objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 8. maj 2013 ob 11:04

Slovenskemu kriznemu davku Hrvati pravijo harač, Vonta in Stepišnik pa nič!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Vodilni hrvaški časopis Jutarnji list, prek katerega je predsednica (slovenske) vlade Alenka Bratušek slovenski javnosti minulo soboto sporočila svojo osebno namero, da bo prodala Novo kreditno banko Maribor, se danes kakor norčuje iz napovedanega "kriznega" davka, ki mu pravi "harač".
Za osvežitev zgodovinskega spomina. Harač je poseben davek, ki so ga uvedle turške oblasti v mejah osmanskega imperija, plačevati pa so ga morali vsi moški nemuslimanske vere, kot neke vrste prisilni odkup od suženjstva.
No, dobesednega prevoda za harač v slovenskem jeziku žal ne najdemo, v prenesenem pomenu pa gre "za vse to," kar poskuša država na hitro ter brezobzirno pobrati, kjer se le da ...
Pri uvedbi novih davkov, ki že delijo vladno koalicijo, pa je pomenljiva še ena ugotovitev. Ko je, spomnimo, oktobra lani prejšnja vlada Janeza Janše napovedala zvišanje davka na dodano vrednost tudi za časopise in revije, se je "dvignil" dobršen del novinarskega ceha. Lucidno Društvo novinarjev Slovenije pod vodstvo Matije Stepišnika, enega od urednikov mariborskega časnika Večer, je zaradi tega sestavilo celo vrsto peticij, pri čemer je eno namenilo tudi diplomatom drugih držav, akreditiranih v Sloveniji.
MImogrede, tega novinarskega društva očitno nič ne briga, da številni mediji, zlasti spletni portali, televizije in radijske postaje, že ves čas(!) plačujemo DDV po najvišji stopnji (20 odstotkov), časopisi in revije pa po najnižji, 8,5-odstotni davčni stopnji za DDV.
Tem protestom so se aktivno pridružili tudi številni poslanci tedanje opozicije, denimo Tamara Vonta, danes državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade. Vonta je takrat izjavila, da bo Pozitivna Slovenija storila vse, da se DDV za časopise in revije ne bo povišal.
Danes pa taista Tamara Vonta sedi sredi vladnega kabineta, kjer predlagajo povišanje tega istega davka. No, oportuno molčijo tudi Matija Stepišnik ter njegova novinarska srenjica.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Janeza Janše Matije Stepišnika Tamara Vonta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenskemu kriznemu davku Hrvati pravijo harač, Vonta in Stepišnik pa nič!