objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 10. april 2013 ob 06:51

Prikorakal v parlament! Janković se še uči, kako delati kot stric iz ozadja
Poznavalci: ljubljanski župan Zoran Janković v poslansko skupino Pozitivne Slovenije ni prišel naključno. Po kadrovskem debaklu v Petrolu je enostavno nekaj moral storiti
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj dopoldne, medtem ko je bila predsednica vlade in začasna liderka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek na svojem prvem obisku v Bruslju (spremljal jo je vodja vladnega urada za komuniciranje Matija Sevšek, ne pa minister za finance Uroš Čufer, kot so napačno napovedali v časopisu Dnevnik; Čufer je bil namreč v Bruslju "nepričakovano" dan prej, na sestanku z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom), je v prostore poslanske skupine PS v državnem zboru prikorakal ljubljanski župan Zoran Janković, ki naj bi se kobajagi umaknil iz državne politike.
Uradno naj bi Janković prišel "na povabilo" vodje poslanskega kluba Janija Möderndorferja, da bi "pozdravil" nove obraze v poslanskih klopeh Pozitivne Slovenije, sicer pa glede Jankovićevega "obiska" znotraj Pozitivne Slovenije ostajajo hudo skrivnostni.
Je pa dejstvo, da si je Zoran Janković za obisk poslancev svoje stranke izbral točno tisti dan, ko je bila premierka Alenka Bratušek fizično odsotna. Četudi ni briljantno "politično pismen", je Janković zelo dobro vedel, kako bo to odmevalo med javnostjo, Pozitivno Slovenijo ter koalicijskimi partnerji.
Ali drugače, ne gre za nikakršno naključje, ampak za tipično "demonstracijo moči". Češ, Alenka Bratušek "lahko leta" v Bruselj, ampak tukaj, kot bi rekel Gašpar Gašpar Mišič, "Jankovićev" državni sekretar v kabinetu predsednice vlade, sem "gazda" jaz.
Vse to je Zoran Janković posredno potrdil tudi v svojih pokroviteljskih izjavah. Češ, "kot vidite, odhajam skozi sprednja vrata ... ali se bom znova potegoval za predsednika (stranke), bom sporočil do naslednjega kongresa."
Kar zadeva vladni program, je Zoran Janković omenil Cimos, ki bi ga po njegovo morala "rešiti" država. Da ga skrbi ravno Cimos, verjetno ni naključje, rešuje ga prav Gašpar Gašpar Mišič, pred dnevi odstopljeni direktor Cimosa je Franc Krašovec, Jankovićev dolgoletni prijatelj, vladno reševanje Cimosa, kot si ga predstavlja državni sekretar Mišič, pa pomeni zgolj politični pritisk na banke, naj koprsko podjetje v strašnih izgubah kreditirajo še naprej. Medtem pa Alenka Bratušek v Bruslju sogovornike prepričuje, kako se gremo sanacijo bank ...
Včerajšnji nastop Zorana Jankovića v državnem zboru tako dokazuje, da se Janković v bistvu "šele uči, kako delovati kot stric iz ozadja."
Nekateri poznavalci sicer ocenjujejo, da je Zoran Jankovič enostavno "moral nekaj narediti," še zlasti po njegovem kadrovskem debaklu pred skupščino Petrola.
No, Janković je z demonstrativnim prihodom v osrčje državne politike tudi fino osmešil novinarko časopisa Delo Tanjo Starič, ki je v nekem komentarju posamezne novinarske zapise o Jankovićevem vmešavanju v državno politiko označila kot "šepetanja iz ozadja," le-te pa naj bi sprožali nezadovoljni koalicijski partnerji, vodili pa naj bi do "razkola" med Pozitivno Slovenijo ter posledično razpada vladne koalicije.
Ni se pa, zanimivo, Tanja Starič obregnila ob svojo novinarsko kolegico Meto Roglič (Dnevnik), čeprav si je Rogličeva v svojem včerajšnjem članku z naslovom "Lukšičevi diplomanti v Pikalovem kabinetu" naslovno tezo preprosto izmislila. Med osebjem kabineta ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala namreč ne sedi niti eden(!) diplomant predsednika Socialnih demokratov ter profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede Igorja Lukšiča. Državni sekretar Aljuš Pertinač in generalni sekretar ministrstva Gregor Kos, ki sta res diplomirala pri Lukšiču (in ju v članku navaja novinarka), pač nista člana Pikalovega kabineta.
Mimogrede. Včeraj smo poročali, da sta se predprejšnjo sredo v restavraciji Grad Kodeljevo dobila Milan Kučan in generalni sekretar Pozitivne Slovenije Vasja Butina. Omenjena gospoda svoja srečanja po zelo različnih ljubljanskih lokalih očitno prakticirata dokaj redno, saj so ju skupaj opazili tudi prejšnji četrtek popoldne v kavarni Largo na Barjanski ulici. Tokrat naj bi bolj šepetala, pred seboj pa sta imela tudi neke papirje ...
Po najnovejših informacijah pa naj bi iz kadrovskih kombinacij okoli državnega sekretarja za energetiko spet izpadel Samo Žolger, uslužbenec družbe Gen-I, menda po objavi članka o njegovi kandidaturi na tem portalu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek matija sevšek Uroš Čufer Ollijem Rehnom zoran janković Janija Möderndorferja Gašpar Gašpar Mišič Franc Krašovec pred skupščino Petrola Tanjo Starič Meto Roglič Jerneja Pikala Igorja Lukšiča aljuš pertinač Gregor Kos Včeraj smo poročali Grad Kodeljevo Milan Kučan Vasja Butina Samo Žolger po objavi članka o njegovi kandidaturi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prikorakal v parlament! Janković se še uči, kako delati kot stric iz ozadja