objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 15. marec 2013 ob 06:43

To, kar zdaj v Desusu počne Erjavec, meji že na fašizem. Koalicija pa nič?!
Ozadje spopada med Karlom Erjavcem in Meto Vesel Valentinčič ni samo personalno, ampak tudi politično. Erjavec v Desusu velja za desničarja, ljubljanski odbor z Vesel Valentinčičevo pa za levičarje
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Zgolj nekaj ur potem, ko je nova predsednica vlade Alenka Bratušek - po končanem podpisu koalicijske pogodbe v državnem zboru - slovesno oznanila, kako je v tej državi "konec politične krize, groženj, žalitev ter izsiljevanj," je politično krizo, grožnje in izsiljevanje znotraj Desusa, ene od strank nove vladajoče večine, sprožil sam predsednik Desusa in bodoči minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.
In čeprav je Erjavec lastnoročno podpisal koalicijsko pogodbo, kjer v preambuli tudi izrecno piše, da si bodo prizadevali za umiritev političnih strasti.
Kriza znotraj Desusa?! Lahko bi rekli nič posebnega in le dolgočasno zamahnili z roko, če ne bi šlo za politično brutalnost prve vrste ter grožnje in izsiljevanje brez primere na sceni slovenskih političnih strank. Način "fizične" odstranitve Mete Vesel Valentinčič, predsednice ljubljanskega odbora Desusa, poražene kandidatke za predsednico stranke na nedavnem kongresu ter legitimno izvoljene predsednice sveta Desusa, meji že na fašizem.
Gre za težke besede in ocene številnih politikov strank nastale koalicije, ki pa javno žal še vedno molčijo.
Samo za primerjavo, razvpiti obračun Janeza Janše z Miho Brejcem, bivšim zelo visokim politikom SDS in tastom Gregorja Viranta, je proti "tehnologiji" obračuna Karla Erjavca z Meto Vesel Valentinčič (in posledično vsemi tistimi, ki so na kongresu "odkrito nasprotovali" predsedniku Desusa - v imenu enotnosti stranke?!) navaden mačji kašelj.
Res neverjetno. Karl Erjavec se je v imenu Desusa pogajal za vstop v vlado, v sredo zvečer je v imenu Desusa podpisal koalicijsko pogodbo, takoj zatem pa zagrozil, da bo taisti Desus zapustil. Skupaj z njim naj bi odšla celotna poslanska skupina, pa tudi Tomaž Gantar, podpredsednik stranke in bodoči minister za zdravje. Koalicijski partnerji so uradno tiho (čeprav bi se Erjavec za ta politični škandal moral predvsem opravičiti Alenki Bratušek, ker je njene, prej citirane besede in podpisano koalicijsko pogodbo, nemudoma in grobo poteptal), ker se očitno bojijo za usodo koalicije in vlade. Zavzeli so udobno stališče, da je to pač notranja zadeva Desusa.
Ker pa gre politični škandal non plus ultra (stranka Desus ima že v imenu stranke besedo demokratična), v tem smislu molčijo tudi dominantni mediji, ki spet preračunljivo-bojazljivo varujejo novo koalicijo. Razen redkih izjem (komentar novinarja Sama Trtnika v mariborskem časniku Večer) so se ostali zadovoljili s "tehničnim poročanjem" s tiskovne konference Mete Vesel Valentinčič in Tomaža Gantarja (slednji je sicer nekoliko "civiliziral" Erjavčev besednjak, ne pa tudi namena ter brutalnosti političnega obračuna), in pa seje izvršilnega odbora Desusa.
Tehnična situacija je sicer takšna: na izvršilnem odboru Desusa so pričakovano "zmagali" Erjavčevi ljudje, glasovanje se je izšlo 8 proti 5. Zato odbor zahteva nov sklic seje sveta in zamenjavo Mete Vesel Valentinčič.
No, Meta Vesel Valentinčič ne namerava odstopiti, seja sveta pa bo najpozneje do konca tega meseca. Medtem je vodenje tekočih poslov stranke prevzel podpredsednik Gantar.
Toda politične razmere se (do) takrat utegnejo že obrniti na glavo, vsaj kar se Desusa tiče. Po glasovanju v državnem zboru (predvidoma prihodnjo sredo), ko bo vlada Alenke Bratušek tudi izvoljena, Karl Erjavec in njegova poslanska skupina namreč več ne bosta (z)mogla tako izsiljevati. Zato je celo možno, da bi v primeru ponovne izvolitve Mete Vesel Valentinčič za predsednico sveta Desusa iz vlade (kot minister) "odletel" Karl Erjavec, ki bo takrat - nekaj dni po izvolitvi vlade - že kar pogrešljiv ...
Pravo ozadje spopada med Karlom Erjavcem in Meto Vesel Valentinčič pa ni le personalno, ampak predvsem politično. Erjavec v Desusu velja za "desničarja", ljubljanski odbor (Meta Vesel Valentinčič) pa za "levega". Ampak zdaj je tudi vlada - levosredinska.
Mimogrede, proti Meti Vesel Valentinčič, ki je na torkovi seji sveta proti Jelku Kolmaniču zmagala 31 proti 26, so glasovali predvsem tisti člani sveta, ki pripadajo strankarski nomenklaturi Karla Erjavca.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek oznanila krizo, grožnje in izsiljevanje karl erjavec Mete Vesel Valentinčič Janeza Janše Miho Brejcem Gregorja Viranta Tomaž Gantar Sama Trtnika Jelku Kolmaniču

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To, kar zdaj v Desusu počne Erjavec, meji že na fašizem. Koalicija pa nič?!