objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 13. maj 2013 ob 06:55

Izginil videoposnetek. Voznik, ki je divjal s Katarino Kresal, oproščen!
Po zanesljivih informacijah, ki prihajajo iz policije, naj bi original videposnetka sporne vožnje službenega audija tedanje ministrice za notranje zadeve prikril generalni direktor policije Janko Goršek
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Vsi se še verjetno dobro spomnimo razvpitega policijskega videoposnetka vožnje voznika nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ko je s službenim audijem A8 in ministrico na zadnjem sedežu divjal po primorski avtocesti proti Ljubljani. To je (bil) Rajko Brezavšček, pripadnik posebnega policijskega urada za varnost in zaščito, na katerega je ministrica Kresalova gladko prevalila vso odgovornost za prehitro vožnjo, prehitevanje in druge prometne prekrške. Zgodilo se je 14. marca 2010.
Kako "arogantno nonšalantna" je bila takrat ministrica, vedo povedati prisotni policisti. Med obravnavanjem prekrška Kresalova niti slučajno ni hotela stopiti iz avtomobila, v audiju je obsedel tudi njen tedanji (p)osebni varnostnik Stane Bogovčič, "civilist", sicer pa nekdanji pripadnik posebne policijske enote, ki ga je plačeval odvetnik Miro Senica.
Ko je zadeva prišla v javnost, je na policijo zgrmel hud medijski pritisk. Zato je tedanji generalni direktor policijske uprave Janko Goršek 2. junija 2010 sklical posebno tiskovno konferenco.
Še pred samo tiskovno konferenco pa je Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije, po izrecnem nalogu Gorška, od vodje specializirane enote za nadzor prometa Mladena Lončarja zahteval original videoposnetka, ki ga je Lončar tudi predal. Posnetek je izročil Kapunu, ki ga je po mojih informacijah izročil tedanjemu direktorju uprave uniformirane policije Danijelu Žibretu, le-ta pa Janku Goršku.
Po koncu tiskovne konference, ko so mediji začeli vrteti kopije videoposnetka, ki jih je razdelil Janko Goršek, je Ivan Kapun naročil Mladenu Lončarju, naj vozniku Rajku Brezavščku takoj izda plačilni nalog, zaradi storjenega prekrška "vožnje z neprilagojeno hitrostjo glede na gostoto in druge značilnosti prometa," ter naloži plačilo globe 460 evrov.
Policista, ki sta 14. marca na primorki ustavila avto Katarine Kresal, sta vozniku Brezavščku izrekla namreč samo - opozorilo.
Mladen Lončar se je temu uprl, ker ga ni bilo na kraju dogodka, zato ne bi smel izdati plačilnega naloga. Kapun pa mu je zagrozil, da to mora storiti, sicer bo vodstvo policije kaznovalo njega, Mladena Lončarja. Kapun je Lončarju še dejal, da so voznika Brezavščka prisiljeni kaznovati, ker tako zahteva javnost. Rajko Brezavšček je plačilni nalog potem dobil "po pošti", 11. junija 2010.
Ampak pozor! V plačilnem nalogu je rubrika "Kratek opis prekrška ter navedba dokazov" zevala prazna (podrobno v sodbi, objavljeni v nadaljevanju). Ker je bil plačilni nalog brez navedbe policijske enote, ki ga je izdala, ter brez datuma izdaje, je Rajko Brezavšek vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.
				Faksimile sodbe okrajne sodnice Vesne Zobec, iz katerega je povsem jasno razvidno, da je sežansko sodišče Rajka Brezavščka oprostilo zaradi pomankanja dokazov, ker od vodstva policije ni prejelo originala videoposnetka sporne vožnje.			Faksimile sodbe okrajne sodnice Vesne Zobec, iz katerega je povsem jasno razvidno, da je sežansko sodišče Rajka Brezavščka oprostilo zaradi pomankanja dokazov, ker od vodstva policije ni prejelo originala videoposnetka sporne vožnje.
Iz spisa sodne zadeve je tudi razvidno, da je bil originalni izvod zgoščenke z videoposnetkom Brezavščkove vožnje izročen vodstvu policije, sodišče pa ga ni dobilo. Ker sodišče kopije videoposnetkov, ki jih vrtijo mediji, ne more šteti kot dokaz, je Rajka Brezavščka okrajna sodnica Vesna Zobec - seveda - oprostila. Okrajno sodišče v Sežani je o tem odločilo 12. avgusta lani, na sodbo se tudi nihče ni pritožil.
Po mojih zanesljivih informacijah iz policije je original zgoščenke "izginil" pri generalnemu direktorju policije Janko Goršku. Se pa (še) ne ve, ali so ga skrili za to, da bi zaščitili Katarino Kresal ali samo "kolega" Rajka Brezavščka.
Danes, skoraj leto dni pozneje, je Rajko Brezavšček še vedno pripadnik urada za varnost in zaščito, vozi pa v glavnem protokolarne avtomobile med obiski tujih delegacij, Janku Goršku je decembra lani uspelo postati policijski ataše na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu, Danijela Žibreta so umaknili na policijsko šolo v Tacnu, Ivan Kapun je še vedno vodja sektorja prometne policije, Mladen Lončar - prav tako - še vedno vodi specializirano enoto za nadzor prometa, Katarina Kresal pa je zaključila svojo politično kariero.
				Zanesljivi viri na policiji pravijo, da naj bi original zgoščenke videoposnetka vožnje službenega audija Katarine Kresal pred sodno obravnavo na sodišču v Sežani izginil pri tedanjemu generalnemu direktorju policije Janku Goršku.			Zanesljivi viri na policiji pravijo, da naj bi original zgoščenke videoposnetka vožnje službenega audija Katarine Kresal pred sodno obravnavo na sodišču v Sežani izginil pri tedanjemu generalnemu direktorju policije Janku Goršku.
ODMEV
Odgovor V prispevku "Izginil videoposnetek. Voznik, ki je divjal s Katarino Kresal, oproščen!" je avtor zapisal vrsto laži. Nisem imela posebnega varnostnika, nisem se arogantno-nonšalantno obnašala, kot piše avtor, nihče me ni pozval naj izstopim iz avta, pa tudi nisem krivde prevalila na voznika. Resnica je zelo preprosta: kot varovana oseba sem bila na poti s službenim vozilom policije, spremljala sta me dva policista varnostnika, eden od njiju je vozil. Njegovo prehitro vožnjo sem obžalovala, v izogib dvomom pa tudi predlagala policiji, da se posnetek, vožnje javno objavi.
Že takrat je primer služil predvsem diskreditaciji mojega imena in očitno se to nadaljuje.
Katarina Kresal
Ljubljana

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Rajko Brezavšček Stane Bogovčič miro senica Janko Goršek Ivan Kapun Mladena Lončarja Danijelu Žibretu Vesna Zobec Katarina Kresal Ljubljana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Izginil videoposnetek. Voznik, ki je divjal s Katarino Kresal, oproščen!