objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 18. marec 2013 ob 07:01

Vojna za Alenko Bratušek, in okoli nje. Ali kdo bo koga v njeni vladi?!
AB ni samo prva predsednica vlade v zgodovini samostojne Slovenije, ampak tudi prva politično nemočna premierka. Politična moč namreč ostaja zunaj vlade, pri Jankoviću, Kučanu, Golobiču in Lukšiču ...
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po prvih, drugih in tudi tretjih odzivih sodeč s predlagano ministrsko sestavo vlade Alenke Bratušek (tokrat govorimo samo o kandidatih iz največje vladne stranke Pozitivne Slovenije) ni zadovoljen praktično nihče, najverjetneje tudi sama mandatarka ne, čeprav zanjo sama pravi, da je "optimalna". Zelo kritična je javnost ekonomske stroke (J.P. Damijan, Igor Masten ...), zadržani so dominantni mediji, ki so med koalicijskimi pogajanji nekritično držali "štango" predsednici vlade ali pa vsaj samo statirali (nekaj o tem na koncu članka), hja, slabe volje so celo ideologi levice, denimo Vlado Miheljak.
Pri tem takoj povejmo, da so morale preostale koalicijske stranke (Socialni demokrati, Državljanska lista in Desus) imena kandidatov za ministre iz svojih kvot predhodno posredovati Alenki Bratušek, ki je nato z nekaterimi kandidati opravila posebne pogovore. Medtem ko so predsedniki teh strank za imena bodočih ministrov iz Pozitivne Slovenije povečini izvedeli iz medijev, v najboljših primerih pa tik pred zdajci po SMS-sporočilih, ki jih je pošiljala Alenka Bratušek.
Kljub temu ni nobenega dvoma, da bo predlagana lista v državnem zboru dobila večino. Utegne se samo zgoditi, da "sporni" kandidat za finančnega ministra, bančnik (ne pa tudi bankir - med "bančniki" in "bankirji" je namreč kar precejšnja razlika) Uroš Čufer po zaslišnju pred matičnim odborom za finance in monetarno politiko ne bo dobil zadostne podpore. Ker bo proti morda glasovala Državljanska lista.
Ampak to za Bratuškovo ni problem, saj se na plenarnem zasedanju državnega zbora glasuje za ministrsko listo v celoti in javno.
V zakulisju pa se že odvija "hud spopad za Alenko Bratušek," in kdo bo kdo (ali kdo bo koga) v njeni vladi.
Uroša Čuferja, visokega uslužbenca Nove ljubljanske banke (ko je nekdanji minister za finance in zdaj že prav tako bivši podpredsednik Državljanske liste Janez Šušteršič po zadnji seji sveta stranke povedal, da je bil med možnimi kandidati za finančnega ministra tudi nek "finančni uradnik", ki ni primeren za ministra, se je sprva govorilo, da Šušteršič namiguje na Čuferja, vendar temu ni bilo tako; Šušteršič je imel v mislih neko drugo "bizarno" osebo, ki je bila do januarja zaposlena na ministrstvu za finance, možnost, da bi finančni minister lahko postal - Čufer, pa Državljanski listi ni nihče omenil) naj bi Alenki Bratušek na enem od internih sestankov Pozitivne Slovenije predlagala (pozor!) poslanka Maša Kociper, po napovedih mojih virov pa naj bi Igor Čufer postal nekakšna "desna roka" oziroma zaupnik Bratuškove. Od kod se Kociprova in Igor Čufer poznata, ni znano, da naj bi bil Čufer zadolžen za "brisanje" posameznih zelo spornih finančnih (bančnih) sledi, pa je na svojem blogu že pogruntal (tudi) ekonomist in publicist Jože P. Damijan.
