objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 13. maj 2013 ob 07:02

Debakel kolumnista Dela. Boris Jež je Karla Marxa prestavil v Hitlerjev čas
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Boris Jež, dolgoletni novinar in komentator (Ne)Dela, ki menda uživa sloves enega od "največjih" intelektualcev znotraj časopisno-založniške hiše Delo, je debelo zamočil. V svoji elitni nedeljski kolumni v Nedelu, kjer tokrat piše o tem, kako ima "poln kufer Evropske unije," je Boris Jež med drugim zapisal, da je sloviti "izumitelj" marksizma, legendarni nemški filozof Karl Marx, pred nacisti pobegnil v Združene države Amerike.
Pričujoči odlomek iz njegove kolumne objavljamo spodaj:
Zdaj sta tukaj dve možnosti. Ali Boris Jež nima pojma o zgodovini ali pa je v svoji kolumnistični ihti vse skupaj debelo zamešal.
Karl Marx se je namreč rodil 5. maja 1818, umrl pa 14. marca 1883, torej več desetletij pred nastankom ali izbruhom nacizma, celo pet let pred rojstvom Adolfa Hitlerja. Marx prav tako ni nikoli živel v Ameriki, ampak pretežno v Berlinu, Parizu, najdlje pa v Londonu, kjer je tudi preminil.
Je pa tudi možno glede na to, da Boris Jež filozofa Marxa opisuje predvsem kot "nemškega Juda", da je Karla Marxa pomešal s fizikom ter matematikom Albertom Einsteinom, ki je v nekem drugem zgodovinskem obdobju zares prebegnil v Združene države Amerike, pred grozečim Hitlerjevim nacizmom.
No, Boris Jež se je v tej svoji kolumni zmotil vsaj še enkrat, ko je evropskega komisarja Ollija Rehna napačno preimenoval v Ollija Rehma. Hja, še dobro, da Ollija Rehna zgodovinsko ni zamešal z Ernstom Röhmom (Rehm-Röhm?!), vodjo paradržavnih enot SA (Sturmabteiliung) iz časov nacistične Nemčije, ki ga je v "noči dolgih nožev," 2. julija 1934, dal likvidirati Adolf Hitler.
Pravzaprav sta edina priimka, ki ju je v tem delu kolumne Jež pravilno napisal, srbskih politikov Miloševića (Slobodan) in Jovića (Boris).
Po drugi strani je res strašno nenavadno, da redakcija (Ne)Dela ne premore niti enega redaktorja ali lektorja, ki bi kolumne Borisa Ježa popravljal v pravilen zgodovinski kontekst.
P.S. Prodana naklada časopisa Delo je v zadnjih dveh letih po uradnih podatkih Slovenske oglaševalske zbornice upadla za več kot deset tisoč izvodov, trenutno ga prodajajo v nakladi 37 do 39 tisoč izvodov dnevno.
Prodaja Nedela pa v enakem obdobju za okoli devet tisoč izvodov, in ga trenutno prodajajo v podobni nakladi kot Delo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
boris jež karl marx Adolfa Hitlerja Albertom Einsteinom Ollija Rehna Ernstom Röhmom Miloševića Slobodan Jovića Boris

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Debakel kolumnista Dela. Boris Jež je Karla Marxa prestavil v Hitlerjev čas