objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 25. april 2013 ob 07:02

Preobrati na vrhu Soda. Kader Nove Slovenije je že prestopil k Jankoviću?!
Po včerajšnji izvolitvi Otmarja Zorna za predsednika nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe favorit za šefa uprave Soda ni več Tomaž Kuntarič, ampak novi adut Pozitivne Slovenije Igo Gruden
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Novi predsednik nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (Sod) je postal Otmar Zorn kljub prevladujočim napovedim, da naj bi to mesto zasedel Samo Lozej, sicer direktor ljubljanskega Te-Tola. Zgodilo se je torej veliko presenečenje, vendar samo na prvi pogled. Stanje na poslovno-politični sceni je namreč, kot pripoveduje eden od najboljših poznavalcev te scene, dobesedno "kaotično", in stvari ter ljudje se spreminjajo iz dneva v dan
Izvolitev predsednika nadzornega sveta je seveda tesno povezana z določitvijo nove uprave Soda, kar naj bi se zgodilo na naslednji seji nadzornega sveta, ki bo 8. maja.
Novi nadzorniki so se prvič sestali minuli ponedeljek, na neformalni seji. Debata o novem šefu uprave Soda je pokazala, da bi večino glasov lahko dobil bivši predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič, ki so ga podprli vsi, razen Lozeja in Nives Cesar iz Pozitivne Slovenije. Spomnimo, pisal sem že o tem, kako in zakaj Zoran Janković na funkciji predsednika uprave Soda nikakor noče Tomaža Kuntariča.
Zdenka Grozde, izbranka Zorana Jankovića, je medtem že izpadla iz igre, saj naj bi vsaj eden od novih članov nadzornega sveta Soda zelo resno zagrozil z odstopom, če bi nadzorni svet za šefinjo uprave izglasoval Grozdetovo.
Potem pa prvi preobrat. Posamezni vodilni politiki Pozitivne Slovenije, med njimi vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in poslanka Maša Kociper, so začeli močno lobirati, da bi novi šef uprave Soda postal Igo Gruden, eden od vršilcev dolžnosti člana aktualne uprave Soda.
Toda pozor. Igo Gruden je na funkcijo člana uprave Soda prišel v času vlade Janeza Janše, kot kader Nove Slovenije, ko so zamenjali upravo Tomaža Kuntariča. Še prej je bil nekaj mesecev vršilec dolžnosti predsednika uprave Agencije za upravljanje kapitalski naložb. Ko je Gruden prevzel vodenje Aukn, je Möderndorfer, takrat v opoziciji, izjavil, kako razen tega, da prihaja iz krogov (tedanje) vladajoče stranke, Gruden nima ustreznih kvalifikacij za opravljanje teh nalog. Danes pa taisti Jani Möderndorfer lobira za - Grudna, da bi postal šef uprave Soda, in po možnosti pozneje celo prvi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, kjer bi upravljal s približno desetimi milijardami državnega premoženja.
In kako se je Igo Gruden, kader Nove Slovenije, "prikupil" Pozitivni Sloveniji oziroma županu Zoranu Jankoviću?! Po nekaterih informacijah naj bi bila namreč predsednica vlade Alenka Bratušek celo "rahlo" naklonjena Tomažu Kuntariču. Moji viri pravijo, da Gruden slovi po tem, da hitro "menjuje stališča", poleg tega naj bi izrazito "barantal z interesi." Češ, vi samo povejte, kakšen je vaš interes, in tako bom delal ...
Da je Igor Gruden res prestopil v tabor Zorana Jankovića, pa je dokazala že nedavna prva seja nadzornega sveta Petrola.
Mimogrede, med člane Petrolovega nadzornega sveta naj bi se Gruden prebil tako, da naj bi znotraj vodstva Soda "uzurpiral" glasovalne pravice v Petrolu, kjer je Slovenska odškodninska družba okoli 20-odstotna lastnica.
No, na prvi seji nadzornega sveta Petrola je Igo Gruden za predsednika sveta predlagal Matijo Blažiča, edinega nadzornika, ki zares velja za človeka blizu Zorana Jankovića. Ko so glasovali, je zmagal Tomaž Kuntarič. Pričakovano je dobil sedem glasov, Blažič pa dva, svoj glas in glas Iga Grudna.
