objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 9. april 2013 ob 07:00

Kdo največ govori na sejah vlade Alenke Bratušek? Židan, Virant in Jakič!
Zoran Janković se izogiba dogodkom Pozitivne Slovenije, Milan Kučan pa se z vidnimi politike te stranke dobiva - ločeno
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Dejan Židan, minister za kmetijstvo in prostor, Gregor Virant, minister za notranje zadeve in javno upravo, ter Roman Jakič, minister za obrambo, so trije "najpogostejši" govorci na sejah vlade Alenke Bratušek, ministri, ki imajo - po naštetem vrstnem redu - največ povedati tudi ob temah (ali točkah dnevnega reda), ki sodijo v druge ministrske resorje. Tako poročajo različni vladni viri, ki - vsi - na četrto mesto uvrščajo ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Slednji je tudi zadržal šaljivi slog svojih razprav, ki ga je prakticiral že na sejah vlade Janeza Janše.
Po mojih informacijah so ministrice in ministri tudi zadovoljni z načinom vodenja sej, kot ga prakticira Alenka Bratušek. Seje naj bi, vsaj doslej, vodila "dosti bolj benevolentno" kot prej Janez Janša, kjer so bile čertrtkove seje vlade pravi "happening". Spomnimo, kako hitro se je razvedelo, da je Janša tedanjega in sedanjega ministra za pravosodje Senka Pličaniča okrcal, ker naj bi na eno od sej vlade prišel premalo - pripravljen.
Posamezni ministri so zraven v vlado prinesli tudi svoje stare politične navade in značajske lastnosti. Denimo Roman Jakič, ki ga na fotografijah ter posnetkih bizarno pogosto videvamo zraven Bratuškove. Nič novega, Jakič se je tako postavljal tudi prej, ob vseh svojih šefih, zraven Gregorja Golobiča, potem Zoran Jankovića, vmes pa, ko je bil predsednik atletske zveze Slovenije, tudi ob Jolandi Čeplak, ko je zmagovala.
Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič, ki ni minister in je ostal zunaj vlade, si je za svoj vpliv na vladne odločitve zamislil "tri linke". Ponedeljkove kolegije šefov političnih strank, ki sestavljajo vlado (Bratuškove, Viranta, Erjavca in Lukšiča), ločene posebne tedenske kolegije z ministri Socialnih demokratov in njegove redne kolegije z vodstvom stranke.
Alenka Bratušek, kot pravijo moji viri, sicer počasi prevzema "oblast" v Pozitivni Sloveniji, ampak velika politična moč de facto ostaja zunaj vlade, pri Zoranu Jankoviću, Milanu Kučanu ter Gregorju Golobiču. Čeprav slednji, kot pripovedujejo nekateri, direktno, vsaj kar zadeva politiko, menda komunicira le še z Bogdanom Biščakom in Stojanom Pelkom.
Janković se uradnim dogodkom Pozitivne Slovenije "izogiba", Milan Kučan pa se očitno ločeno dobiva s posameznimi vidnimi politiki PS. Tako je predprejšnjo sredo, 27. marca, ob pol šestih popoldne, sam sestankoval z Vasjo Butino, generalnim tajnikom PS, na primerno diskretni lokaciji, v ljubljanski restavraciji Grad Kodeljevo.
Naključni očividci so ju, v slogu "Citizen journalism (državljansko novinarstvo)," fotografirali z mobilnim telefonom ter nekaj miz stran "prisluhnili" njunemu pogovoru. Menda sta govorila o prihodnjih zamenjavah na davčni upravi ter postopku Dursa zoper Jankovića. Eden od njiju naj bi tudi rekel, da "Alenka ne bo poslušala." Vasja Butina se med kolegi v stranki sicer rad "pohvali s Kučanom," kar mu menda precej imponira.
Največ težav znotraj Pozitivne Slovenija pa ima njihova poslanska skupina. Tam je velika večina "jeznih" na vodjo poslanske skupine Janija Möderndorferja, ker si je okoli sebe ustvaril ozko skupino petih ali šestih privilegiranih poslank in poslancev, preostali pa naj bi bili poslanci "druge" kategorije.
Med vodilne "ljubljenke" Janija Möderndorferja sodita tudi Melita Župevc in Tamara Vonta, ki je pravkar postala državna sekretarka. Je pa Župevčeva, potem ko ji ni uspelo postati ministrica za obrambo, hotela zadnji hip, spet z Möderndorferjevo pomočjo, prevzeti vodenje parlamentatarnega odbora za mednarodne odnose in zunanjo politiko, poleg komisije za administrativne zadeve in imenovanja. Kar ji ni uspelo, tudi zato, ker naj bi Janja Klasinc, ki je potem tudi postala predsednica tega odbora, celo zagrozila, da bi v tem primeru zapustila Pozitivno Slovenijo in šla med nepovezane poslance.
Mimogrede, Melita Župevc (še vedno stanuje v svojem stanovanju v Komendi, ki ga prodaja, ker nameravata s Tonetom Ropom graditi hišo, menda v Šmartnem pod Šmarno goro), je Alenki Bratušek predlagala, naj imenuje zgolj "začasnega" obrambnega ministra, čez nekaj mesecev pa naj bi ta položaj prevzela ona (Župevčeva), ker zdaj, zaradi hčerke Pie, tega še ne zmore ... Alenka Bratušek je tovrstno ponudbo zavrnila.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejan Židan Gregor Virant roman jakič Alenke Bratušek Karla Erjavca Janeza Janše Senka Pličaniča Gregorja Golobiča Zoran Jankovića Jolandi Čeplak Igor Lukšič Zoranu Jankoviću Milanu Kučanu Gregorju Golobiču Bogdanom Biščakom Stojanom Pelkom Vasjo Butino Grad Kodeljevo Janija Möderndorferja Melita Župevc Tamara Vonta Janja Klasinc Tonetom Ropom Pie

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo največ govori na sejah vlade Alenke Bratušek? Židan, Virant in Jakič!