objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 26. marec 2013 ob 06:39

Novi maher. Kandidat, ki ga Bratuškova nudi Virantu, ima blokirane račune!
xy
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjem odstopu ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja (napovedal sem ga že v nedeljo zjutraj) se zakulisni spopad za prevlado nad energetiko - nadaljuje. Tudi (zrežirani) padec ministra Maherja naj bi bil sestavni del tega boja med Pozitivno Slovenijo in Državljansko listo pravijo različni viri.
Verjetno tudi ni več nobenega dvoma, da je že nekaj dni omenjani "naslednik" Igorja Maherja, Urban Jan, direktor družbe Genera, trojanski konj nekaterih vplivnih posameznikov znotraj in blizu Pozitivne Slovenije, Gregorja Golobiča, Roberta Goloba in menda tudi Janeza Zemljariča. Slednji naj bi bil povezan z enim od lastnikov podjetja Genera, Andrejem Osano. Jana je še posebej forsiral prav Golob, in predsednica vlade Alenka Bratušek direktorja Genere kot ministrskega kandidata zdaj že odkrito "ponuja" Virantu ter drugim članom vladne koalicije.
Pri tem je zanimivo, da ima podjetje Genera d.o.o. vse svoje transakcijske račune trenutno blokirane(?!), sicer pa Genera okoli osemdeset odstotkov vseh svojih prihodkov (leta 2011 skoraj 5 milijonov in 400 tisoč evrov) beleži iz poslovanja z energetskimi podjetji v državni lasti. Zanesljivi viri pa Urbana Jana povezujejo celo z nezakonitimi dejanji pri nekaterih javnih razpisih, konkretno, govori se o ponarejanju listin.
Kakorkoli, poznavalci ocenjujejo takole: če bo Gregor Virant na koncu res pristal na to, da Maherjev naslednik postane - Urban Jan, pomeni, da mu je Pozitivna Slovenija lepo potihoma speljala ministrski resor.
Predsednik Državljanske liste ter minister za pravosodje in javno upravo Gregor Virant se je s primerom Igorja Maherja tako znašel v blazno težkem položaju. Virantova stranka po vseh anketah javnega mnenja beleži hude padce priljubljenosti, podobno kot Gregor Virant sam, poleg tega je tudi v novi vladi že dobila status zdraharske koalicijske partnerice. Številni vidni člani stranke so zaradi tega vedno bolj slabe volje, Viranta pa krivijo tudi zato, ker je Maherja nemudoma žrtvoval, ne da bi se z njim prej vsaj - pogovoril.
Zato na sedež Državljanske liste prihajajo številna pisma članov stranke, razočaranih nad Gregorjem Virantom. Igor Maher med člani stranke namreč uživa ugled poštenega človeka, predvsem pa zanj velja, da kot minister ne bi podlegal lobijem.
Poleg tega je Državljanska lista resor za infrastrukturo in prostor prevzela zato, ker je bilo eksplicitno zamišljeno, da bo resorni minister postal Gregor Virant. Tako je bilo sprva tudi dogovorjeno (na tisti seji sveta Državljanske liste, ko so se odločali o podpisu koalicijske pogodbe z Alenke Bratušek), toda Virant se je pozneje izmuznil, rekoč da ga je Bratuškova poklicala po telefonu ter prosila, naj vendarle prevzame resor za pravosodje in javno upravo.
No, včeraj sta ponudbi za prevzem ministrskega mesta namesto Maherja dobila župan občine Murska Sobota Anton Štihec (ki je tudi član sveta Državljanske liste) in direktor telekomunikacijske družbe T-2 Sašo Todorovič. Štihec je ponudbo že zavrnil, Todorovič menda tudi, čeprav naj bi bil on v skrajni sili pripravljen postati minister.
So pa nekateri mediji včeraj "naivno" poročali, da naj bi načelnik velenjske upravne enote Fidel Krupić, sicer tudi predsednik odbora za infrastrukturo in prostor pri Državljanski listi, ministrsko ponudbo zavrnil, ker naj bi imel "drugačne ambicije", predvsem "v poslovnem svetu." Vendar so te besede Fidela Krupiča "navaden blef", pravijo moji viri iz Državljanske liste. Krupić se namreč sam močno ponuja za ministrsko funkcijo, vendar ga nekateri v stranki nočejo, in to ravno zato, ker se ponuja sam, tudi za nekatere druge stolčke.
Gregor Virant pa menda spet prehitro obljublja, da bo novo ime ministrskega kandidata znano že jutri ali najpozneje v četrtek, čeprav so številni vidni člani Državljanske liste prepričani, da bi si za izbiro morali vzeti nekoliko več časa ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Maherja napovedal sem ga že v nedeljo zjutraj Urban Jan Gregorja Golobiča Roberta Goloba Janeza Zemljariča Andrejem Osano Alenka Bratušek Gregor Virant Anton Štihec Sašo Todorović Fidel Krupič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novi maher. Kandidat, ki ga Bratuškova nudi Virantu, ima blokirane račune!