objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 5. april 2013 ob 06:55

Poraz?! Zoran Janković je izgubil Petrol, čeprav si ga menda najbolj želi
Ljubljanski župan in bivši prvak Pozitivne Slovenije izgubil kadrovsko bitko za nadzor nad državnim Petrolom, ki naj bi pomenil najlažjo rešitev njegovih velikih finančnih težav
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Dokončna sestava nadzornega sveta Petrola, izvoljena na včerajšnji skupščini, pomeni poraz ljubljanskega župana in bivšega prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Zadnje tedne si je namreč močno prizadeval, da bi prevzel kontrolo nad Petrolom, saj naj bi prav Petrol - takšne so ocene poznavalcev - pomenil "najlažjo rešitev" za velike finančne težave družine Janković.
Ljubljanski župan menda razlaga, da z ruskimi poslovneži "dela" v smeri prodaje Petrola. Da je Zoranu Jankoviću "vseeno" za Evropo (Evropsko unijo), ker naj bi imel že "vse zmenjeno" z Rusi, se je govorilo tudi po parlamentarnih volitvah leta 2011, ko je sprva kazalo, da bo Janković postal predsednik vlade. Po izvolitvi vlade Alenke Bratušek pa naj bi se Janković "hvalil", kako je pod njegovo kontrolo gospodarska politika vlade, ker ima ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika ter državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča, pristojnega za "reševanje" podjetij. Prav Gašpar Gašpar Mišič (nekateri mu pravijo tudi Lady GaGa) naj bi bil trenutno glavni Jankovićev vladni akviziter.
Zoran Janković naj bi prav zaradi Petrola blokiral tudi imenovanje novih članov nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (prvi nadzornik naj bi postal Samo Lozej, kar ustreza tako Jankoviću kot Gregorju Golobiču), pri čemer želi Janković med nove nadzornike Soda inštalirati vsaj še Zdenko Grozde, direktorico holdinga ljubljanskih javnih podjetij, predvsem pa Janković v Petrolovem nadzornem svetu ni več hotel Tomaža Kuntariča, ki se po vsej verjetnosti vrača (tudi) na čelo uprave Sod.
Mimogrede, predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik bi bil verjetno eden od prvih zamenjanih direktorjev državnih podjetij, če bi januarja lani predsednik vlade postal Zoran Janković.
Zoran Janković naj bi se minule dni glede Petrola pogajal predvsem z Darijem Južno (Perspektiva), pomembnim Petrolovim delničarjem, živčna pogajanja za sestavo nadzornega sveta Petrola pa naj bi v noči iz srede na četrtek menda trajala do dveh zjutraj. Minister za finance Uroš Čufer naj bi zadnji hip "izgubil" dva kandidata (kar zanj pomeni prvo veliko politično lekcijo), nekdanjega člana uprave Nove ljubljanske banke Mirana Vičiča, pa Jožeta Kaligaro, bivšega vodilnega uslužbenca Gorenja, Jankoviću med nadzornike ponoči menda ni uspelo vriniti Igorja Jakomina, nekdanjega državnega sekretarja pri bivšem ministru za promet Patricku Vlačiču), največ pa naj bi pridobili Socialni demokrati (Kuntariča in direktorja podjetja SGP Tehnika Klemna Florjančiča, ki velja za enega od glavnih "finančnih dobrotnikov" SD). V nadzornem svetu Petrola je tudi Igo Gruden, član sedanje uprave Sod, ki jo je imenovala vlada Janeza Janše. Igo Gruden se menda pogaja s Pozitivno Slovenijo, da bi ostal na Sodu. Nekateri so za, drugi seveda proti, imel pa naj bi podporo ministra Čuferja.
Preostala dva člana nadzornega sveta Petrola sta Irena Prijovič (nadzornica je bila tudi doslej) in nekdanji direktor Adriatica Matija Blažič, ki velja za kader Pozitivne Slovenije.
Vsaj tri imena novih nadzornikov tudi kažejo, tako poznavalci, da se je na Petrolu spet močno okrepil vpliv Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice in bivšega prvega človeka Kapitalske družbe. No, svoje pozicije - znotraj Petrola - ponovno izboljšuje tudi nekdanji član uprave Petrola Roman Dobnikar, ki naj bi postal član nadzornega sveta Sod.
Po nekaterih informacijah naj bi Zoran Janković imel pripravljen cel spisek svojih ljudi, ki naj bi zasedli kjučne položaje v državnih podjetjih, zraven pa tabele, kako naj bi potekalo kadrovanje. Toda hkrati, tako pravijo moji viri, naj bi se soočal s številnimi "odpovedmi", saj mnogi niso več pripravljeni zastaviti svojih imen, da bi (p)ostali Jankovićevi ljudje. No, Jankoviča pa "tepe" tudi to, da njegovi kadrovski predlogi "avtomatično" odbijajo druge koalicijske partnerje.
Če je Zoran Janković "izgubil" Petrol, pa očitno krepi nekatere svoje pozicije znotraj Pozitivne Slovenije. Predsednica koordinacije lokalnih odborov stranke (kar je izjemno pomembno za vzdrževanje stikov z aktivisti stranke na terenu) je namreč postala Nives Cesar, ljubljanska mestna svetnica na Listi Zorana Jankovića ter bivša lastnica ljubljanske družbe Medicopharmacia. Nives Cesar je oktobra lani medijsko zaslovela predvsem po javnih razkritjih njenih svetovalnih pogodb s poslansko skupino Pozitivne Slovenije, kjer je prek podjetja Taba za svetovanje kasirala 50 tisoč evrov.
 
ODMEVI
Prikaz nasprotnih dejstev
Igor Jakomin ni dal soglasja za članstvo v nadzornem svetu Petrola d.d., niti se ni potegoval za članstvo v nadzornem svetu Petrola d.d., niti nikomur ni dovolil, da operira z njegovim imenom glede nadzornega sveta Petrola d.d..
V članku z dne 5. aprila "Poraz?! Zoran Janković je izgubil Petrol, čeprav si ga menda najbolj želi" je insinuacija, da je bilo tako.
S spoštovanjem, Igor Jakomin
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Alenke Bratušek Stanka Stepišnika Gašparja Gašparja Mišiča postal Samo Lozej Gregorju Golobiču Zdenko Grozde Tomaža Kuntariča tomaž berločnik Darijem Južno Uroš Čufer Mirana Vičiča Jožeta Kaligaro Igorja Jakomina Patricku Vlačiču Klemna Florjančiča Igo Gruden Janeza Janše Irena Prijović Matija Blažič Boruta Jamnika Nives Cesar Prikaz nasprotnih dejstev S spoštovanjem, Igor Jakomin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Poraz?! Zoran Janković je izgubil Petrol, čeprav si ga menda najbolj želi