objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 30. marec 2013 ob 07:28

Velika vrnitev maherja Golobiča. Njegova Ultra dala že četrtega ministra!
Podtikanje kandidatov drugim strankam je znana metoda Gregorja Golobiča. Tako je Slovenski ljudski stranki podtaknil Marjana Senjurja, Desusu Zdenko Kovač, Državljanski listi pa Sama Omerzela
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"Svaka mu čast ... Potem ko mu v Pahorjevi vladi, čeprav je bil minister ter predsednik druge največje stranke, in čeprav je imel Darjo Radič (ministrico za gospodarstvo) ter Janeza Kopača (direktorja direktorata za energijo), ni uspelo (zaradi nasprotovanja Socialnih demokratov) prevzeti energetike. Zdaj pa mu je to uspelo prek Virantove stranke. Kapo dol pred Golobičem!"
Tako je včeraj popoldne, potem ko je Gregor Virant javno razglasil novega ministrskega kandidata Državljanske liste za infrastrukturo in prostor, famozni izbor Sama Omerzela komentiral eden od dolgoletnih članov LDS.
Po neverjetnih peripetijah izbiranja ministra za ta resor in po odstopu Igorja Maherja se je Virant odločil za nekdanjega visokega uslužbenca razvpitega podjetja Ultra, javnosti pa ga je predstavil kot "mednarodno uspešnega" podjetnika ter inovatorja. Približno dve uri pred njegovo nominacijo so se sicer razširile govorice, da so se Omerzel, ki je bil direktor hrvaške Ultre, Gregor Golobič in formalni prvi človek Ultre Miloš Urbanija leta 2009 "na trdo" razšli, zato naj bi Omerzel celo "sovražil" Golobiča, toda dobro obveščeni zatrjujejo, da to sploh ni res in da gre prejkone za klasični (medijski) spin. Tudi primerjava telefonskih številk ter naslovov podjetij Eol Grupe iz Karlovca, ki ga danes vodi Omerzel (hkrati je tudi lastnik podjetja Latinski d.o.o. iz Novega mesta), in hrvaške Ultre (kar je seveda zaokrožilo kmalu po objavi kandidata Omerzela) dokazuje, da gre pravzaprav za "isto druščino". Ne samo naslova obeh podjetij, celo številki za telefon in faks sta - enaki! Samo Omerzel je sicer postal direktor Eol Grupe po tem, ko je prodal svoj lastniški delež v Ultri.
Golobičeva Ultra je doslej tako kadrovala že štiri ministre, kar ni samo slovenski (kljub temu, da je Ultra v primerjavi z Mercatorjem, Petrolom, Telekomom ali Zavarovalnico Triglav povsem minorno podjetje), ampak verjetno tudi svetovni rekord. Tudi sloviti finančni koncern Goldman Sachs je doslej dal samo enega ministra, finančnika v administraciji Busha juniorja, nekdanjega CEO-ja Henryja Paulsona.
Fantastično je tudi "zaporedje" strank, ki so ministre dobile direktno iz Ultre. Janez Kopač je bil kandidat LDS, Gregor Golobič kandidat Zaresa, Roman Jakič iz Pozitivne Slovenije, Samo Omerzel pa iz Državljanske liste.
Mimogrede, Omerzel je član Virantove stranke postal točno en dan pred svoji nominacijo, 28. marca(!), kar pomeni, da je v Državljansko listo vstopil izključno zaradi prevzema ministrske funkcije.
No, Gregor Golobič je za časopis Dnevnik dejal, da dotičnega Omerzela, kljub temu, da je bil Omerzel celo eden od solastnikov Ultre, sploh ne pozna?!
Poznavalci pravijo, da je "podtikanje" ministrov drugim političnim strankam ena od metod Gregorja Golobiča. Tako je leta 1996 Slovenski ljudski stranki in Marjanu Podobniku podtaknil gospodarskega ministra Marjana Senjurja, leta 2000 pa Desusu ministrico za regionalni razvoj Zdenko Kovač, in tokrat Virantu - Sama Omerzela. Slednji, denimo, ni zanikal poročanja novinarjev Pop TV, da se je pred nekaj dnevi v Ljubljani dobil z Milošem Urbanijo (po drugih informacijah naj bi šlo za Gregorja Breznika, aktualnega direktorja Ultre) in Jankom Jenkom, bivšim generalnim sekretarjem Državljanske liste.
Če se je minule dni za trenutek zazdelo, da se razkol znotraj Državljanske liste, med frakcijo Gregorja in Viranta in frakcijo bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča, postopoma umirja, je zdaj spet silovito "počilo". Virant je ime Sama Omerzela uspešno skrival do zadnjega, celo pred poslansko skupino DL, zanj so "kakor vedeli" samo trije ali štirje člani izvršilnega odbora stranke, kaj šele, da bi Virant sklical svet stranke.
Zanimivo je tudi, kako se je Virant rešil kandidature arhitekta Mitje Pavlihe, sicer brata odstopljenega ustanovnega člana Državljanske liste, nekdanjega politika Marka Pavlihe. Mitja Pavliha je bil po mojih informacijah za ministra dvakrat(!) predlagan na "nočni seji" izvršilnega odbora (ponoči iz srede na četrtek), ko je bilo dogovorjeno, da se z njim tudi pogovorijo.
In kaj se je potem zgodilo. Namesto da bi kdo poklical Pavliho, se je v časniku Finance pojavil članek o tem, da Virant in Paviha naj ne bi "prišla skupaj". Toda Mitja Pavliha v ožjih družbah zatrjuje, da se z njim o ministrski kandidaturi nihče ni niti pogovarjal ...
Po zadnjih informacijah, ki prihajajo iz Državljanske liste, je slišati, da poslanska skupina za ministra noče Sama Omerzela (ker se pri tovrstnem kadrovanju "poznajo prstni odtisi" Gregorja Golobiča, in ker je Gregor Virant kandidaturo Sama Omerzela skrival pred celotno stranko; Fidel Krupič, denimo, ki je celo predsednik strankarskega odbora za infrastrukturo in prostor, je za Omerzelovo kandidaturo izvedel iz medijev), začelo naj bi se tudi zbiranje podpisov za sklic izrednega kongresa stranke. Zato jih ni tako malo znotraj Virantove stranke, ki ocenjujejo, da bo po Igorju Maherju "padel" tudi Samo Omerzel.
Za premierko Alenko Bratušek pa je - razumljivo - Samo Omerzel "sprejemljiv" ministrski kandidat.
In še to. Tisti (politični) lobiji, ki so zrušili Igorja Maherja, so bili pri njegovi medijski odstranitvi menda pripravljeni "iti do konca," pripovedujejo moji viri. Če mu očitano "črnograditeljstvo" ne bi zaleglo, naj bi se lotili celo tragične smrti njegovega sina pred leti v prometni nesreči.
Ja, tako daleč gre spopad za milijarde v slovenski energetiki ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjevi Darjo Radič Janeza Kopača Virantove Golobičem Sama Omerzela Igorja Maherja je predstavil Miloš Urbanija Busha Henryja Paulsona roman jakič Marjanu Podobniku Marjana Senjurja Zdenko Kovač Gregorja Breznika Jankom Jenkom Janeza Šušteršiča Mitje Pavlihe Marka Pavlihe Fidel Krupič Alenko Bratušek zrušili Igorja Maherja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Velika vrnitev maherja Golobiča. Njegova Ultra dala že četrtega ministra!