objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 21. junij 2013 ob 06:46

Zakaj evropska desnica bolj ne brani Janše? Ker imajo Alenko Bratušek
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Takoj po obsodbi Janeza Janše v primeru Patria sem dejal, da bo največji "vojni (politični) dobičkar" takšnega razpleta pred ljubljanskim okrajnim sodiščem predsednica vlade Alenka Bratušek. Ne Zoran Janković, niti slučajno, ne Milan Kučan, če pri slednjem odmislimo dejstvo, da generično triumfira že takrat, če Janša ni premier. Moja ocena se kaže za pravilno.
Sodba okrajne sodnice Barbare Klajnšek je tako rekoč obglavila največjo opozicijsko stranko in prvič v samostojni Sloveniji se dogaja, da vlada uraduje praktično brez resne opozicije, če, z nekaj cinizma, odštejemo občasne petkove tiskovne konference liderja Socialnih demokratov Igorja Lukšiča, čigar stranka pa je v vladi. Ampak to je že posebna tema.
Res, kako nizko je zgrmela opozicija, svojevrstno dokazuje že dejstvo, da je Nova Slovenija, medtem ko se Janša "gre" publicista, ustanovila vlado v senci. No, po drugi strani NSi kaže svoje sila ambiciozne načrte, brez Janeza Janše, vendar tudi o tem kdaj drugič.
Skoraj dva tedna je moralo miniti, da je krog Janeza Janše začeľ "diplomatsko akcijo" zoper obsodbo prvaka opozicije, ki naj bi doživljal podobno usodo kot bivša ukrajinska predsednica vlade Julija Timošenko. Na več pomembnih naslovov znotraj Evropske unije je pripotoval tako imenovani memorandum, ki so ga - poleg številnih politikov SDS - podpisali tudi nekateri drugi znani Slovenci, denimo slavni zamejski pisatelj Boris Pahor, lucidni ekonomist Matej Lahovnik ter nogometaša Mladen Rudonja in Miran Pavlin. Kaj se bo iz tega izcimilo, bomo še videli, ampak ne smemo pa pozabiti, kako je reagiral evropski parlament takoj potem, ko so aretirali Timošenkovo: poslanci Evrope so njeno aretacijo razglasil za nezakonito.
Pri obsodbi Janše pa je, kot je videti, previdna tudi evropska desnica (vodstvo Evropske ljudske stranke - EPP - je "modro" tiho, in zadevo, kot je slišati, podrobno spremlja), pri čemer se morda kaj več dogaja po drugih posebnih linkih, ki vsaj zaenkrat še niso javni. Janša je bil sicer včeraj na Dunaju, na seji vodstva EPP, kjer sta s predsednikom EPP Wilfriedom Martensom govorila tudi o težavah "tranzicije" in politiki EPP v Sloveniji. Vsekakor zoper sodbo ni glasnih medijskih protestov vidnih politikov evropske desnice.
Nemška kanclerka Angela Merkel & Co. povsem sodeč ravnajo skrajno pragmatično. Vladi Alenke Bratušek ne očitajo sodnega pregona vodilnega opozicijskega politika iz njihove opcije, in ji verjetno tudi ne bodo, dokler bo prodajala (razprodajala?!) slovenska podjetja in se tudi drugače dosledno ravnala po direktivah iz Bruslja: višji davki in podobno ...
Kot trojka (Bratušek - Uroš Čufer, minister za finance - Janko Medja, predsednik uprave Nove ljubljanske banke) brez prave trojke.
Zakaj bi torej "rušili" Alenko Bratušek zaradi Janše, če pa ona izvaja politiko - Janeza Janše.
Igor Lukšič pa ima težave, ker to tudi glasno pove.
Zato problem slovenske levice danes ni (več) Janez Janša, ampak Alenka Bratušek, premierka, ki zmore tudi komaj verjetno. Malo je politikov, ki bi lahko en dan v ljubljanskih Stožicah stoje peli Bandiera rossa la trionferà ... Evviva il comunismo e la libertà ..., takoj naslednji dan pa na sestanku sredi Bruslja zaobljubljali zvestobo ekonomski politiki desnice. Ter preživeli. Zato je zgodba o najnovejši karieri uradnice Alenke Bratušek, ki bi še pred nekaj meseci bila vesela, če bi od Merklove slučajno dobila avtogram, danes pa z njo klepeta kot predsednica vlade, tudi zelo poučna pripoved o fenomenu, kaj vse in še več prenesejo slovenski volivci, čeprav bi se ob tem politično povprečno profiliriranemu (zahodnemu) Evropejcu obračal želodec. Da je Bratuškova brez lastne politične filozofije, ji očitno zgolj koristi.
Poslušajte samo njene tragikomične izjave ob prodaji Mercatorja?! Kot v nadaljevanki Igra prestolov, Game of Thrones! Kje si zdaj, nadebudni minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan? Tvoja "najboljša vlada vseh časov" dopušča prodajo Mercatorja po najnižji možni ceni, "i nikome ništa".
Edino, česar še ni uspelo Alenki Bratušek, je sklic kongresa Pozitivne Slovenije, kjer bi zavzela mesto predsednice stranke. Za nadaljevanje njene politične kariere namreč ni dovolj, da ostane na čelu vlade, ne pa tudi šefica stranke, sicer jo utegne doleteti podobna usoda kot njeno "hrvaško kolegico" Jadranko Kosor.
Danes je Alenki Bratušek precej bolj kot Janez Janša nevaren - Zoran Janković, ki mu s prodajo Mercatorja kopni zadnja družinska srebrnina (njegovo družbo KLM, d. d., kjer ležijo njegove Mercatorjeve delnice, po prodaji Agrokorju čaka stečaj ali prisilna likvidacija), kar dokazuje četrtkov sestanek izbrano povabljenih članov vodstva Pozitivne Slovenije na ljubljanskem Magistratu. Klasično. Gre za preštevanje znotraj stranke, Janković živčno preverja, na koga vse še lahko računa in na koga ne več.
Napad na Alenko Bratušek se zdaj torej začenja na "levici". Vse bližje njej pa je po aferi z letalskimi kartami Adrie Airways politično skoraj povsem paralizirani Gregor Virant, ki znotraj eksistence te vlade vidi tudi lastno politično preživetje. Kar je sicer povsem pravilno in točno. Sliši se torej paradoksalno, toda vlado Alenke Bratušek nad vodo drži njena "prodesničarka" politika. Kar je Sloveniji, kjer se kakor gre za to, ali si za ali proti Janši, tudi možno - za navidezno levo vlado.
Mimogrede. Meta Roglič, novinarka časopisa Dnevnik, je včeraj zapisala, berem, da naj bi se po njihovih (torej Dnevnikovih, njenih) informacijah Alenka Bratušek umaknila Jankoviću, če bi le-ta hotel spet postati predsednik Pozitivne Slovenije. No, to sem jaz zapisal že pred tremi tedni, sklicujoč se na moje vire blizu Bratuškove, moje navedbe pa je potrdila tudi premierka sama, nekaj dni po zapisu v intervjuju za oddajo Povečava na Kanalu A.
Nič čudnega torej, če slovenski politični poročevalci ne opazijo niti desne politike Alenke Bratušek
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Alenka Bratušek zoran janković Milan Kučan Barbare Klajnšek Igorja Lukšiča Julija Timošenko boris pahor matej lahovnik Mladen Rudonja Miran Pavlin Angela Merkel Dejan Židan Jadranko Kosor Gregor Virant Meta Roglič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj evropska desnica bolj ne brani Janše? Ker imajo Alenko Bratušek