objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 17. junij 2013 ob 15:16

Bratuškova bo v pokojnine najbrž zarezala drugo leto, a kot pravi - ustavno
Upokojenci so že prispevali k reševanju krize, je premierka korigirala nedavno razvpito izjavo finančnega ministra; je pa res, je dodala, da se pokojnine niso zniževale
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednica vlade Alenka Bratušek pravi, da vlada letos ne načrtuje posegov v pokojnine, za prihodnje leto pa: "Cilj vlade je, da bi se izognili poseganju v pravice upokojencev, a glede na razpravo v državnem zboru, da je bolje posegati v pravice, kot dvigovati davke, nisem prepričana, da se bomo temu lahko izognili." Posegi v pokojnine tako po vsej verjetnosti drugo leto bodo, a Bratuškova zagotavlja, "da bodo ustavni“.
Po njenih besedah (danes v DZ odgovarja na vprašanja poslancev) je sicer prihranek na račun upokojencev v letih 2010 do vključno 2012 znašal okoli 194 milijonov evrov, od tega večina, 140 milijonov evrov, na račun nepolnega usklajevanja pokojnin, preostalo pa na račun znižanega izplačila letnega dodatka. Ne drži torej, kot je 30. maja izjavil finančni minister Uroš Čufer – in s tem razburil številne upokojence, da "so doslej že vsi ostali segmenti prebivalstva prispevali k delitvi bremena te krize“, upokojenci pa, kakor da niso. Bratuškova zdaj pojasnjuje, da upokojenci torej so prispevali svoj del k varčevanju, je pa res, da se pokojnine za razliko od plač v javnem sektorju v tem času niso zniževale. Premierka ob tem napoveduje, da si bo vlada tudi v letu 2014 prizadevala za vzdržnost pokojninske blagajne.
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je premierki zastavil vprašanje o pokojninah, je sicer napovedal, da DeSUS ne bo pristal na znižanje pokojnin - ne letos ne prihodnje leto.
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Uroš Čufer Franc Jurša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bratuškova bo v pokojnine najbrž zarezala drugo leto, a kot pravi - ustavno