objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 11. maj 2013 ob 07:08

Janša danes dela kongres vseh kongresov. Je to zadnji predsedniški mandat?!
Na današnjem kongresu stranke SDS v Celju naj bi se zbralo približno tisoč ljudi. Predvidena dva viška: govor Janeza Janše in volitve
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Deseti kongres stranke SDS, ki se danes točno ob 10. uri dopoldne začenja v Dvorani D na Celjskem sejmu, naj bi bil "kongres vseh kongresov." Nanj prihaja majhna "armada" delegatov, okoli sedemsto naj bi jih bilo, skupno število udeležencev, od organizatorjev do gostov, pa naj bi se, tako napovedujejo, bližalo domala neverjetni številki - 1000! Uradni slogan današnjega kongresa SDS je Svoboda in odgovornost, tudi glavna resolucija, ki naj bi jo delegati sprejeli pozno popoldne, se imenuje Družba svobode in odgovornosti.
Kongres bodo prenašali v živo (live stream) na spletni strani SDS, podobno kot junija lani Socialni demokrati na kongresu v Kočevju, kjer je Borut Pahor izgubil predsedniški mandat proti Igorju Lukšiču. Med tolikšno množico naj bi bilo odlično poskrbljeno tudi za novinarje, ki jih znotraj dvorane čaka poseben podij (več kot 30 kvadratnih metrov), posebna parkirna mesta izven dvorane za reportažna vozila televizij ter brezplačno kosilo. Za njihovo udobje in delo bodo poleg kar treh predstavnikov SDS za odnose z javnostmi poskrbele tudi posebne hostese. Vse to, poleg pričakovane "ikonografije", naj bi poudarjalo organizacijsko moč stranke.
Kongres naj bi imel dva "viška". Najprej govor liderja SDS Janeza Janše (za govorniški oder bo Janša po predvidenem programu stopil ob 10.45), ki bo začrtal "linijo" stranke za naslednja štiri leta. Potem pa volitve novega vodstva stranke. Janša, edini kandidat za predsednika, bo zanesljivo dobil nov mandat, sedmi po vrsti, vprašanje je le, ali bo na tajnih volitvah prejel glasove vseh delegatov oziroma koliko jih bo - morda - glasovalo proti.
Spomnimo, Janša, ki je vodenje stranke SDS prevzel pred dvajsetimi leti, je edino leta 1993 imel na kongresu protikandidata za funkcijo šefa stranke. No, to je bil Andro Ocvirk, nekdanji podpredsednik Demosove vlade Lojzeta Peterleta, pristojen za gospodarstvo, in pozneje direktor Leka. Andro Ocvirk je takrat dobil 12 glasov, Janez Janša pa 198.
Po nekaterih ocenah, tudi znotraj SDS, bi to lahko bil "zadnji" mandat Janeza Janše na čelu SDS. Po optimističnih napovedih posameznih članov stranke, ki predvidevajo zmago SDS na prihodnjih parlamentarnih volitvah (eni ocenjujejo, da bo vlada Alenke Bratušek padla takrat, ko bo "to hotel" Janša), naj bi se Janša kot prvak stranke umaknil nekje sredi svojega prihodnjega "mandata predsednika vlade." Številni so sicer prepričani, da je za politično "preživetje" stranke bolje, če nekaj dlje časa še ostane v opoziciji.
Rezultati volitev v izvršilni odbor stranke, kamor naj ne bi kandidirali poslanci (in bivši ministri) SDS, ker so člani odbora po svojih funkcijah, bodo tudi natančneje pokazali, v kolikšni meri se namerava trenutno največja opozicijska stranka kadrovsko "pomlajevati". Kot sem že napovedal, naj bi Andreja Valič Zver, soproga evropskega poslanca Milana Zvera, postala podpredsednica stranke. Ampak to ni stvar današnjega kongresa, temveč pozneje predsednika stranke Janeza Janše. Oba (dva) podpredsednika SDS namreč voli šele svet stranke na predlog predsednika. Drugi podpredsednik stranke najverjetneje ostaja Zvonko Černač, glavna tajnica stranke pa Anja Bah Žibert, ki pa jo danes volijo delegati kongresa.
Za nobeno funkcijo pa se na današnjem kongresu ne bo potegoval Borut Petek, eden od najtesnejših sodelavcev Janeza Janše v zadnjih letih. Petek namreč odhaja na začasno delo v Bruselj, na sedež Evropske ljudske stranke (European People's Party), zdaj največje politične grupacije v evropskem parlamentu, ki jo vodi nekdanji belgijski premier Wilfried Martens. Borut Petek je bil pred tremi tedni nominiran v tako imenovani Management Board.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
spletni strani SDS Borut Pahor Igorju Lukšiču Janeza Janše Andro Ocvirk Lojzeta Peterleta Alenke Bratušek Andreja Valič Zver Milana Zvera Zvonko Černač Anja Bah Žibert Borut Petek European People's Party Wilfried Martens

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša danes dela kongres vseh kongresov. Je to zadnji predsedniški mandat?!