objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 7. maj 2013 ob 06:47

Kuntariča anonimka ni pokopala, Jankoviću članica, Virantu pa član uprave
Velika zakulisna bitka za novo upravo Slovenske odškodninske družbe je menda končana, Goran Klemenčič pa kakor zgrožen
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"To, kar se ta trenutek dogaja v Sodu, je katastrofa ... z javnim premoženjem se politično baranta, in to pred očmi javnosti. Lobističnih posegov se ne skriva več, standardi na tem področju so šli v maloro ..." je na včerajšnji okrogli mizi kluba diplomantov fakultete za upravo z naslovom "Korupcija in klientelizem v slovenski družbi" skoraj resignirano dejal predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.
No, po mojih informacijah je nova uprava Slovenske odškodninske družbe pred jutrišnjo sejo nadzornega sveta tako rekoč že sestavljena, če seveda v zadnjih 24 urah ne "pride kaj vmes." Šef uprave naj bi tako vendarle postal Tomaž Kuntarič, nova člana uprave pa Karmen Dietner in Matej Runjak.
Kuntariča, kot je znano, forsirajo Socialni demokrati, vse pa kaže, da Kuntarič uživa tudi podporo tistih članov nadzornega sveta, ki so blizu Državljanske liste in stranke Desus. Tomaž Kuntarič naj bi bil tudi edini kandidat, ki je v tem trenutku "sprejemljiv za večino" in lahko dobi večino glasov nadzornikov.
Kuntariča sicer ruši Zoran Janković, iz krogov blizu ljubljanskega župana pa naj bi prejšnji teden prišla tudi anonimka, ki naj bi "dokončno ustavila" Tomaža Kuntariča. Po informacijah iz stranke SD in Državljanske liste naj bi anonimko "širil" tudi generalni sekretar Pozitivne Slovenije Vasja Butina. Očitki anonimke (zaradi transparentnosti jo objavljam na koncu članka) Kuntariča vsaj zaenkrat "niso sesuli", se je pa menda sam že odločil, da se pozneje ne bo potegoval za predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga. Predvsem zaradi svojega lastniškega deleža v družbi Ingor d.o.o., solastnice delnic Gorenja. Medtem ko Slovenska odškodninska družba nima lastniškega deleža v Gorenju in zato - pri Kuntariču - objektivno ne prihaja do "kolizije interesov", pa bo državni delež Gorenja prešel pod upravo Slovenskega državnega holdinga, kjer bi Kuntarič, če bi slučajno vodil SDH, zares padel v kolizijo interesov.
Tomaž Kuntarič naj bi prav zaradi svojega deleža v družbi Ingor že leta 2009 zavrnil povabilo tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, naj prevzame vodenje Kapitalske družbe (Kad pa ima lastniški delež v Gorenju), pred slabima dvema mesecema pa tudi ponudbo Alenke Bratušek, da bi postal minister za finance.
Potem ko se je izkazalo, da Jankovićeva prva kandidatka za predsednico uprave Soda Zdenka Grozde ne bi šla skozi, je Jankovićev krog hitro našel drugo kandidatko, Karmen Dietner, članico uprave Pokojninske družbe A.
Ta informacija se je razširila konec prejšnjega tedna, minulo soboto jo je prvi objavil časopis Dnevnik, Dietnerjeva pa svoje kandidature doslej ni niti potrdila niti zanikala.
Karmen Dietner je pred leti veljala za "varovanko" nekdanjega vplivnega politika LDS Toneta Anderliča, potem pa se je povezala z Jankovićem. Ko je Zoran Janković vodil Mercator, je Karmen Dietner lepo sedela v nadzornem svetu Mercatorja. Ko so Dietnerjevo imenovali za članico uprave Pokojninske družbe A, je nadzorni svet te družbe vodil nihče drug kot Zoran Janković. Čeprav Dietnerjevi priznavajo "določeno strokovnost", pa ni dvoma, da velja za Jankovićev kader, pri čemer ji "škodo" dela tudi Zoran Janković sam. Slišati je, da se po Ljubljani celo sam hvali, kako kadruje po Sodu in drugje ...
Kot kaže, pa naj bi bil - vsaj zaenkrat - med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati sklenjen kompromis. Tomaž Kuntarič bo šef uprave (tudi zato, ker se je Kuntarič že vnaprej "umaknil" kot kandidata za predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga), Karmen Dietner pa zgolj članica uprave. Pri čemer pa verjetno ni dvoma, da jo bo Zoran Janković pozneje poskušal inštalirati za šefico SDH. Tretji član uprave Soda pa naj bi postal Matej Runjak, nekdanji direktor direktorata za javno premoženje in finančni sistem na ministrstvu za finance pod prejšnjim ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Tako se je "uresničila napoved" nekaterih poznavalcev, da bo v kadrovskem spopadu med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati stolček enega člana uprave zase iztržila tudi stranka Gregorja Viranta.
Mimogrede, Matej Runjak naj bi sicer imel že zagotovljeno službo znotraj Zavarovalnice Triglav.
Medtem pa je kot kandidat za predsednika ali vsaj člana uprave Soda dokončno odpadel član sedanje odhajajoče uprave Soda Igo Gruden, ki naj bi ga odneslo lobiranje pri skoraj vseh možnih akterjih, pa tudi njegovo "prestopanje" med Novo Slovenijo (stranko, ki ga je tudi spravila v sedanjo upravo Soda) ter Pozitivno Slovenijo. Po nekaterih namigih naj bi Gruden, ki je na koncu močno nasprotoval imenovanju Tomaža Kuntariča, celo sodeloval "pri pisanju" anonimke (menda predzadnje alineje o Sodu ter Pozavarovalnici Re), izdane proti - Kuntariču
Danes pa se nadaljuje tudi prekinjena ustanovna seja novega nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Članom nadzornega sveta včeraj namreč ni uspelo izvoliti predsednika nadzornega sveta, saj nihče od predstavnikov kapitala (države) ni dobil potrebnega števila glasov.
Po nekaterih informacijah naj bi šlo za "spopad" med Tomažem Berločnikom, sicer predsednikom uprave Petrola, in Borutom Jamnikom, predsednikom uprave Modre zavarovalnice, kar pa je za prave poznavalce bolj malo verjetno. Dosti bolj verjetno je namreč, da bosta Berločnik in Jamnik "skupaj" poskušala premagati tretjega kandidata Adolfa Zupana, enega od nekdanjih šefov uprave Telekoma in Zavarovalnice Tilia, ki je med sedanje nadzornike Telekoma prišel v kvoti stranke Desus. Po mojih informacijah je Zupan že pred ustanovno sejo osebno obiskal vse člane nadzornega sveta, na današnji seji pa naj bi si obetal vsaj štiri glasove ...
Boj za prevlado znotraj nadzornega sveta Telekoma je toliko pomembnejši, ker se je Telekom znašel na spisku podjetij, ki jih namerava sedanja vladna koalicija, kot napoveduje predsednica vlade Alenka Bratušek - prodati.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
goran klemenčič Tomaž Kuntarič Karmen Dietner Matej Runjak zoran janković Vasja Butina Boruta Pahorja, Alenke Bratušek Zdenka Grozde Karmen Dietner Toneta Anderliča po Ljubljani celo sam hvali Matej Runjak Janezom Šušteršičem Gregorja Viranta Igo Gruden lobiranje pri skoraj vseh možnih akterjih Tomažem Berločnikom Borutom Jamnikom Adolfa Zupana Alenka Bratušek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kuntariča anonimka ni pokopala, Jankoviću članica, Virantu pa član uprave