objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 20. marec 2013 ob 06:37

Kupil audija, prodal pa Triglav?! Medja, šef ljubljanske banke, mora oditi
Kadrovski načrti nove vladne koalicije. Prvi naj bi odletel direktor Elesa Vitoslav Türk, Gašpar Gašpar Mišič pa na čelo Luke Koper
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Janko Medja, predsednik uprave Nove ljubljanske banke, ki je pred nekaj tedni medijsko "zaslovel" z nakupom novega službenega Audija A6 (po razkritju afere ga je bil prisiljen vrniti, kar ga je, kot slišim, v poslovnih krogih še dodatno osmešilo), bo predvidoma "moral zapustiti" tudi svoje delovno mesto. To lahko razberemo iz včerajšnje razprave poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana med predstavitvijo kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja pred pristojnim parlamentarnim odborom za finance in monetarno politiko, ko je Hana zanimalo, kako Čufer gleda na sporno prodajo paketa delnic Zavarovalnice Triglav, ki jih je ljubljanska banka prejšnji petek "nenadoma" prodala hrvaški zavarovalnici Croatia Osiguranje in tako posledično onemogočila državi Sloveniji lastniško kontrolo nad največjo slovensko zavarovalnico v državni lasti.
Spomnimo. Posel je izvedel Medja, v pičlih 31 sekundah, za posamezno delnico pa iztržil dobrih 16 evrov, čeprav je bila začetna prodajna cena precej višja - 19 evrov na delnico. In zaslužek NLB: 11,5 milijona evrov. Po mnenju nekaterih poznavalcev je Medja izkoristil trenutno brezvladje, po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik pa naj bi Medja zeleno luč za prodajo delnic Triglava dobil od bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča.
Poslanca Hana je zanimalo, kako prihodnji minister za finance Čufer, trenutno sicer še vedno uslužbenec Nove ljubljanske banke, gleda na ta posel svojega šefa Janka Medje. Uroš Čufer je odgovoril, da gre za "bizaren posel", pri čemer ni čisto jasno, kaj je Čufer pri tem imel v mislih.
Matjaž Han mi je po seji povedal, da njegovo vprašanje ni (bilo) koalicijsko dogovorjeno, je pa njegovo "osebno mnenje", da Janko Medja zaradi tega "mora oditi". Pri tem ni nepomembno, da Han velja za tistega poslanca Socialnih demokratov, ki naj bi imel največ povezav s podjetji in poslovneži (če tukaj ne štejemo velenjskega poslanca Srečka Meha ter njegove pozicije v tako imenovanem šaleškem energetskem lobiju), poleg tega naj bi Han z novo vlado Alenke Bratušek svoj vpliv še okrepil.
Nenazadnje, prav Matjaž Han je 22. februarja skupaj z vodjo poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janijem Möderndorferjem formalno vložil konstruktivno nezaupnico zoper odhajajočega predsednika vlade Janeza Janšo.
Iz virov znotraj bodoče koalicije je tudi slišati, da naj bi med načrtovanimi kadrovskimi zamenjavami v državnih podjetjih kot prvi odletel pred kratkim nastavljeni šef uprave Elesa Vitoslav Türk, poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič pa naj bi prevzel vodenje Luke Koper.
Gašpar Gašpar Mišič na te govorice sicer odgovarja, "počasi, počasi, nekaj časa bom še tukaj ..."
No, poslanec Mišič, ki mu po drugi strani očitno ne bo uspelo postati nekakšen koordinator posameznih vladnih resorjev znotraj nove vlade Alenke Bratušek, si je, kot pravijo, tudi zelo blizu z bodočim ministrom za infrastrukturo in prostor, Pirančanom Igorjem Maherjem iz Državljanske liste, pod katerega resor sodi Luka Koper.
ODMEV
Kot smo že seznanili javnost, je v okviru programa prestukturiranja Nove ljubljanske banke prednostna naloga uprave banke tudi dezinvestiranje na področju nestrateških naložb in s tem doseganje pozitivnega vpliva na kapital banke. Med nestrateške naložbe NLB spadajo tudi delnice in deleži različnih gospodarskih družb, ki ne spadajo v osnovno dejavnost banke, med drugim so bile to tudi delnice Zavarovalnice Triglav.
Prodaja 3-odstotnega deleža NLB v Zavarovalnici Triglav je bila tako skladna z zastavljeno strategijo dezinvestiranja in z zahtevo glavnega lastnika banke, da se nestrateške naložbe proda čim prej ter s tem prispeva k izboljšanju kapitalskega položaja banke. Pred prodajo se je uprava banke posvetovala z največjim lastnikom (MF) o možnostih sklenitve skupnega sporazuma o prodaji.
Zato poudarjamo, da gre pri prodaji delnic Zavarovalnice Triglav za sistematično izvajanje načrta dezinvestiranja nestrateških naložb.
Z njim je seznanjen nadzorni svet ter lastnik banke.
Od drugih navedb in mnenj o NLB in njenemu vodstvu v vašem članku se zato v celoti ograjujemo.
Uprava NLB

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Medja včerajšnje razprave Matjaža Hana Uroša Čuferja Janeza Šušteršiča Srečka Meha Alenke Bratušek Janijem Möderndorferjem Janeza Janšo Vitoslav Türk Gašpar Gašpar Mišič Igorjem Maherjem Uprava NLB

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kupil audija, prodal pa Triglav?! Medja, šef ljubljanske banke, mora oditi