Po nekaterih informacijah v farso iskanja finančnega ministra Uroš Čufer sploh ni vstopil šele zadnji hip, ampak so ga botri dovolj dobro "čuvali". Andrej Vizjak (PricewaterhouseCoopers) naj bi izpadel potem, ko so ga "povezali" s Tomažem F. Lovšetom (Diners Club), pri izbiri ministra za finance pa naj bi bila tudi zanimiva vloga Boruta Jamnika, trenutno predsednika uprave Modre Zavarovalnice. Jamnik naj bi - v zadnji fazi - vsaj "prepričal" Tomaža Kuntariča (bivši predsednik uprave Soda) naj ne prevzame finančnega resorja, sicer pa poznavalci ocenjujejo, da bo po oblikovanju nove vlade zakulisni vpliv Boruta Jamnika izjemno velik. Simona Bovha Padilla, nekdanja uslužbenka v afriškem oddelku IMF, zdaj zaposlena v Evropski investicijski banki (kjer je podpredsednik Tone Rop), je rekla ne, potem ko se je (tudi) razvedelo, da znotraj banke nima niti svoje pisarne, pa še na Googlu jo komaj najdemo ...
Alenka Bratušek pa ni samo prva predsednica vlade v zgodovini samostojne Slovenije, bo tudi prva politično skoraj nemočna premierka. Za razliko od vlad Lojzeta Peterleta, Janeza Drnovška, Toneta Ropa, Andreja Bajuka, Janeza Janše in Boruta Pahorja največja politična moč tokrat ni (in tudi ne bo) skoncentrirana znotraj vlade, temveč okoli nje. Pri Zoranu Jankoviću, Gregorju Golobiču, Milanu Kučanu in Igorju Lukšiču, torej pri politikih, ki ne sedijo v vladi.
Če se bo Alenka Bratušek slučajno vendarle poskušala nekoliko "osamosvojti", bo tako naletela na enormne težave. Zoran Janković se lahko kdajkoli vrne na funkcijo predsednika Pozitivne Slovenije, verjetno tudi ni naključje, da viri blizu Jankovića zadnje dni neprestano ponavljajo, da bo Janković skoraj zanesljivo "šel" na prihodnje parlamentarne volitve, seveda ponovno na čelu Pozitivne Slovenije.
Spomnimo, ko je Tone Rop postal šef vlade ter predsednik LDS, se je hitro začel otepati Drnovška in Golobiča. Da bi Drnovšek ter Golobič to preprečila, sta šla "razbijat" LDS.
Ministrska imena iz Pozitivne Slovenije, ki jih je ponudila Bratuškova, že sama po sebi skoraj dokazujejo, da niso njen izbor, razen morda, kot rečeno, Igorja Čufarja. Uroša Grilca, novega ministra za kulturo (sicer načelnika za kulturo v ljubljanski mestni občini), je med ministre Alenke Bratušek za roko pripeljal vodja Poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer. Zato bo Jani Möderndorfer, pravijo, poslej imel pomemben vpliv na razdeljevanje finančnih subvencij med kulturnike, prisesane na državne dude. Zanimivo bo tudi videti, ali bo Grilc kot minister dal soglasje za razvpito gradnjo garažne hiše pod ljubljansko tržnico, kar je zahteva župana Zorana Jankovića. Poslanca Stanka Stepišnika, ki je močno lobiral za funkcijo gospodarskega ministra, je sforsiral poslanski lobi, pri čemer je zanimivo, da so izbrali ravno Stepišnika, čeprav v predkazenskem postopku zaradi suma zlorabe državnih subvencij, ko je bil še direktor Orodjarne Emo Celje.
Medklic. Zato bo Gregor Virant, predsednik Državljanske liste ter prihodnji minister za notranje zadeve, že od vsega začetka sedel v vladi poleg ministra, ki je tarča preiskave njegove (Virantove) policije.
Druga dva kandidata za gospodarskega ministra sta bila Roman Ferenčak in Robert Golob. Prvi je direktor in (so)lastnik prekmurskega podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika in član nadzornih svetov Nafte Lendava ter Elektra Maribor. Je (nekdanji) član stranke Zares, varovanec Milana Kučana in Danila Türka, sicer pa v Prekmurju velja za precej zadolženega podjetnika.
