objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 22. marec 2013 ob 06:29

Sova včeraj dobila novega šefa, zdaj pa agenti čakajo levi kadrovski cunami
Vlada Alenke Bratušek je že na prvi seji, povsem enako kot prejšnja vlada Janeza Janše, postavila novega direktorja obveščevalne agencije Sova. Kdo je Stane Štemberger, menda velemojster anonimk?
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada Alenke Bratušek je na svoji prvi seji izvedla kopico kadrovskih menjav, med njimi tudi imenovanje novega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova, kar je postal Stane Štemberger. Mediji so postavitev novega šefa "slovenske Cie" pospremili tako rekoč molče, celo njegove biografije ni objavil - nihče. Čudno, kajti Stane Štemberger med obveščevalno srenjo namreč ni ravno neznano ter nerazvpito ime.
V medijih se je njegovo ime prvič pojavilo 16. februarja 2010, ko je časopis Dnevnik "nenadoma" objavil, da bo novi šef Sove postal Stane Štemberger, saj naj bi vlada Boruta Pahorja razrešila tedanjega direktorja Sove Andreja Rupnika. Članek (spin) je podpisal novinar Dnevnika Rok Praprotnik, danes podpredsednik komisije za preprečevanje korupcije, Staneta Štembergerja pa je predstavil kot kot človeka "z velikim ugledom med zaposlenimi v Sovi."
No, napoved novinarja Roka Praprotnika se ni uresničila - niti časovno, niti kadrovsko! Pahor je Rupnika zamenjal šele avgusta istega leta, ampak direktor Sove ni postal "Praprotnikov" Štemberger, ampak Sebastjan Selan.
Spomnimo, Selan je kot šef Sove odletel 10. februarja lani, ko je vlada Janeza Janše za šefa Sove skadrovala Damirja Črnčeca, ki je do takrat vodil vojaško obveščevalno službo.
Toda Rok Praprotnik tistega članka ni napisal kar nekaj "na pamet", prav tako ni kakor nenamerno pozabil zapisati nekaj pomembnih okoliščin, povezanih s Stanetom Štembergerjem, ki jih je Praprotnik zanesljivo poznal. Namreč, kje je bil prej zaposlen Štemberger?
Po končanem študiju na ljubljanski fakulteti za družbene vede (diplomiral je leta 1990 z nalogo "Organizacija pouka družboslovja," kot štipendist službe državne varnosti) se je takoj zaposlil v državni varnosti, po petnajstih letih dela v Sovi pa je službo našel v družbi DZS, ki jo vodi Bojan Petan, in je med drugim lastnica časopisne hiše Dnevnik. Petan, kot je znano, velja za "zaupnika" Gregorja Golobiča, in prav Bojan Petan je februarja lani za direktorja Marine v Porotoržu zaposlil zamenjanega direktorja Sove Sebastjana Selana.
Ali drugače, firme Bojana Petana so očitno "parkirišče" starih in novih šefov Sove, seveda tistih, ki jih postavljajo leve vlade.
Stane Štemberger se je iz DZS na Sovo vrnil že pod direktorjem Rupnikom, pod Selanom pa je postal namestnik direktorja. Menda je velemojster anonimk, ki so pomagale zrušiti tudi Andreja Rupnika. Viri iz Sove pravijo, da bodo pod Štembergerjem sledile velike čistke, napovedane kot levi kadrovski cunami.
Ime Staneta Štembergerja se pojavlja tudi med razkritjem delovanja famozne "Operacije demokracija", kjer naj bi pod kontrolo nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja (pozneje nekaj-mesečnega predsednika LDS, ki je zaslovel tudi kot priča na odmevnem ljubljanskem procesu Balkanski bojevnik, kjer je Podbregar škandalozno pričal v korist Dragana Tošića in njegovih kolegov, obtoženih za prekupčevanje z drogo) skupina posebnih agentov Sove delovala na domačem političnem terenu (med drugim naj bi prodirali v politične stranke ter iskali "mehke točke" posameznih akterjev slovenske politike), kar sem pisal že osmega marca lani, moje navedbe pa so pozneje potrdili številni uradni dokumenti Sove, objavljeni v nekaterih drugih medijih.
Poleg Staneta Štembergerja je vidno vlogo med Operacijo demokracija igral tudi nekdanji visoki agent Sove Sandi Bonaza, zdaj uradnik na mestni občini Ljubljana, natančneje, svetovalec na mestnem redarstvu, ter podpredsednik korpskega lokalnega odbora Pozitivne Slovenije.
Sporna Sovina "Operacija demokracija" je tudi že predmet preiskave pristojne komisije državnega zbora.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Stane Štemberger Boruta Pahorja Andreja Rupnika Rok Praprotnik Janeza Janše Damirja Crnčeca Bojan Petan Gregorja Golobiča Iztoka Podbregarja Dragana Tošića pisal že osmega marca lani Sandi Bonaza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sova včeraj dobila novega šefa, zdaj pa agenti čakajo levi kadrovski cunami