Igo Gruden naj bi bil tudi "šolski primer" poslovneža, ki nikakor ne bi smel imeti pomembnejše vloge v korporativnem upravljanju, kjer obstaja izjemno velika diskrecijska pravica pri razpolaganju z ogromnimi finančnimi in drugimi resursi. Ima namreč "eksistencialne" probleme, "išče" službo (po odhodu iz finančne družbe Perspektiva, ki jo je bil menda prisiljen zapustiti, ker naj bi delal proti lastniku Dariju Južni, je bil namreč nekaj časa enostavno - brez službe) ter igra na "vse ali nič," tovrstni profili pa so za korporativno upravljanje preprosto prenevarni.
Da pa se okoli Iga Grudna ter največje vladne stranke Pozitivne Slovenije nekaj res dogaja, je pozornejšim poznavalcem pokazal tudi velik intervju z Grudnom na Slovenski tiskovni agenciji, v posebni rubriki Krizno ogledalo. Šlo je prejkone za klasičen "promocijski intervju", saj, le zakaj pa bi državna tiskovna agencija nenadoma objavila tako dolg intervju z enim od vršilcem dolžnosti člana uprave Soda, torej uprave, ki naj bi jo čez nekaj dni itak zamenjali?!
Drugi preobrat na vrhu Soda pa je sledil na včerajšnji seji nadzornega sveta, ko je predsednik postal Otmar Zorn, njegov namestnik Aleksander Mervar, za predsednika predvideni Samo Lozej pa "samo" predsednik revizijske komisije.
Medklic. Tudi Aleksander Mervar (med nadzorniki Soda sedi kot "predstavnik" Državljanske liste) je bil pred leti direktor Te-Tola, Zdenka Grozde pa je svojo kariero štartala kot namestnica Sama Lozeja, ko je bil Lozej še vodja kabineta ljubljanske županje Vike Potočnik.
Otmar Zorn sodi v kvoto Socialnih demokratov, sicer pa je lastnik številnih podjetij (Varsi in Iskra Zaščita), eden najbogatejših Slovencev ter predsednik slovenskih rotarijcev, uradno Districta 1912. Otmar Zorn velja za "strahovitega" lobista, bil je tudi eden glavnih "kadrovikov" nekdanje Aukn, kjer je bil član sveta. No, takrat so ga nekateri uvrščali v krog Zorana Jankovića, čeprav naj bi bil politično vedno blizu Socialnih demokratov. Pred časom se je na veliko vmešal v kadrovanje na vrhu Luke Koper, kjer je nameraval inštalirati Arneja Misleja, in Nove kreditne banke Maribor, svoje kadre pa naj bi črpal predvsem med podrejenimi rotarijci (okoli 1000 jih je v Sloveniji), pa tudi med "konkurenčnimi" lionisti. Edini njegov narejeni šef med rotarijci je predsednik Rotary Internationala, japonski poslovnež Sakuji Tanaka.
Po nekaterih informacijah naj bi mesto predsednika nadzornega sveta Soda tik pred glasovanjem o Zornu, ki je bil sicer potem izvoljen soglasno, zavrnila Mervar ter Roman Dobnikar (SD), Lozeja pa menda tudi ni nihče predlagal. Zorna pa je za predsednika predlagal Stane Seničar iz kvote stranke Desus.
Zdaj pa najpomembnejše. Po nekaterih ocenah ter prognozah po včerajšnji izvolitvi Otmarja Zorna "prvi favorit" za novega predsednika uprave Soda ni več Tomaž Kuntarič, ampak Igo Gruden! In tudi Gruden sam izrazito lobira proti Kuntaričevi vrnitvi.
Hja, tudi zato, ker so Socialni demokrati "dobili" predsednika nadzornega sveta, vodenje uprave pa zdaj kakor pripada Pozitivni Sloveniji ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Otmar Zorn s amo Lozej Tomaž Kuntarič Nives Cesar kako in zakaj zoran janković Zdenka Grozde Jani Möderndorfer Maša Kociper Igo Gruden Janeza Janše Alenka Bratušek Matijo Blažiča Dariju Južni Vike Potočnik kadrovanje na vrhu Luke Koper Arneja Misleja Sakuji Tanaka Roman Dobnikar Stane Seničar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Preobrati na vrhu Soda. Kader Nove Slovenije je že prestopil k Jankoviću?!