objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 5. junij 2013 ob 06:57

Sodišče ukazalo. Nemudoma umaknite fotografijo sodnice Barbare Klajnšek!
Pravniki opozarjajo. Ljubljansko sodišče se utegne uredniku spletnega portala Požareport - zaradi javne objave fotografije njihove kolegice - kolektivno maščevati
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnja objava fotografije okrajne sodnice Barbara Klajnšek, trenutno najbolj znane sodnice v državi, ki danes razglaša svojo sodbo v razvpitem procesu Patria, je zrevoltirala ljubljansko sodišče. Kmalu bo objavi smo prejeli uradno zahtevo okrajnega sodišča, naj nemudoma umaknemo fotografijo, saj naj bi z njeno objavo kršili tretji odstavek 20. člena sodnega reda, ki določa, da je za snemanje sodnikov oziroma članov senata potrebno njihovo soglasje.
Prvi dopis okrajnega sodišča sem prejel zgodaj dopoldne, ob 9. uri in 20 minut, zadnjega pa ob 16. uri in 43 minut. Vse zahteve okrajnega sodišča je podpisala Tina Hrastnik, predstavnica odnosov z javnostmi na ljubljanskem okrajnem sodišču, sicer pa nekdanja tiskovna predstavnica stranke Zares ter bivša vodja kabineta Gregorja Golobiča, ko je bil še minister v vladi Boruta Pahorja. Pri tem je zanimivo, da naj bi Tina Hrastnik službo na omenjenem sodišču dobila na sporen, če ne celo nezakonit način, menda na podlagi prirejenega razpisa, kot izhaja iz neke anonimke, ki je že pred časom zaokrožila po medijih.
Kakorkoli, avtor teh vrstic sodnega reda zagotovo ni kršil z objavo fotografije, ki sem jo, na podlagi obstoječe poslovne pogodbe, odkupil od Slovenske tiskovne agencije. Po že ustaljenem principu, kot številne druge fotografije STA iz sodnega procesa Patria. Seveda v dobri veri, da so vse fotografije agencije, ki je celo v državni lasti, pridobljene na poslovno ter pravno korekten način. Čeprav sem to takoj po prejemu zahteve okrajnega sodišča pojasnil Tini Hrastnik, je sodišče na Slovensko tiskovno agencijo poslalo posebno vprašanje - v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja - ali je spletni portal Požareport naročnik foto-servisa STA?
Pri tem je Tina Hrastnik v dopisu citirala tudi rahlo neumne navedbe vrhovnega sodišča, ki navaja, da so dovoljenje za fotografiranje na obravnavah v zadevi Patria izdali samo Slovenski tiskovni agenciji, medtem ko Požareport takšnega dovoljenja nima?! Hm, čudno, kako jim ni jasno, da Slovenska tiskovna agencija dogodke snema zato, da fotografije naprej prodaja medijem ...?! Zraven je Hrastnikova dopisala tudi bizarno ugotovitev sodišča, da naj bi šlo za "predelano" fotografijo, karkoli naj bi že to pomenilo?!
Kot izhaja iz odgovora Slovenske tiskovne agencije oziroma njenega direktorja Bojana Veselinoviča, tudi fotograf STA ni kršil sodnega reda, kajti fotografiral je med tako imenovanim snemalnim terminom pred začetkom obravnave. Veselinovič še opozarja, da bi se lahko sodnica Barbara Klajnšek v dvorani pojavila tudi po koncu fotografskega termina, če pač ni njena želja, da bi se pojavljala na fotografijah.
Kljub temu je vodstvo Slovenske tiskovne agencije tiste fotografije, na katerih je razvidna sodnica Klajnškova (sam sem videl ter imel možnost kupiti dve, kupila sem pa eno), umaknilo iz ponudbe na svojem spletnem portalu.
Po teh pojasnilih ter posvetu s svojim odvetnikom sem obe objavljeni fotografiji umaknil tudi sam. Verjetno res ni nobenega dvoma, da bi okrajno sodišče v nasprotnem primeru predlagalo izdajo začasne odredbe za umik fotografije in potem samo sebi (sodišče) tej odredbi tudi bržkone ugodilo!
Kako je to mogoče, da sodni red leta 2013, dobrih dvajset let po uveljavitvi slovenske parlamentarne demokracije, še vedno onemogoča medijem objavljati fotografije (ali posnetke) sodnic ali sodnikov, ki sodijo v odmevnih procesih, nesporno pomembnih za javnost, pa je drugo, načelno in praktično vprašanje. Nekaj sem o tem pisal že včeraj.
Tina Hrastnik mi je - denimo - med drugim napisala, da se "najbrž zavedam, kaj lahko takšna objava fotografije pomeni za sodnico ...?!" Po drugi strani pa so mi številni kolegi novinarji iz "večjih" medijskih hiš, kot običajno v tovrstnih primerih, čestitali "za pogum".
Ampak še najbolj žalostno je dejstvo, da mi pravniki zdaj čisto resno svetujejo, naj pri napovedanih kazenskih procesih na ljubljanskem sodišču zoper mojo malenkost (razvpiti odvetnik Miro Senica je v zadnjem letu dni, odkar njegova spremljevalka Katarina Kresal ni več ministrica ali političarka, vložil kar pet (5) kazenskih tožb!!!) nujno predlagam izločitev celotnega sodišča (ter posledično premestitev sojenj v kakšen drug slovenski kraj), saj se mi utegne - kot me opozarjajo - ljubljanski "sodniški ceh" zaradi javne objave dveh fotografij njihove stanovske kolegice "kolektivno maščevati ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barbara Klajnšek Tina Hrastnik Gregorja Golobiča Boruta Pahorja Bojana Veselinoviča pisal že včeraj miro senica Katarina Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sodišče ukazalo. Nemudoma umaknite fotografijo sodnice Barbare Klajnšek!