objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 18. junij 2013 ob 07:23

Peticija proti prodaji Mercatorja, ki ga je, tako premierka, prodal - Janša
Prodaji Mercatorja nasprotuje skoraj tri četrtine ljudi. Sindikati na nogah, bodoča politična stranka pa je celo objavila peticijo proti prodaji. A tokrat, v 9. poskusu, bo poskus prodaje, kot kaže, uspel.
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Danes naj bi vodstvi Mercatorja in Agrokorja podpisali pogodbo o sodelovanju, ki bo del pogodbe za prodajo 53,12-odstotnega deleža Mercatorja. Spomnimo, konzorcij 12 delničarjev je s hrvaškim Agrokorjem, ki ga vodi Ivica Todorović, v petek sklenil pogodbo o prodaji, po kateri bo Agrokor za delnico Mercatorja plačal 120 evrov (lani je ponujal 221 evrov), kar je skupaj 240 milijonov evrov.
"Vlada ne prodaja Mercatorja. Prodala ga je 12. avgusta 2005, ko je bil predstavnik prodajalcev Janez Janša, predstavnika kupcev pa Boško Šrot in Igor Bavčar, danes oba v kazenskih postopkih," pa je včeraj izjavila predsednica vlade Alenke Bratušek. Ne glede na njene ostre besede pa se država, ki je posredno prek NLB, ta pa prek Pivovarne Laško, pomembna lastnica Mercatorja, s prodajo tega slovenskega trgovca očitno strinja. Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je v včerajšnjih Odmevih na TVS celo izjavil: "Ne gre za položaj Mercatorja, ampak tudi za položaj lastnikov. S tega vidika je bila prodaja nujna."
Prodaja Mercatorja (tokrat je to 9. poskus) pa ima po pričakovanjih veliko nasprotnikov. V anketi Dela je skoraj tri četrtine vprašanih odgovorilo, da nasprotuje tej prodaji. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pa so pozvali pristojne organe, tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisijo za preprečevanje korupcije, naj nemudoma sprožijo postopke za ugotavljanje nepravilnosti ali koruptivnosti v postopku prodaje.
Odbor za pravično in solidarno družbo (med člani so na primer Jože Pirjevec, Darko Štrajn, Dušan Keber, Matevž Krivic, Spomenka Hribar, Ljubo Bavcon, Matjaž Hanžek in Lev Kreft), ki je aprila napovedal ustanovitev politične stranke Solidarnost za pravično družbo, je včeraj objavil peticijo proti prodaji Mercatorja. Kot je obrazložil Marko Golob, pri takšnem podjetju, kot je Mercator, ni pomembna le kupnina, potrebno je narediti številne analize in preveriti kupca – to pa se pri Mercatorju naj ne bi zgodilo. Agrokor je, tako Golob, zrel za stečaj, njegovi odnosi do dobaviteljev in zaposlenih so katastrofalni, ni jasno, od kod mu denar in ali bo lahko plačal kupnino itd. Zato Golob poziva ljudi, naj podpišejo "peticijo proti škodljivi razprodaji najboljših slovenskih podjetij“.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivica Todorović Janez Janša Boško Šrot Igor Bavčar Alenke Bratušek Toni Balažic jože pirjevec Darko Štrajn dušan keber matevž krivic Spomenka Hribar ljubo bavcon matjaž hanžek Lev Kreft) Marko Golob

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Peticija proti prodaji Mercatorja, ki ga je, tako premierka, prodal - Janša