objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 25. maj 2013 ob 08:12

Sodnik Branko Masleša je vedel, da pripornika mučijo, pa ni storil ničesar!
Vaš sin ni kriv, držimo ga zaradi drugih. Pretresljivo pismo pesnika in partizana Mateja Bora razkriva, kako je pred leti kot preiskovalni sodnik služboval sedanji predsednik vrhovnega sodišča
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Če je slovensko pravosodje pred nekaj dnevi na prostost lahkotno (ter še v nepojasnjenih okoliščinah) izpustilo nekdanjo gradbeno baronico Hildo Tovšak, je bilo pred leti, vsaj za nekatere državljane, bistveno drugače. Držali so jih pod ključem, in to zelo na trdo.
In če je danes predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, je bil v zgodbi, ki jo razkriva letošnja razstava (v ljubljanski Narodni in univerzitetni knjižnici) ob stoletnici rojstva slovenskega pesnika in partizana Vladimirja Pavšiča, precej bolj znanega pod umetniškim imenom Matej Bor, Masleša še preiskovalni sodnik, ki je natančno vedel, kako v "bunkerju" mučijo njegovega pripornika, vendar ni storil ničesar.
Še dosti huje, tedanji preiskovalni sodnik v Kopru Branko Masleša je staršema nesrečnega Mira Kajdiša nonšalantno dejal takole:
"Vaš sin ni niti kriv, niti begosumen, držimo ga zaradi drugih."
Potem je sodnik Branko Masleša mučenega pripornika še zatožil mučitelju(!), kar je razvidno iz pretresljivega pisma, ki ga je pesnik Matej Bor 18. oktobra 1982 poslal tedanjemu predsedniku predsedstva Francetu Popitu. Matej Bor je v daljšem pismu (objavljanem v nadaljevanju članka), kjer je sodnika Maslešo "zašpecal" Popitu, med drugim zapisal, da ... "ljudje, ki so navajeni tako grobo in brutalno kršiti naše zakone in ustavo, se tudi poslužujejo najbolj umazanih načinov, da bi svoje nedela upravičili."
In kaj se je zgodilo kasneje? Branko Masleša je kljub številnim pomislekom ter obtožbam novembra 2010 postal celo predsednik vrhovnega sodišča!
Toda razkrito pismo Mateja Bora imenovanje Branka Masleše na eno od najvišjih funkcij znotraj slovenskega pravosodja definitivno postavlja v novo luč ...
Nenazadnje, tudi slovenski zakon o sodniški službi določa, da tisti sodniki, ki so sodili ali odločali o preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice, po izteku svojega mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev na sodniško funkcijo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
izpustilo nekdanjo gradbeno Hildo Tovšak branko masleša Vladimirja Pavšiča Matej Bor Mira Kajdiša Francetu Popitu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sodnik Branko Masleša je vedel, da pripornika mučijo, pa ni storil ničesar!