objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 19. junij 2013 ob 15:24

Zbor za republiko v zvezi z Janšo opozarja EU na montirane sodne procese
Memorandum Zbora za republiko je hkrati poziv, naj se pristojne institucije Evropske unije in Sveta Evrope aktivno vključijo v prenovo slovenskega pravosodja. V podporo memorandumu zbranih okoli 200 podpisov.
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Memorandum z naslovom Slovenija – spet montirani procesi, ki ga je Zbor za republiko na spletu objavil danes zjutraj, domačo in tujo javnost opozarja, da je bil teden dni po slabi oceni Evropske komisije o stanju v slovenskem pravosodju "na prvi stopnji zaključen nov montiran sodni proces, s katerim se želi onemogočiti proevropsko opozicijo v Sloveniji". V memorandumu med drugim navajajo, da tožilstvo v nobeni točki ni dokazalo, da je nekdanji premier Janez Janša (sicer predsednik SDS), sprejel neznano obljubo podkupnine. Kot je znano, je bil Janša v primeru Patria obsojen na dve leti zapora in denarno kazen, sodba pa še ni pravnomočna.
Primer Janše je po oceni Zbora za republiko le eden od mnogih, vendar pa prav ta primer pomeni vrhunec politizacije sodnega sistema v Sloveniji - njegov motiv je "s političnega prizorišča odstraniti političnega tekmeca, dokazanega demokrata in prepričanega Evropejca".
V novoustanovljenem odboru za zaščito človekovih pravic in svoboščin Zbora za republiko so v podporo memorandumu zbrali že okoli 200 podpisov. Boštjan M. Turk iz zbora je na današnji novinarski konferenci dejal, da gre za "brezkompromisen spopad klanov v tranzicijski levici za ostanek državnega premoženja, ki je v tretjem valu privatizacije še na voljo". Omenjena obsodba Janše v zadevi Patria se bo vpisala "v debelo knjigo sramote slovenskega pravosodja", pa je napovedal Vasko Simoniti iz Zbora za Republiko, sicer nekdanji kulturni minister.
Memorandum, v katerem je zapisano tudi, da bi se morale tudi pristojne institucije EU in Sveta Evrope aktivno vključiti v podporo prizadevanjem za resnično prenovo slovenskega pravosodja, naj bi po poročanju Dnevnika poslali na številne naslove organizacij in predstavnikov EU.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Boštjan M. Turk Vasko Simoniti

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zbor za republiko v zvezi z Janšo opozarja EU na montirane sodne procese