, ampak vrednot
Na shodu za ohranitev javnega zdravstva so od vlade zahtevali, da do 1. septembra predstavi, kaj namerava z zdravstvom. Bratuškova mora ukrepati, razen če nima namena storiti političnega samomora, pravi Brecelj
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj, na dan državnosti, se je shoda za ohranitev javnega zdravstva na Kongresnem trgu v Ljubljani udeležilo več kot pet tisoč ljudi. Med njimi so bili tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Simon Vrhunec, nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, sindikalista Goran Lukič in Branimir Štrukelj, predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer in predstavnik Koordinacije kulturnih organizacij Slovenije (KOKS) Igor Koršič. Pa seveda vsi tisti, ki so shod organizirali: Iniciativa zdravnikov kot pobudnica shoda na čelu s kirurgom Erikom Brecljem in gibanje Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) z Urošem Lubejem in Borisom Žuljem. Shod je sicer podprlo kar okoli 20 različnih skupin, gibanj, društev in organizacij.
"Niti v sanjah si pred 22 leti nisem mislil, da bom stal tukaj, ker nam razpada država," je dejal Brecelj. "Propad zdravstvenega sistema pomeni, da smo pustili, da nas vodijo nesposobni in pokvarjeni ljudje. Če bo propadel zdravstveni sistem, se bo to zgodilo zaradi propada vrednot, in ne zaradi pomanjkanja denarja," je opozoril.
Na shodu so se predvsem zavzeli za transparentno porabo sredstev v zdravstvenem sistemu, socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja, široko dostopen javni zdravstveni sistem in za ničelno toleranco korupcije v zdravstvu. Zahtevajo, da vlada do 1. septembra predstavi, kakšni so njeni načrti in vizije v zvezi z zdravstvom, to pa naj podpre z analizami. Brecelj pravi, da je dogovor nujen in pričakuje, da bo predsednica vlade Alenka Bratušek ukrepala, razen če nima namena „storiti političnega samomora“. Ta shod ni bil zadnji, je bilo slišati.
Zanimivo je, da je minister za zdravje Tomaž Gantar shod pred nekaj dnevi delno podprl, saj, kot je dejal, se tudi na ministrstvu zavedajo korupcije v zdravstvu, želijo transparentno delo in javno zdravstvo. Del tega naj bi zagotovili tudi s ta teden predstavljeno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki pa so jo na shodu že skritizirali.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Simon Vrhunec dušan keber goran lukic branimir štrukelj Veno Taufer Igor Koršič Erikom Brecljem Urošem Lubejem Borisom Žuljem Alenka Bratušek Tomaž Gantar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Brecelj: Zdravstveni sistem ne bo propadel zaradi denarja, ampak vrednot