objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 19. marec 2013 ob 07:13

Fištravec, mariborski Beppe Grillo, je v kot nagnal Frangeža in desnico!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko "cela" Italija mrzlično ugiba, ali je Beppe (Giuseppe Piero) Grillo, novi obraz italijanske politike, levičar ali desničar, je za Andreja Fištravca, novopečenega župana mesta Maribor, bolj ali manj jasno - Fištravec je levičar! Sodeč po njegovi (politično-karierni) zgodovini, dandanašnjih izjavah (plus volilnemu programu) ter večini ljudeh, ki jih zaznavamo ob njem. Na njemu pa je, da (še) dokaže, da je resnično "nestrankarski".
Itak bi bilo brez veze skrivati, da je levičar. Zakaj pa?! Je pa tudi prav, in od novega župana politično korektno, da se to ve. Se spodobi.
Saj ni možno, da bi se, denimo, razvpita Vesna V. Godina, ali pa Boris Vezjak (trdi medijski ideolog grupacije LDS-Zares), postavila za človeka, v tem primeru Fištravca, če ne bi vedela, da je levičar, in da ni tako čisto nestrankarski.
Volilni štab Andreja Fištravca je sicer ves čas previdno pazil na ta nestrankarski videz. Menda so zavrnili podpore posameznih političnih strank, nekaterim osebam, med njimi, tako pravijo moji viri, tudi Vesni Vuk Godina, naj bi med predvolilno kampanjo za vsak slučaj celo prepovedali "javno sodelovati" s Fištravcem ter njegovim štabom. Tako naj bi se izognili očitkom, da je Fištravec dejansko kandidat Zaresa in Pozitivne Slovenije.
No, takoj potem, ko so se zaprla volišča, so omenjeni in nekateri drugi (med njimi Gregor Jager, nekdanji mestni svetnik stranke Zares in kasneje Pozitivne Slovenije) pritekli na Fištravčevo povolilno zabavo.
Še večji problem za politični renome Andreja Fištravca pa so oni drugi tipi, ki se trenutno sučejo okoli Fištravca. Recimo Boštjan Zagorac, nekdanji poslanec Jelinčičeve nacionalne stranke in Pečetove Lipe, mariborski politik, ki je doslej zamenjal že najmanj štiri politične stranke. In da ne bo pomote, Zagorac ni zraven kar tako, brez veze, on že ve, kaj si obeta ...
Več o tem, kdo so županovi ljudje Andreja Fištravca, bo natančno znano potem, ko bo župan Fištravec - pred lokalnimi volitvami prihodnje leto - začel ustanavljati svojo "Županovo listo".
Božidar Novak, znani mariborski strokovnjak za krizni (politični) marketing ima prav, ko ugotavlja, kako sta dve tretjini volivcev ostali doma, preostala tretjina pa je "evforično" izvolila župana Fištravca. In zdaj imajo tudi "evforična pričakovanja". Fištravec je sicer dobil (samo) 15.500 glasov, kar je približno 5000(!) manj kot bivši mariborski župan Franc Kangler leta 2010, ko je prav tako slavil v prvem krogu.
Poleg gole evforije pa novega župana Andreja Fištravca pričakuje mestni svet, ki ga obvladujeta Kangler in SDS, na voljo, da kaj pokaže, ali se izkaže, pa ima kratek nadomestni mandat, spet samo eno leto in pol.
Ja, zato "ljubljanski" strokovnjak za marketing, Miro Kline, pravi (za STA), da je to sicer "velika zmaga za Andreja Fištravca," ampak "za Maribor, Slovenijo in vstajnike pa velika napaka. V trenutku, ko bo vstopil v mestno hišo, bo doživljal poraz za porazom in posledično izgubil velik del pozitivnega naboja ...
Novoizvoljeni župan bo na svojem položaju v obratnem položaju kot Zoran Janković v Ljubljani. Brez svojih svetnikov in drugih zaveznikov bo osamljen, povsem nemočen, brez možnosti kakršnekoli bistvene spremembe ..." je za politično usodo Andreja Fištravca očitno skrajno skeptičen Miro Kline.
