objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 15. junij 2013 ob 09:00

Janković o prodaji Mercatorja Agrokorju: Očitno nimajo druge rešitve
V 9. poskusu prodaje Mercatorja so njegovi lastniki in hrvaški Agrokor v petek podpisali pogodbo o prodaji 53-odstotnega deleža. Agrokor bo za delnico plačal 120 evrov – lani je ponujal 221 evrov
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Hrvaški Agrokor, ki ga vodi predsednik uprave Ivica Todorović, je v petek podpisal pogodbo s konzorcijem 12 delničarjev za nakup 53,12-odstotnega deleža Mercatorja. Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov (lani je ponujal 221 evrov), kar pomeni skupno 240 milijonov evrov. Mercator in Agrokor naj bi ustvarila sedem milijard evrov skupnih letnih prihodkov ter zaposlovala 60 tisoč ljudi. S tem naj bi Agrokor postal največje maloprodajno podjetje v srednji in vzhodni Evropi. Po Todorovićevih besedah naj bi povečali učinkovitost poslovanja, ohranili delovna mesta in izboljšali konkurenčnost. Vse skupaj pa bo še trajalo: transakcija naj bi bila zaključena v tem letu, nato pa bo Agrokor objavil obvezujočo javno ponudbo za prevzem preostalega dela Mercatorjevih delnic. Po ceni 120 evrov za delnico je Mercator vsega skupaj vreden 452 milijonov evrov.
Kmetijski minister Dejan Židan opozarja, da je na Mercator poleg okoli kar 12.000 zaposlenih vezanih še okoli 100.000 drugih delovnih mest v proizvodnji hrane. "Z veliko zaskrbljenostjo gledam, če se pojavljajo kupci, ki ne dokažejo, da imajo realni denar, temveč samo željo, da bi kupili svojega tekmeca. Dodatno nelagodje pa mi povzroča to, da Mercator kupuje njegov neposredni konkurent pa tudi proizvajalec hrane, in s tem tudi konkurent slovenski proizvodnji hrane," pravi Židan, ki se boji, „da prodajalci zdaj zasledujejo le svoje ozke prodajne interese in se ne zavedajo pomena, ki ga ima Mercator za Slovenijo, kjer rezervnih delovnih mest preprosto ni". Zoran Janković, nekdanji predsednik uprave Mercatorja, pa o prodaji meni, da "očitno nimajo druge rešitve". Kot lastnik 62,5 odstotka družbe KLM naložbe, ki ima v lasti nekaj več kot 61.000 delnic Mercatorja, pa pravi, da je treba najprej počakati na prevzemno ponudbo, potem pa se bodo lastniki odločili o morebitni prodaji.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivica Todorović Dejan Židan zoran janković

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković o prodaji Mercatorja Agrokorju: Očitno nimajo druge rešitve