objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 6. april 2013 ob 08:49

Miro Senica. Hilda Tovšak mu je Bužekijan plačala, na koncu pa ga je izdala
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po dolgem času se je "neka preiskava" Nacionalnega preiskovalnega urada spet zavihtela med "breaking news" slovenskih medijev. Tudi pred dvema tednoma, ko so kriminalisti prikorakali na Telekom in šli nad bivšega predsednika uprave Bojana Dremlja, se je vse zdelo "že videno". Toda včeraj - cel dan - je bil tarča razvpiti ljubljanski odvetnik Miro Senica, partner hitro propadle političarke Katarine Kresal ter eden najvplivnejših ljudi (ne samo odvetnikov, kot površno presojajo posamezni mediji) v državi.
Miro Senica se je, kot pravijo tisti, ki ga dobro poznajo, v minulih letih precej spremenil. Eni cinično pripominjajo, da je tega "koroškega študenta prava" spreobrnil kapitalizem. Postal je bogat, močan in vpliven, toda hotel je še več, tako rekoč vse. Najprej je nabavil stranko LDS (prek Jožefa Školča) in svojo blond apolitično spremljevalko najprej lansiral kot šefico stranke, potem je postala ministrica za notranje zadeve, ter neučakano ciljala na funkcijo predsednice vlade. Miro Senica je medtem v ozadju vzpostavljal svoj poslovni imperij. Včasih je silovito trčil ob mrežo Gregorja Golobiča (ni jih malo, ki se strinjajo s tezo, da je prav Miro Senica nagovoril tedanjega predsednika uprave Nove ljubljanske banke Draška Veselinoviča, naj dokumente o spornem kreditiranju Golobičeve Ultre spravi v javnost; češ a bi si Veselinovič sam, brez "pokritja" Mira Senice, to zares upal), in po padcu Golobiča je Kresalova postala prva politična izbranka Milana Kučana. Nato je izbruhnila afera Baričevič, ki je travmatično uničila Kresalovo, predvsem pa super ambiciozne načrte Mira Senice, kako "ukrasti Slovenijo".
Po razpadu vlade Boruta Pahorja ter politično-ekonomskem bankrotu LDS se je Senica posvetil reševanju svojega imperija. Menda sta ga zlomila življenjski slog (skupaj s Kresalovo naj bi na višku njune moči trošila tudi po 700 tisoč evrov na leto!) in finančna požrešnost tik pred izbruhom sedanje ekonomske krize, zato naj bi bil enormno zadolžen. Pravijo, da Senica ne drži več besede, vsepovprek grozi z nekimi ovadbami in tožbami, postal naj bi tudi površen ter nepreviden.
Kako previden, zvit ali premeten je bil prej, dokazuje tudi ozadje policijske preiskave, katere del smo lahko včeraj spremljali skoraj v - živo.
No, sledimo denarju ali "Follow the Money." Nekdanja direktorica Vegrada, zloglasna Hilda Tovšak, je leta 2007 sklenila pogodbo za svetovanje in pomoč pri nakupu Delamarisa s tedanjo direktorico famoznega posestva Bužekijan Blanko Muster, sicer direktorico številnih podjetij Mira Senice. Vegrad je Delamaris kupil za 13,5 milijona evrov, Bužekijanu pa je za svetovanje plačal kar 1,35 milijona evrov!
Po dosedanjih informacijah, ki prihajajo iz krogov policije in državnega tožilstva, je Blanka Muster Vegradu izdala račun za fiktivno svetovanje, prispeli Vegradov denar kot posojilo nakazala Olgi Zaviršek, tajnici Mira Senice, ta pa takoj naprej na račun Maruše Senica, hčerke odvetnika Senice iz prvega zakona z odvetnico Barbaro Menart. Maruša Senica je taisti denar porabila za nakup vile v Portorožu, ki jo je Miro Senica potem zastavil za posojilo pri Hypo banki.
Mimogrede, Maruša Senica že dlje časa hodi s sinom Igorja Jurija Pogačarja, znanega iz afere stavbe NPU, kjer sta bila, kot je znano, vmešana Miro Senica in Katarina Kresal. Pravijo pa, da sta se Miro Senica in Igor Jurij Pogačar pred časom poslovno razšla in menda nimata več stikov.
Ali povedano drugače: Vegradov denar je bil namenjen Miru Senici, čeprav ni bil nikoli nakazan na njegov račun.
Že imena in priimki vmešanih v domnevno nezakonite posle, ki jih tožilstvo kvalificira kot zloraba položaja in pranje denarja (za kar je zagroženih do deset, oziroma do osem let zaporne kazni) kažejo na fantastično "brezkompromisnost" odvetnika Mira Senice. Da ne bi kdo Vegradovih milijonov povezal direktno z njim, je odvetnik vpletel celo lastno hčerko.
Po nedavnem padcu vlade Janeza Janše je Miro Senica (mimogrede, Janše se je vedno panično bal) že mislil, da je zdaj "rešen".
Češ, na oblast je spet prišla "levica".
Ampak tudi znotraj levice Miro Senica še zdaleč ni ne vem kako "priljubljen", pravzaprav niti nikoli ni bil. Nenazadnje, Miro Senica je bil zraven pri dveh medijsko največjih aferah levice, aferi Baričevič ter nekaj let nazaj pri prodaji znamenite banke SIB.
Tudi Katarino Kresal, ki je včeraj molčala kot za stavo, na levici ščiti le še ozek krog novinarjev tednika Mladina, predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, občasno pa kaj lepega o njej reče tudi Milan Kučan.
No, nečesa pa Miro Senica zagotovo ni predvidel. To, da bo nekoč priprta Hilda Tovšak, kar je zanj očitno postala - usodna. Po vsem sodeč se je Tovšakova v celjskem priporu "pogodila" z državnim tožilstvom in v zameno za manjšo kazen začela ovajati svoje nekdanje prijatelje, ki so skupaj - z njo - finančno izčrpavali Vegrad. Sicer kriminalisti toka denarja od Vegrada prek Bužekijana in Maruše Senica do nakupa primorske nepremičnine ter posojila pri Hypo banki tudi ne bi mogli (s)poznati.
Zdaj so le še iskali dokumentacijo, ki naj bi potrdila navedbe Hilde Tovšak. Policija sicer uradno zanika, da naj bi Tovšakova na tak način sodelovala s - policijo.
P.S. Miro Senica se je med včerajšnjimi hišnimi preiskavami in 12-urno aretacijo obnašal kot pravi mafijski boss iz holivudskih filmov. Korektno je sodeloval s kriminalisti, ves čas pa obupno pazil, da ga ne bi preveč ujele kamere in fotografi. Med vožjo v policijskem avtomobilu si je na glavo poveznil baretko.
Danes je sicer nov dan, toda "pri Miru Senici" nikoli več ne bo tako, kot je bilo prej ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojana Dremlja miro senica Katarine Kresal Jožefa Školča Gregorja Golobiča Draška Veselinoviča Milana Kučana Boruta Pahorja Hilda Tovšak Blanko Muster Olgi Zaviršek Maruše Senica Barbaro Menart Igorja Jurija Pogačarja Janeza Janše Darko Štrajn

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Miro Senica. Hilda Tovšak mu je Bužekijan plačala, na koncu pa ga je izdala