objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 21. junij 2013 ob 12:00

Mussomeliju se zdi možno, da gre pri zadevi Patria za montiran proces
Mussomeli po treh letih mandata v Sloveniji ugotavlja, da se je ta zelo spremenila. O politiki pravi: Ne gre le za to, da se ne strinjate, ampak da prekleto ne marate osebe na drugi strani
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli  v "poslovilnem“ intervjuju za STA svoj mandat v Sloveniji opiše kot "nepričakovano čudovit“. Njegova družina, pravi, je tu tako dolgo udobno živela, da bo vrnitev v ZDA zanjo najbrž pomenila šok. Odpotovali naj bi že prve dni avgusta, a so mu iz Washingtona sporočili, da mora počakati na naslednika, ki ga, kot ocenjuje, lahko dobi najhitreje septembra.
V treh letih se je Slovenija po njegovih besedah zelo spremenila, več je pesimizma, hkrati pa tudi več pripravljenosti na sprejemanje pragmatičnih rešitev. Njegov osebni cilj, da v Slovenijo pripelje večjega ameriškega investitorja, pa se ni uresničil. "No, to je eden mojih velikih porazov ... Krivda je deljena. Zamenjava treh vlad v treh letih zagotovo ni pomagala,“ komentira Mussomeli. Ameriška podjetja najbolj moti slovenska birokracija: "Vsak ima svoj lasten fevd, ki ga poskuša braniti ... Birokrati so tisti, ki nadzirajo zadeve, in to je zelo frustrirajoče za investitorje.“ O seznamu 15 podjetij za privatizacijo pravi, da jih „"ečina ni vredna veliko in ne bo dosti zanimanja, nekaj pa“. Bil bi pa to lahko katalizator, ki bi Slovenijo naredil privlačno za vlagatelje.
Politika v Sloveniji? "Velika slabost sistema so osebna sovraštva. Ne gre le za to, da se ne strinjate glede politike, gospodarske in politične filozofije, ampak da prekleto ne marate osebe na drugi strani. In zaradi tega je dialog težji. Raven napadalnosti levice na desnico in desnice na levico je ... kaj takega v ZDA ni bilo že vsaj sto let,ocenjuje Mussomeli.
O aferi Patria, v kateri je bil obsojen bivši premier Janez Janša, meni, da do montiranega procesa ni prišlo, vsaj ne v klasičnem smislu, kot pod nacisti ali komunisti. Montiran proces pa se mu zdi možen "bolj subtilnem smislu, da bi bil neki sodnik, ali pa celo senat sodnikov, pod določenim vplivom ali pritiskom“. Na preizkušnji je celoten slovenski pravosodni sistem, dodaja. Če bodo slovenska sodišča potrdila obsodbo, v Strasbourgu pa bodo rekli, da zanjo ni bilo osnove, bo slovensko sodstvo izgubilo vso kredibilnost. "Ne vem sicer, kakšna je resnica, kdo je kriv ali nedolžen, a upam, da bo sodstvo res zanemarilo osebnosti in politiko in ugotovilo tisto, kar kažejo dokazi. Če so trdni, potem ... No, bomo videli, kaj bo odločilo višje sodišče,“ pravi.
V zvezi z razkritji Edwarda Snowdena o prisluškovanjih pa je na vprašanje, ali je on sam kakorkoli sodelovali pri zbiranju podatkov slovenskih telekomunikacijskih podjetij, pa je odgovoril: "Ne. Lahko rečem, da nismo imeli pojma o teh zadevah in mislim, da se kaj takega v Sloveniji sploh ni dogajalo. Nič ni bilo, kolikor jaz vem.“
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Joseph Mussomeli Janez Janša Edwarda Snowdena

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mussomeliju se zdi možno, da gre pri zadevi Patria za montiran proces