objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 30. maj 2013 ob 06:39

Izgubljeno s prevodom. 20 let brez Kučana in Ribičiča, 1 leto brez Pahorja
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Nekoliko potiho, v senci včerajšnjega poročila evropske komisije o napovedanih ukrepih stabilnosti slovenske vlade, je s proslavo v Cankarjevem domu minila dvajseta obletnica stranke Socialnih demokratov. Še natančneje: gre za 20 let združitve več strank v Združeno listo socialnih demokratov.
Linhartova dvorana je bila polna (no, nekaj sedežev na balkonu je le ostalo praznih), v prvi vrsti pa ni bilo treh bivših predsednikov te stranke pod različnimi imeni, Milan Kučana, Cirila Ribičiča in Boruta Pahorja, prišel je le Janez Kocijančič. Kučan in Ribičič nista več člana SD (zato jima vabil tudi niso poslali), Pahor, ki je tudi že "zamrznil" svoje članstvo v SD, pa se je odločil, da kot predsednik države pač ne bo hodil na strankarske dogodke. No, je pa Pahor, za razliko od Kučana ter Ribičiča, vabilo dobil. Namesto Pahorja sta prišla dva njegova tesna sodelavca, Špela Vovk in Matjaž Nemec.
Podobno se je Borut Pahor pred dnevi izognil 25. obletnici Slovenske kmečke zveze oziroma Slovenske ljudske stranke. Je pa Socialnim demokratom poslal telegramsko čestitko.
Aktualni lider stranke Igor Lukšič se je v svojem govoru zavzel za boj "proti vsem monopolom, črnim in rdečim," generalni sekretar stranke Uroš Jaušovec je za prvo damo Socianih demokratov "razglasil" poslanko Majdo Potrata (ki je hkrati prejela tudi posebno priznanje), glavni gost dogodka pa je bil Avstrijec Hannes Swoboda, vodja skupine naprednega zavezništva socialistov in socialnih demokratov v evropskem parlamentu.
Mimogrede, Swoboda se je pred kosilom z Igorjem Lukšičem v ljubljanski restavraciji As ter obiskom poslanske skupine SD v državnem zboru "oglasil" tudi pri predsednici vlade Alenki Bratušek. Vloga Pozitivne Slovenije, da bi postala članica PES, to je evropske zveze socialističnih in socialdemokratkih strank, je po januarskem kongresu pozitivcev sicer obstala na mestu, ker si del vodilnih politikov Pozitivne Slovenije prizadeva, da bi jo mahnili med evropske liberalce in liberalne demokrate (ELDR), kjer sta že stranki LDS in Zares, na pragu vstopa pa Virantova Državljanska lista.
Med nagovorom Hannesa Swobode na odru Linhartove dvorane je prišlo tudi do precej komičnega zapleta. Najeti prevajalec (z dolgim čopom las) je "med prevajanjem" iz angleščine v slovenščino bral vnaprej prevedeni govor Swobode, ki pa je svoj - zelo dober - retorični nastop sproti spreminjal. Zato je Swoboda govoril eno, prevajalec drugo, večina publike, ki je znala angleško, pa je začela vedno bolj glasno negodovati. Potem se je obrnil k prevajalcu še sam Hannes Swoboda, češ, kaj se tu dogaja s prevodom, situacijo pa je rešila evropska poslanka z menda najlepšimi nogami v Bruslju Tanja Fajon. Po dogovoru z Lukšičem je skočila na oder, prevajalca "napodila" dol z odra ter prevzela prevajanje. In publika je ploskala ...
Dvajseta obletnica Socialnih demokratov mineva v času, ko stranka "izgublja" vodilno mesto na lestvicah javnega mnenja proti SDS, vendar še vedno krepko vodi pred neposredno konkurenco na politični levici - Pozitivno Slovenijo.
Kot vladna stranka pa "fura" zanimivo dvojno (zvito?!) politiko.
Socialni demokrati so glasovali proti zapisu fiskalnega pravila v ustavo ter nasprotujejo prodaji velikih državnih podjetij, kar naj bi bila zdaj sicer uradna politika vlade. Na personalnem nivoju pa minister za kmetijstvo in prostor Dejan Židan ter vodja poslanske skupine SD Matjaž Han predstavljata tako imenovano "provladno" linijo (ali frakcijo) Socialnih demokratov, Igor Lukšič pa skoraj dramatično "opozicijsko" ...
P.S. No, bomo videli, kako se bo vse to izšlo ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučana Cirila Ribičiča Boruta Pahorj janez kocijančič Špela Vovk Matjaž Nemec Igor Lukšič Uroš Jaušovec Majdo Potrata Hannes Swoboda Alenki Bratušek Virantova Tanja Fajon Dejan Žida Matjaž Han

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Izgubljeno s prevodom. 20 let brez Kučana in Ribičiča, 1 leto brez Pahorja