objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 12. maj 2013 ob 08:03

Janša spet ustoličen v SDS, Janković se mora še prebiti nazaj na vrh PS-ja
Po prvomajskih partizanskih proslavah ter celjskemu kongresu SDS dvomov skorajda ni več: na prihodnjih-predčasnih volitvah se bosta spet spopadla predvsem Janez Janša in Zoran Janković
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič, ki je v petek dopoldne, samo dan potem, ko je vlada Alenke Bratušek v Bruselj poslala sveženj sprejetih reformnih ukrepov za izhod iz krize, vlado ter njene ukrepe "sesul" bolj kot katerikoli opozicijski politik, ima v neki točki še kako prav. Ko ugotavlja, denimo, da se "še krepi moč" Janeza Janše in Zorana Jankovića.
"Janša bo v soboto izvoljen za predsednika stranke, ljubljanski župan Zoran Janković pa na partizanskih proslavah pojasnjuje, kako ni kriv. In publika temu ploska." Tako Igor Lukšič pred dvema dnevoma.
Besede prvaka SD po eni strani le dokazujejo, zakaj Igor Lukšič "sam" ni postal minister ter šel v vlado, po drugi strani pa pritrjujejo napovedim, da se bosta na prihodnjih parlamentarnih volitvah ponovno vendarle spopadla (predvsem) Janez Janša in Zoran Janković.
Na 10. kongresu SDS (lokacija: Celjski sejem, dvorana D, parkirišče popolnoma zasedeno) presenečenj - ni bilo. Janša je kot edini kandidat dobil 522 glasov delegatov, 11 jih je bilo proti, štiri glasovnice pa neveljavne. Opozicije znotraj stranke torej nima. Njegov uvodni govor, kjer je napovedal boj svoje stranke proti "rdečim" lastniškim, sodnim in medijskim monopolom (ter privilegijem), je novinarski kolega Vladimir Vodušek ocenil kot prvovrstno politično analizo (češ, JJ bi lahko bil odličen televizijski politični analitik), čeprav bi Janša svojemu govoru, glede na prizorišče kongresa ter pričakovanja prisotnih, lahko dodal za ščepec več populizma, retoričnih in emocionalnih bravur. Res, samo poglejte, kako nastopajo predsedniški kandidati na konvencijah ameriških republikancev ali demokratov. Janša, ki je številčno ter organizacijsko tako velik "kongres vseh kongresov" potreboval tudi "simbolično", je z očitki komisije za preprečevanje korupcije obračunal kar mimogrede.
"Klemenčičevo" komisijo, informacijsko pooblaščenko (ter še nekatere druge inštitucije) je označil za naslednike nekdanjih partijskih komisij ...
Se je pa Janša med nastopnim govorom vendarle nekoliko posipal z pepelom, ker njemu (in stranki) doslej ni uspelo spodkopati rdečih monopolov, zato pa obljubil, da nikoli ne bodo nehali ali se vdali.
Čeprav so posamezni vidni člani SDS javno in med "mreženjem" na kongresu več kot kdajkoli doslej govorili o stranki "SDS brez Janše," ni dvoma, da Janez Janša stranko še vedno povsem obvladuje. Čeprav naj bi bila SDS po svojem profilu predvsem opozicijska stranka, so me v Celju še največ spraševali, kaj "ti misliš," ali lahko Janša na prihodnjih volitvah "še enkrat" postane predsednik vlade?
Precej špekulacij in ugibanj je bilo tudi okoli političnih zaveznikov na desnici. Na kongresu se je pojavil podpredsednik Nove Slovenije in bivši minister za obrambo Aleš Hojs, ki sodi v bolj konservativno krilo NSi. Novega predsednika Slovenske ljudske stranke Franca Bogoviča še niso "čisto pogruntali", so pa SDS-ovci prepričani, da Bogoviču manjka karizma, da bi lahko "dosegel kaj več." Na Gregorja Viranta (ali Državljansko listo, dokler jo bo pač vodil Virant) seveda nihče več ne računa kot na morebitnega koalicijskega partnerja, saj so prepričani, da bo izginil s političnega prizorišča.
