objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 28. marec 2013 ob 06:50

Janšo izključili, potem ko je Taufer pisal, naj se odstrani podla golazen!
Ekskluzivno. Preberite elektronska sporočila, ki so pred nekaj dnevi zapečatila usodo Janeza Janše kot člana slovenskega Pena
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnjega predsednika vlade ter prvaka SDS Janeza Janšo so pred tremi dnevi izključili iz slovenskega centra PEN. To se je zgodilo 25. marca, ko je upravni odbor slovenskega Pena pritrdil stališču častnega razsodišča Pena, da Janša ne more biti več član slovenskega Pena. Janša, ki ima pravico do pritožbe na občni zbor Pena, je "vodstvo" Pena že zaprosil, naj mu posreduje vsaj "inkriminirane" citate, ki naj bi bili v "nasprotju s pravili" Pena, kar je bil, kot so zapisali v argumentaciji upravnega odbora, tudi razlog njegove izključitve.
Akcijo proti Janši je med prvimi očitno začel pisatelj in pesnik Andrej Detela, ki je Janeza Janšo obtožil avtokratske ter neoliberalne politike, pa še orožarske dejavnosti, sovražnega govora, laži in serijskih žalitev, Janša pa mu je zaradi tega napovedal tožbo. "Piko na i" zoper "gnusen smrkelj" pa je dodal trenutni predsednik društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, sveto prepričan, kako je Janez Janša (ali pa vsaj njegovi sodelavci) v medije lansiral javno dostopne arhivske dokumente, ki dokazujejo, kako je Veno Taufer pred leti sodeloval z nekdanjo službo državne varnosti.
Iz elektronske pošte, ki jo objavljamo v nadaljevanju, je razvidno, da so Janeza Janšo iz Pena izključili točno šest dni potem, ko je Veno Taufer v nekem pismu slikovito zapisal, kako "gre za ure, ne za dneve, da se odstrani ...
... ta pobalinska podla golazen."
Gre pa za faksimile posameznih elektronskih sporočil, ko so med 15. ter 19. marcem "krožila" med člani slovenskega Pena, društva slovenskih pisateljev in nekaterimi drugimi znanimi Slovenci.
Opomba. Elektronska sporočila objavljam zato, ker gre za zadevo, pomembno ne samo za slovensko, ampak tudi mednarodno javnost, poleg tega pričujoča pisma pomenijo službeno, ne pa neko zasebno korespondenco.
In nenazadnje, prav slovenski Pen naj bi si še posebej prizadeval za pravico do svobode izražanja in javne besede.
Zaradi "političnega obračuna" z Janezom Janšo so medtem iz slovenskega Pena že izstopili nekdanji slovenski veleposlanik v Parizu Andrej Capuder, najbolj znan, pa tudi najbolj bran in v tujini prevajan slovenski pisatelj Drago Jančar, pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner, novinarka in urednica Alenka Puhar, pa tudi ljubljanski nadškof Anton Stres.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janšo Andrej Detela Veno Taufer arhivske dokumente andrej capuder drago jančar Tone Kuntner alenka puhar Anton Stres

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janšo izključili, potem ko je Taufer pisal, naj se odstrani podla golazen!