objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 19. april 2013 ob 06:56

Hud spopad za ekonomsko fakulteto, kdo bo na vrhu? Tekavčičeva ali Jaklič?!
Metka Tekavčič in Marko Jaklič med kampanjo za novega dekana ljubljanske ekonomske fakultete. Odhajajoči dekan ter nesojeni finančni minister Dušan Mramor pa bi rad postal rektor
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Meseca maja se bo zgodil veliki finiš spopada za novi vrh ljubljanske ekonomske fakultete. Za vplivno in prestižno funkcijo dekana se namreč spopadata znana profesorja Metka Tekavčič in Marko Jaklič, medtem ko tretja kandidatka Maja Makovec Brenčič v zadnjem hipu (pred dvema dnevoma) ni podpisala soglasja za svojo kandidaturo.
Dekana ekonomske fakultete sicer volijo v dveh ločenih "rundah". Najprej na tako imenovanem akademskem zboru, kjer morajo kandidati predstaviti svoj program in pridobiti najmanj 35 odstotkov podpore, nato pa sledi odločilno glasovanje v senatu. Akademski zbor bo volil 13. maja, senat pa 27 maja.
Po dosedanjih informacijah bi Marko Jaklič (soimenjak razvpitega bivšega direktorja zavarovalnice Vzajemna in Lekarne Ljubljana) na akademskem zboru utegnil dobiti nekoliko višjo podporo od Tekavčičeve, slednja pa naj bi bila "močnejša" znotraj senata fakultete, kjer pa je, še posebej opozarjajo moji viri, glasovanje precej nepredvidljivo.
Pomemben delež glasov v senatu imajo tudi predstavniki študentov, celo pet od petindvajsetih, kar lahko odločilno vpliva na izid volitev.
Spopad za funkcijo dekana pa ima tudi politično konotacijo. Metka Tekavčič je namreč vplivna članica Socialnih demokratov, Marko Jaklič pa uživa podporo odhajajočega dekana Dušana Mramorja, nekdanjega ministra za finance v vladi Toneta Ropa ter pristaša Zorana Jankovića in Pozitivne Slovenije. Mramor, ki mu kljub lobiranju ni uspelo postati finančni minister v vladi Alenke Bratušek, si zdaj obeta kandidaturo za rektorja ljubljanske univerze, predlagala pa naj bi ga seveda ljubljanska fakulteta.
In spomnimo, profesorica Maja Makovec Brenčič je leta 2010 medijsko zaslovela kot kandidatka za predsednico vlade, ki naj bi zamenjala tedanjega šefa vlade Boruta Pahorja. Majo Makovec Brenčič sta za premierko takrat predlagali Spomenka Hribar in Manca Košir, čeprav Makovec Brenčičeva živi s Petrom Lampičem, nekdanjim "sanatorjem" begunjskega Elana, sicer pa, zanimivo, bivšim intimnim spremljevalcem - Mance Košir.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
metka tekavčič Marko Jaklič maja makovec brenčič Dušana Mramorja Toneta Ropa pristaša Zorana Jankovića Alenke Bratušek Boruta Pahorja Spomenka Hribar manca košir Petrom Lampičem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Hud spopad za ekonomsko fakulteto, kdo bo na vrhu? Tekavčičeva ali Jaklič?!