Nedeljska zmaga levičarja Andreja Fištravca pomeni tudi hud poraz drugega levičarja, kandidata Socialnih demokratov Matevža Frangeža. Potem ko je poslanec Frangež povsem napačno ter naivno(?) presodil, da ga bodo podprli znameniti "mariborski vstajniki", in mladi, je bil njegov končni volilni poraz le še vprašanje časa. Nato je začel izgubljati še med predvolilno kampanjo, ki je bila izrazito napačna. Če se je Fištravec drl proti Kanglerju, se je Frangež - za potrebe te volilne kampanje - ponovno spremenil v "Pahorjanca", v radijskih reklamah nastopal kot nekakšen "Kennedy", zato ga v Mariboru nihče ni prav dobro razumel. Na televizijskih soočenjih se je prepiral z Moniko Piberl (Glas žensk Slovenije), se lomil pri odgovorih, povsem nepripravljen je bil tudi na "provokacije" novinarja časopisa Večer Igorja Selana, ki naj bi bil s Frangežem skupaj v tako imenovani "elektro-hobotnici", kot da ni mogel predvideti, da bo Igor Selan, z napadi na Frangeža, poskušal "oprati" samega sebe. Na koncu je Frangež zbral le 7254 glasov, samo 36 manj od povsem neznanega člana SD Metoda Dolinška, ki je na večinskih volitvah za mestni svet postal novi mestni svetnik Socialnih demokratov.
Hud poraz je Matevža Frangeža prisilil, da je nemudoma odstopil kot predsednik mariborskega odbora SD ter morda za vedno zapravil možnost, da bi (p)ostal velik mariborski politični "plejer".
Mimogrede, nekateri bolj izkušeni mariborski poltiki iz vrst Socialnih demokratov so že od vsega začetka zatrjevali, da Frangež na županskih volitvah nima skoraj nobenih možnosti, čeprav mu je sprva še kar dobro kazalo.
"Nesrečni" Frangež se bo zdaj umaknil nazaj v poslansko skupino SD, vendar se bo tudi tam, pač zaradi volilnega poraza, njegov položaj bistveno poslabšal.
Odstaja tudi uganka, koliko glasov so Frangežu odnesli njegovi nenavadni (in skriti) podporniki, znan mariborski študentski poslovnež in politik Drago Žura, sporni povzpetnik Riko Novak, piarovka mariborske Snage Petra Hercog, pa tudi vidni politik Desusa Janez Ujčič, ko je kot nekdanji Kanglerjev podžupan podpisal zloglasno pogodbo za nakup mariborskih radarjev.
Velika volilna zmaga Andreja Fištravca je v kot potisnila tudi mariborsko desnico. Podžupan Milan Mikl, naslednik Franca Kanglerja na Županovi listi, ki so mu "strategi" pripovedovali, da bo zmagal, je prejel vsega 1768 glasov, županska kandidatka SDS Andreja Špernjak pa še precej manj - 1456 glasov (na volitvah za mestno svetnico jih je na listi SDS sicer dobila precej več - 3451 glasov). Že med njeno predvolilno kampanjo (Mariborčani pravijo, da je na plakatih zgledala kot Barbara Brezigar) naj bi znotraj mariborske SDS počilo, tako da je na koncu - menda - ostala povsem sama ...
Kar zadeva stranke ter nadomestne volitve v mestni svet - v primerjavi z volitvami leta 2010 - sta daleč največji poraz doživela Slovenska ljudska stranka (prej 18,46, zdaj 5 odstotkov volilnih glasov) in Desus (prej 12,55, zdaj 3,09), največji porast volilnih glasov pa Socialni demokrati (prej 8,2, zdaj kar 30,38!)
P.S. Prve izjave padlega mariborskega župana Franca Kanglerja med vrsticami brez dvoma napovedujejo njegovo župansko kandidaturo na lokalnih volitvah prihodnje leto.
Svoj "comeback" v državni svet je Kangler že dočakal, tudi njegova diploma menda ni plagiat ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Beppe Giuseppe Piero Grillo Andreja Fištravca Vesna V. Godina Boris Vezjak Gregor Jager Boštjan Zagorac Jelinčičeve Pečetove Božidar Novak 15.500 glasov Franc Kangler Miro Kline zoran janković Matevža Frangeža Kennedy Moniko Piberl r Igorja Selana Metoda Dolinška za mestni svet Drago Žura Riko Novak Petra Hercog Janez Ujčič Milan Mikl Andreja Špernjak Barbara Brezigar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Fištravec, mariborski Beppe Grillo, je v kot nagnal Frangeža in desnico!