objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 23. maj 2013 ob 06:57

Dva dni menjavali Rakovca. Zdaj bodo pa padale tožbe in bonitete Triglava
Matjaž Rakovec je odpoklican, Andrej Slapar začasno postavljen, toda zakulisni scenarij je naslednji: novi predsednik uprave Triglava naj bi postal Damjan Žugelj, član uprave pa Igor Gruden
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Člani nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav so sinoči, po končani maratonski dvodnevni seji, vendarle zamenjali predsednika uprave Matjaža Rakovca, na njegovo mesto pa začasno postavili sedanjega člana uprave Andreja Slaparja. Z "omejenim" mandatom, ki naj bi trajal do izvolitve novega šefa uprave oziroma do konca Slaparjevega mandata kot člana sedanje uprave.
Seja nadzornega sveta je skoraj spominjala na konklave vatikanskih kardinalov, ko volijo novega papeža. Predsednik nadzornega sveta Mihael Perman je v torek pozno zvečer, okoli enajste ure, že sporočil Rakovcu, da se je nadzorni svet "poenotil" glede njegovega odpoklica, zamenjali pa naj bi tudi člana uprave z najkrajšim stažem Stanislava Vrtunskega. Takoj potem so se tudi razširile informacije (okoli enih zjutraj), kako je Rakovec že odletel. Zakaj nadzorniki niso že takrat sprejeli formalnega sklepa o njegovem odpoklicu, pa ostaja uganka. Menda zaradi pozne ure ...
Potem so se člani nadzornega sveta vnovič sestali včeraj popoldne ob petih, seja pa je trajala do desete ure zvečer. Razmerje med člani nadzornega sveta je ves čas ostajalo bolj ali manj nespremenjeno. Za Rakovčevo razrešitev so bili Mihael Perman, Žiga Andoljšek in Jovan Lukovac, ki so Rakovca tudi najbolj "nabijali", proti so bili Aleš Živkovič, Rok Strašek in Blaž Šlemič, trije predstavniki zaposlenih pa so ostajali vzdržani. Na koncu je razmerje ostalo enako, le da predstavniki zaposlenih niso hoteli glasovati in so zapustili sejo.
Matjaž Rakovec je bil tako razrešen z glasovanjem 3 proti 3(!), pri čemer glas predsednika nadzornega sveta šteje "dvojno". Odvetnik Franci Matoz, ki je bil ves čas prisoten na seji, ker ga je angažiral predsednik nadzornega sveta Perman, jim je sam pojasnil, da bo tako "nehigienično" sprejeti sklep na sodišču zagotovo padel, če bo Rakovec šel v tožbo.
No, Matjaž Rakovec (mi) je takoj po koncu seje zagotovil, da bo zanesljivo vložil tožbo, že danes pa tudi predlog za izdajo začasne odredbe, ki naj bi izničila včerajšnji sklep nadzornega sveta o Rakovčevi razrešitvi.
Spomnimo, podobno glasovanje se je pred časom že zgodilo v nadzornem svetu družbe Gen Energija, ki je na sodišču potem dejansko pravno padlo.
Mimogrede, Rakovca so uradno razrešili iz "poslovnih-ekonomskih" razlogov, brez kakšnih podrobnejših pojasnil.
Z napetim dogajanjem tekom včerajšnjega dne so padle tudi zakulisne maske načrtovane zamenjave Matjaža Rakovca. Gre za posebno "interesno" skupino, ki jo sestavljajo Damjan Žugelj (Agencija za trg vrednostnih papirjev), Rajko Stankovič (predsednik društva malih delničarjev) in nekdanji član uprave Slovenske odškodninske družbe Igor Gruden, ki se je pred časom poskušal zavihteti na čelo Soda. Njihov cilj je, da bi Žugelj že v prihodnjih tednih postal nov predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, Gruden član uprave, Stankovič in Perman pa na že sklicani skupščini (11. junija) člana nadzornega sveta.
Nekateri pravijo, da gre za pravo "underground sceno," ki je včeraj ni mogla ustaviti niti politika. Nekaj nadzornikov na primer se je med včerajšnjo sejo "umaknilo" na posvet kar v bližnje stranišče. Menda so se "zarotniki" čez dan sklicevali na ministra za finance Uroša Čuferja ter poslanca SDS Andreja Širclja, kar pa sta oba demantirala. Najvplivnejši poslanec Socialnih demokratov Matjaža Han naj bi predsednico vlade Alenko Bratušek zaradi dogajanj na Triglavu klical celo v Bruselj, toda očitno je "bilo prepozno". Diverzantska akcija pa naj bi - po mnenju poznavalcev - že danes znižala bonitete Triglava, ki je že nekaj časa najuspešnejša slovenska finančna družba.
Nenavadno vlogo je pri tem zaigral Andrej Slapar, ki je očitno sprejel igro Žuglja, Stankoviča in Grudna ter nekaterih članov nadzornega sveta. Slapar je Rakovca hotel zamenjati že pred nekaj meseci, ampak takrat prek vladajoče stranke SDS oziroma najnovejše članice uprave Telekoma Slovenije Mateje Božič, še pred kratkim zaposlene v Triglavu, ter njenega moža, načelnika generalštaba slovenske vojske Dobrana Božiča. Vendar znotraj SDS za svoje kadrovske manevre ni dobil podpore. Tokrat pa naj bi največ paktiral s članom nadzornega svet Triglava Žigom Andoljškom (Andrej Slapar se je kot edini član ožjega vodstva Triglava izognil ponedeljkovemu obisku v poslovni enoti Triglava v Murski Soboti, menda zato ker je lobiral v Ljubljani, v torek zvečer, na seji nadzornega sveta, pa naj ne bi Rakovca "niti pogledal"), ki je, podobno kot Jovan Lukovac, blizu Nove Slovenije. Andoljšek je kot direktor Stanovanjskega sklada sicer pred kratkim fasal tudi kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe svojih pooblastil.
Po mnenju poznavalcev bo Slapar naredil čisto vse, da se "obdrži (ni izključeno, da se bo začel predstavljati kot človek Zorana Jankovića)", imel pa naj bi tudi precejšnje finančne težave.
Z najnovejšo spremljevalko, nekdanjo zelo razvpito pevko Piko Božič, sta namreč pred nekaj meseci v Trnovem kupila ogromno zemljišče, veliko več kot 11 tisoč kvadratnih metrov(?!), in zanj odštela - pozor - 220 tisoč evrov. Tam nameravata graditi hišo, vendar se je hitro izkazalo, da bi komunalna ureditev parcele utegnila pobrati še enkrat toliko denarja, kaj šele gradnja hiše.
Prav specifična "finančna izpostavljenost" Andreja Slaparja (menda naj bi imel najete tudi visoke kredite), sina bivšega znanega poveljnika slovenske vojske Janeza Slaparja, naj bi pomenila preveliko "korupcijsko tveganje" začasnega predsednika uprave Triglava.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Rakovca Andreja Slaparja Mihael Perman Stanislava Vrtunskega Rakovec že odletel Žiga Andoljšek Jovan Lukovac Aleš Živkovič Rok Strašek Blaž Šlemič Franci Matoz Damjan Žugelj Rajko Stankovič Igor Gruden Uroša Čuferja Andreja Širclja Matjaža Han Alenko Bratušek Mateje Božič Dobrana Božiča Zorana Jankovića Piko Božič Janeza Slaparja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dva dni menjavali Rakovca. Zdaj bodo pa padale tožbe in bonitete Triglava