Mimogrede, na politično usodo, ki čaka "politično truplo" Gregorja Viranta, podobno gleda tudi "ožji krog" Zorana Jankovića.
Je pa zanimiva teza, ki jo je v zadnji številki tednika Demokracija lansiral publicist Igor Omerza, ki misli, da bi Janša "šel prej" v koalicijo s Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati kot pa Pozitivna Slovenija ali SD z Janezom Janšo. O tem, da bi še najraje videl tako imenovano "veliko koalicijo", je na celjskem kongresu govoril tudi Dimitrij Rupel.
Kar zadeva prihodnje parlamentarne volitve, je Janša prepričan, da bodo spet predčasne, usoda vlade Alenke Bratušek pa je po oceni Janeza Janše odvisna od "hitrosti porabe" denarja, ki smo si ga pred kratkim po prevelikih obrestih sposodili v Združenih državah Amerike.
Urška Bačovnik Janša, z vidnim nosečniškim trebuščkom, trenutno menda najvplivnejša ženska okoli SDS, je celjski kongres zapustila okoli tretje ure popoldne. Odpeljal jo je šofer z avtomobilom znamke škoda karavan.
Na drugi, levi strani politične scene, je prvomajske praznike, vključno z dnevom OF, 27. aprila, daleč najbolje izkoristil ljubljanski župan in nepredsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Njegovi zadnji nastopi, govori ter ponovno uvedene tiskovne konference pri realnejših opazovalcih ne (do)puščajo več dvomov, da se Janković "vrača" na državno politično sceno.
Ne samo, da mu publika (borci) ploskajo, kot zdaj ugotavlja Igor Lukšič, na tradicionalni ljubljanski partizanski proslavi na Orlah, kjer je bil Janković slavnostni govornik, sta se Janković in Janez Stanovnik rokovala in objemala. Čeprav je Stanovnik še teden dni nazaj, v oddaji Resnica na TV3 Medias, ponovil stališče vodstva Zveze združenj borcev za vrednote Narodnoosvobodilne borbe, da mora Janković odstopiti tudi kot župan Ljubljane. No, Janković pa tudi poziva na vrnitev k vrednotam NOB.
Zoran Janković v svojih govorih (te dni jih je imel dobesedno enega za drugim) tokrat še ne izziva (zlasti ne Janeza Janše), je pretirano patetičen (na Orlah je pripovedoval o svojih ubogih sinovih, dan pozneje, na proslavi na Ljubljanskem gradu, ob 9. maju, dnevu osvoboditve Ljubjane, se je zahvaljeval svoji ženi Miji, kaj vse prenese), začel pa je strašno igrati na protievropska čustva. Tako famozno "trojko" že primerja z okupatorjem, medtem ko se Janša prejkone sklicuje na Evropo.
Janković se po novem spušča tudi v hude filozofske teme ter govori o koncu kapitalizma, kot ga živimo zdaj, in zdi se, da ga na vnovičnem pohodu na čelo Pozitivne Slovenije lahko ustavijo le spopadi znotraj levice ali pa strici levice, če se (ne) bodo odločili drugače. Alenka Bratušek, kot je slišati, si menda še vedno "ni opomogla" od evidentne grožnje, ki jo ji je za časnik Finance spustil Milan Kučan, ko je na vprašanje, ali Alenko Bratušek v prihodnosti vidi na čelu Pozitivne Slovenije, odgovoril: "Težko rečem ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič Alenke Bratušek Janeza Janše Zorana Jankovića ni bilo Vladimir Vodušek Klemenčičevo aleš hojs Franca Bogoviča Gregorja Viranta igor omerza dimitrij rupel Urška Bačovnik Janša janez stanovnik Miji Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša spet ustoličen v SDS, Janković se mora še prebiti nazaj na vrh PS-ja