objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 29. maj 2013 ob 06:52

Tivoli in visoka Jakičeva plača. Poznavalci: To je spopad med pozitivci!
Če se (oziroma ko se ...) bo Zoran Janković želel tudi formalno vrniti na čelo Pozitivne Slovenije, se bo Alenka Bratušek sama umaknila
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je minuli teden doživel kar tri velike poraze. Najprej je moral vendarle prepustiti hišo Jureta Jankovića v Grosupljem upniku Marjanu Pišljarju, potem minister za obrambo in mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića Roman Jakič imena legendarnega partizanskega komandanta Franca Rozmana Staneta ni spet vrnil(!) na pročelje vojašnice v Ljubljani, ampak je to storil "samo" v Celju, nato pa je Janković izgubil tudi glasovanje na seji sveta Pozitivne Slovenije, kjer je velika večina, 29 članov sveta "njegove stranke", glasovala za uvedbo fiskalnega pravila v ustavo že leta 2015, tistih, ki so bili proti, pa je bilo samo šest.
"Spor" med med Jankovićem in Jakićem glede poimenovanja vojašnice je rahlo prišel v javnost, ampak ne preveč, ne glede na to, da je Zoran Janković vsaj dvakrat ministru Jakiću javno naročil (zabičal!), kaj mora storiti. To je Janković prvič povedal med govorom na nedavni partizanski proslavi na Orlah, in pozneje na proslavi ob 9. maju na Ljubljanskem gradu.
Roman Jakić, ki velja za kader Gregorja Golobiča in - Zorana Jankovića, ga kakor ni poslušal, ker menda "ni želel poglabljati ideoloških sporov." No, kot je slišati, se je na Jakićevo stran v tej zadevi postavil tudi Milan Kučan.
Bolj kot politično previdna poteza Romana Jakiča je politične centre moči na levici zunaj vlade prizadela ter razjezila spremenjena odločitev Alenke Bratušek glede fiskalnega pravila, kjer naj bi, kot pravijo, pokleknila pred prvakom SDS Janezom Janšo in nemško kanclerko Angelo Merkel. Še več, slišati je hude ocene, da naj bi Janša ter predsednik države Borut Pahor s pomočjo Merklove predsednici slovenske vlade Alenki Bratušek "nastavila past."
Po informacijah, ki že krožijo, je vsaj del članov sveta stranke glede fiskalnega pravila glasoval s figo v žepu, Zoran Janković pa naj bi še vedno obvladoval večino poslanske skupine. Znotraj Pozitivne Slovenije se dogaja precej več, kot je videti navzven, menda naj bi celo "že padla odločitev," da se bo Alenka Bratušek kot premierka morala kmalu posloviti, iz krogov blizu Bratuškove pa je slišati, da če bo (oziroma ko bo) Zoran Janković izrazil željo, da se tudi formalno vrne na čelo Pozitivne Slovenije, Alenka Bratušek z njim "ne bo šla v spopad," ampak se (mu) bo lepo umaknila.
Poznavalci pravijo, da so prav zato izsledki notranje revizije poslovanja javnega zavoda Šport Ljubljana iz leta 2009(?!) ravno zdaj prišli v javnost ter močno načeli ministra za obrambo Romana Jakiča, ki je bil takrat direktor zavoda. Jakič je tako prejemal previsoko plačo (okoli pet tisoč evrov bruto), si neupravičeno izplačeval solidne sejnine za seje zavoda ter precej drastično povečal stroške za reprezentanco.
Ugotovitve interne revizije so za Romana Jakiča pravzaprav uničujoče, vendar ga doslej še nihče ni pozval, da bi vsaj vrnil del preveč izplačanih plač (kar bizarno ugotavlja celo Jakič sam), niti k odstopu z mesta ministra za obrambo. Zato so poznavalci razmer na levici prepričani, da je podatke notranje revizije iz "Tivolija" spravil ožji Jankovićev krog kot resno opozorilo - Romanu Jakiču, kar pomeni, da preštevanje znotraj Pozitivne Slovenije prehaja v naslednjo fazo.
Mimogrede, zdajšnja direktorica zavoda Šport Ljubljana, nekdanja rokometašica Tatjana Polajnar, sicer tudi bivša uslužbenka Electe, krovne družbe družine Janković, zanesljivo sodi v notranji krog Zorana Jankovića. Polajnarjeva ima zdaj tudi bistveno nižjo plačo od predhodnika Jakiča, okoli 3200 evrov bruto. Kot "druga tarča" notranje revizije pa je izpadel Dragan Banović, dolgoletni, tako rekoč večni pomočnik "vseh direktorjev" Tivolija doslej, član Socialnih demokratov, znan tudi po tem, da se z Jankovićem "ne marata" preveč.
Naslednji, ki naj bi se tako znašel v veliki aferi, je menda Jernej Pavlič, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade, sicer pa zaupnik ter neformalni vodja kabineta Alenke Bratušek ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković prepustiti hišo Jureta Jankovića Marjanu Pišljarju roman jakič Franca Rozmana Staneta Gregorja Golobiča Milan Kučan Janezom Janšo Angelo Merkel Borut Pahor Tatjana Polajnar Dragan Banovič Jernej Pavlič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tivoli in visoka Jakičeva plača. Poznavalci: To je spopad med pozitivci!