Kaj točno se je zgodilo z Robertom Golobom, predsednikom uprave Gen-I, imenovanim tudi "energetski tajkun", sicer pa podpredsednikom Pozitivne Slovenije, pa ni čisto jasno, saj se je pojavljal tudi v ministrskih kombinacijah za resor infrastrukture in prostora. Če res ne držijo informacije, da si Golob v vlado sploh ni želel, ampak obratno, da si je zelo prizadeval postati minister, potem zanesljivo velja za enega od "luzerjev" pogajanj za sestavo vlade. Zadnje dni je sicer zaokrožila tudi šala, da če je bilo tisto poročilo komisije za preprečevanje korupcije glede Janeza Janše in Zorana Jankovića bestseller, potem bi bilo poročilo KPK o premoženjskem stanju Roberta Goloba holivudski blockbuster.
Roman Jakič je kot kandidat za obrambnega ministra vskočil potem, ko je odpadel "paket" Melite Župevc in Toneta Ropa. Menda sta se res ponujala v paketu (kar mi je potrdilo več ljudi, ki so sodelovali v pogajanjih); ona za obrambno ministrico, Rop pa za finančnega ministra. Jakič je bil prej predviden za ministra brez listnice in Slovence po svetu, kar zdaj postaja povsem neznana poslanka Pozitivne Slovenije Tina Komel.
Zakaj se je Pozitivna Slovenija odločila kar za tri ministre iz poslanskih vrst, ni znano, so pa tako popolnoma izničili napovedi Alenke Bratušek, da bo svojo vlado vsaj deloma sestavila iz strokovnjakov. Pozitivna Slovenija je mimogrede "nategnila" tudi civilno družbo, ker so ji "obljubili" mesto kulturnega ministra (društvo slovenskih pisateljev je, spomnimo, takoj predlagalo Vlada Žabota), na koncu pa so pripeljali tipičnega uradnika kulture.
Sodeč po imenih bodočih ministrov "zmagovalec pogajanj" za sestavo nove vlade ni Gregor Golobiča, ampak je Zoran Janković. Tudi bodoči minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik je bližje Jankoviću kot Golobiču.
Toda zakulisni spopadi gredo naprej. Alenka Bratušek naj bi se kakor upirala postavitvi Janija Möderndorferja za šefa svojega kabineta, menda bi rada nastavila nekoga svojega. Kar naj bi bil prvi znak, da se hoče malo osamosvojiti (od Jankovića in Golobiča). Čeprav je tudi slišati, da naj bi se pogovori ob kavi z Milanom Kučanom v ljubljanski slaščičarni Zvezda dogajali tako, da Kučan reče, bom kar jaz poklical Alenko ...
Zoran Janković pa naj bi blokiral postavitev Bogdana Biščaka za generalnega sekretarja vlade. No, Biščak je sicer že pred časom zanikal, da naj bi bil kandidat za to mesto.
Kako so nekateri mediji uslužno ter zmedeno statirali in salutirali pri sestavljanu nove koalicije in vlade, ilustrativno dokazujejo spletne objave časopisa Delo, potem ko je Alenka Bratušek prejšnji četrtek zvečer vložila predlog svoje ministrske liste v državni zbor.
Za bodočega ministra Romana Jakiča so, denimo, med drugim zapisali, da "slovi kot dober obrambni strokovnjak," da je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo in da je zaposlen v uradu predsednika republike Boruta Pahorja?!
Dejansko pa gre za "opis" karakteristik Uroša Kreka, ker se je do zadnjega mislilo, da je on kandidat za obrambnega ministra ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek J.P. Damijan igor masten Vlado Miheljak Uroš Čufer janez šušteršič Maša Kociper Andrej Vizjak Tomažem F. Lovšetom Boruta Jamnika Tomaža Kuntariča Simona Bovha Padilla Tone Rop Lojzeta Peterleta Janeza Drnovška Andreja Bajuka Janeza Janše Boruta Pahorja Zoranu Jankoviću Gregorju Golobiču Milanu Kučanu Igorju Lukšič Uroša Grilca Jani Möderndorfer Stanka Stepišnika Gregor Virant Roman Ferenčak Robert Golob Milana Kučana Danila Türka roman jakič Melite Župevc Tina Komel Vlada Žabota Bogdana Biščaka Uroša Kreka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vojna za Alenko Bratušek, in okoli nje. Ali kdo bo koga v njeni vladi?!