objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 28. april 2013 ob 07:24

Paradoksi vseslovenskih vstajnikov. Primer Jožeta Pirjevca in Vuka Čosića
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Kmalu po padcu vlade Janeza Janše sem v oddaji Vroči stol (Top TV) pri Vladimirju Vodušku kuvertiral hiter zaton slovenskega vstajniškega gibanja, predvsem numeričen. Darko Štrajn, predsednik Liberalne akademije in član vodstva Odbora za solidarno in pravično družbo, je zmajeval z glavo, ko sem - kot običajno pravilno - napovedal, da se bo število vstajnikov na naslednji 5. vseslovenski ljudski vstaji zmanjšajo za najmanj dve tretjini.
No, glede na včerajšnje številke sem se optimistično zmotil tudi jaz, od zadnjih, približno 12 tisoč, jih je tokrat prišlo zgolj - tisoč.
Še večji fiasko, torej, kot sem sprva predvideval.
Vendar pravi, tisti res najbolj bizarni paradoksi slovenskih vstajnikov se skrivajo v "umazanih podrobnostih", od malih sprenevedanj do velikih laži, in pa seveda - denarju.
Poglejmo dva primera.
Prvi, cenjeni zamejski zgodovinar Jože Pirjevec, ki te dni iz Odbora za pravično in solidarno družbo ustanavlja stranko Solidarnost. Za mariborski časopis Večer je pravkar izjavil naslednje: "Prevzeli smo geslo: naj se ljudje obogatijo. A kaj se je zgodilo? Kdo se je obogatil? Peščica ljudi z nakradenim premoženjem, ki ga ni znala niti dobro upravljati. Medtem ko so vsi drugi ostali opeharjeni. To danes drago plačujemo..."
Uredništvo Večera je Pirjevčevo izjavo nemudoma kandidiralo za Bob leta, toda Pirjevec je pri tem sprenevedavo pozabil naslednje zgodovinsko dejstvo, kjer je bil involviran tudi sam: leta 2007 je na kongresu stranke LDS aktivno podprl izvolitev Katarine Kresal, leto dni pozneje pa je na listi njene LDS kandidiral za poslanca. In v tistih letih sta po podatkih Nacionalnega preiskovalnega urada Katarina Kresal in Miro Senica, ki sta takrat (za)furala LDS, na svojih osebnih transakcijskih računih zavrtela 42(!) milijonov evrov (Kresalova 3, Senica pa kar 39; ja, tudi te podatke je objavil Večer), čeprav je odvetniška pisarna gospoda Mira Senice v enakem obdobju zabeležila le 3 do 5 milijonov evrov prihodkov.
Mimogrede, kot kandidati za predsednika nove stranke Solidarnost se omenjajo Igor Šoltes, Miro Cerar mlajši in celo Danilo Türk.
Drugi, samooklicani računalniški guru Vuk Čosić, prav tako član ožjega vodstva Odbora za pravičnost in socialno družbo. Omenjeni odbor je pred nekaj dnevi zavrnil (po)vabilo vstajnikom na pogovor pri predsednici vlade Alenki Bratušek, menda iz nekih načelnih razlogov. Vuk Čosić pa je kljub temu pred dvema tednoma mirno "predaval" na posebnem "team-buildingu" poslanske skupine Pozitivne Slovenije v Ankaranu, kjer je bila tudi Alenka Bratušek. Koliko so mu plačali, ni znano, zagotovo pa ni predaval zastonj.
Hja, Vuk Čosić je vsekakor lep in tipičen primer intrigantnih (poslovno-političnih in personalnih) povezav med "vstajniškim gibanjem" ter vodilno vladno stranko Pozitivno Slovenijo.
P.S. Vuk Čosić je edini lastnik in direktor zasebnega podjetja Case Sensitive svetovanje d.o.o. Po javno dostopnih podatkih je njegovo podjetje leta 2011 zabeležilo okroglih 39 tisoč evrov prihodkov in 22 tisoč evrov izgube. Kapital ima negativen, minus 53 tisoč evrov. Po podatkih Supervizorja je Čosić večino denarja v zadnjih letih zaslužil s poslovanjem z državo, skupaj nekaj več kot 76 tisoč evrov.
Vuk Čosić je tudi soustanovitelj ter solastnik propadlega spletnega portala Vest.si, ki ga je, spomnimo, kolikor se le da financirala država.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Vladimirju Vodušku Darko Štrajn jože pirjevec Katarine Kresal miro senica Igor Šoltes miro cerar Danilo Türk Vuk Ćosić Alenki Bratušek Pozitivne Slovenije v Ankaranu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Paradoksi vseslovenskih vstajnikov. Primer Jožeta Pirjevca in Vuka Čosića