objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 2. april 2013 ob 06:57

Smučarska skrivnost. Kako si Tina Maze in Andrea Massi delita milijone?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Trenutno najboljša alpska smučarka na svetu Tina Maze je v letošnji sezoni zaslužila okoli dva milijona evrov, ocenjujejo resni poznavalci smučarskega biznisa. Iz fonda denarnih nagrad si je prismučala okroglih 570 tisoč evrov, njen največji "osebni" sponzor, švicarski koncern Milka, naj bi ji nakazal nadaljnih 500 tisoč evrov, ostalo pa so primaknili drugi osebni sponzorji Tine Maze, sponzorji ekipe Team to aMaze, opremljevalci naše smučarke in njene ekipe, Smučarska zveza Slovenije in direktno država. Vlada Janeza Janše ji je tako pred kratkim podarila 44 tisoč evrov posebne nagrade.
Koliko denarja na sezono Tina Maze prejme od smučarske zveze, je "poslovna skrivnost", pravi direktorica zveze Barbaro Kürner Čad. Prav tako je očitno skrivnost "način poslovanja" Tine Maze. Naša smučarka v Sloveniji posluje prek "domačega" podjetja Tina Maze Agencija za promocijo d.o.o. (Pristava 29, Črna na Koroškem), katerega lastnica je ona, direktorica pa, poleg Tine Maze, tudi njena mama Sonja Maze. Toda obseg poslovanja in denarja, ki ga letno "obrne" omejeno podjetje (po javno dostopnih bilancah je leta 2011 podjetje v lasti Tine Maze imelo nekaj več kot 500 tisoč evrov prihodkov ter ustvarilo dobrih 222 tisoč evrov dobička), potrjuje, da Tina Maze posluje tudi še kako drugače, najverjetnje v tujini, prek njenega menedžerja, švicarskega poslovneža Ralpha Kriegerja.
Prav tako je odprto vprašanje, kje (vse) Tina Maze plačuje davke?
Po mojih informacijah iz Smučarske zveze Slovenije pogodbe vedno podpisuje Tina Maze, predhodno pa jih uskladita odvetnik Damijan Terpin ter Andrea Massi. Mazejeva pogodb menda ne (pre)bere, saj Terpinu in Massiju - zaupa.
Mimogrede, odvetnik (Mazejeve) Damijan Terpin in direktorica Barbara Kürner Čad sta menda nekakšni "tampon coni" med Tino Maze in Andreo Massijem na eni ter našo smučarsko zvezo na drugi strani.
Zanimivo je tudi, da podjetje Tina Maze Agencija za promocijo d.o.o. doslej še ni prejelo prav nobenih finančnih sredstev od slovenske države ali drugih uporabnikov davkoplačevalskega denarja, kar dokazujejo tudi podatki projekta Supervizor. Svoj status poklicne športnice, zelo podoben statusu samostojne podjetnice, pa je Tina Maze že pred časom ukinila.
Sicer pa Mazejeva in Massi menda ne živita na veliki nogi, kakršna koli primerjava med njima ter smučarsko konkurentko Lindsey Vonn in njenim najnovejšim spremljevalcem, ikono golfa Tigerjem Woodsom, po zaslužkih ali life-styleu seveda absolutno brezpredmetna.
Ko je Tina Maze prosta, se z Massijem zadržujeta predvsem v Novi Gorici, kjer sta pred časom kupila večje stanovanje, in bližnjem italijanskem obmorskem letovišču Gradež (Grado). Ali imata tudi tam kakšno nepremičnino, ni znano.
Vendar pri tem ne gre pozabiti, da je Tina Maze, čeprav je tipična poklicna športnica, še vedno zaposlena v slovenski policiji, že od aprila 2009. Lani je na policiji prejela 13.564 evrov bruto plače, 916 evrov povračila za prehrano in 493 evrov regresa za dopust. Njena povprečna mesečna neto plača pa znaša približno 778 evrov.
Kljub temu, da je Tina Maze zaposlena na policiji v skladu z obstoječimi "pravili zaposlovanja" vrhunskih športnikov, je njena zaposlitev precej vprašljiva, celo bizarna. Predvsem zato, ker je finančno super uspešna poklicna športnica, ki niti slučajno ne potrebuje dodatne državne socialne pomoči, kar sicer močno spominja na znane ugodnosti vrhunskih športnikov nekdanjega socialističnega vzhodnega bloka.
Po tej logiki bi - na primer - slovenska policija ali vojska lahko zaposlili tudi košarkarja Saša Vujačiča (prej NBA, zdaj igra v Turčiji) ali hokejista Anžeta Kopitarja (NHL) ...
Ena od najbolj varovanih skrivnosti smučarske karavane pa je princip delitve denarja med Tino Maze, njenim trenerjem ter intimnim partnerjem Andreo Massijem in njeno ekipo. Uradno tega nihče ne ve, dobro obveščeni pa pravijo, da naj bi se denar vrtel takole: Tina Maze dobi polovico vsega denarja, ena četrtina pripada Massiju, zadnjo četrtino pa si razdelijo člani njene ekipe ...
P.S: Tina Maze, ki bo točno čez en mesec (2. maja) praznovala svoj 30. rojstni dan, naj bi smučala le še do olimpijskih iger v Sočiju.
Njen trener Livio Magoni pa naj bi pogodbo z italijansko reprezentanco podpisal zato, ker je ocenil, da se lahko po tej super uspešni sezoni še najdražje proda...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tina Maze sponzorji ekipe Janeza Janše poslovna skrivnost Barbaro Kürner Čad Sonja Maze Ralpha Kriegerja Damijan Terpin Andrea Massi Lindsey Vonn Tigerjem Woodsom Saša Vujačiča Anžeta Kopitarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Smučarska skrivnost. Kako si Tina Maze in Andrea Massi delita milijone?!