objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 14. marec 2013 ob 06:55

Alenka Bratušek ima vlado, ministrov še ne, Janez Šušteršič pa že odstopa
Andrej Vizjak (pa ne iz SDS) zelo verjetno minister za finance. In spet je počilo v Desusu, ker naj bi funkcijo predsednika stranke začasno zamrznil jezni Karl Erjavec zaradi Mete Vesel Valentinčič
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pozno sinoči je Slovenija praktično že dobila (novo) vlado Alenke Bratušek. Za vstop v njeno koalicijo se je z glasovanje na seji sveta stranke dokončno odločila tudi Državljanska lista, potem pa je sredi državnega zbora prišlo do slavnostnega podpisa koalicijske pogodbe. Podpisali so jo prvakinja ter prvaki strank, Bratuškova, Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec.
Na svetu Državljanske liste je šlo kar "na tesno", predvsem pa se je razprava zavlekla čez deseto uro zvečer. Za vstop v levosredinsko koalicijo je glasovalo 13 članov sveta, šest jih je bilo proti, trije so se vzdržali. Vstop v koalicijo je predlagal predsednik stranke Virant, ki bi menda nemudoma odstopil, če bi se vodstvo odločilo drugače. Je pa zato dokaj pričakovano svoj odstop z mesta podpredsednika stranke takoj napovedal nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, saj "takšnih rešitev kot funkcionar stranke ne more podpirati."
Janeza Šušteršiča moti nedorečen status Zorana Jankovića, ne ve se, kdo bo minister za finance in kako se bo vlada lotila problematike slabih terjatev.
Zanimivo je tudi, da bo Gregor Virant še prespal svojo napoved, da bo prevzel ministrstvo za infrastrukturo in prostor.
Imena novih ministric in ministrov bo danes, menda okoli štirih ali petih popoldne, razkrila šele Alenka Bratušek. Prvi kandidat za finančnega ministra je zdaj Andrej Vizjak, trenutno direktor znane ameriške svetovalne družbe PricewaterhouseCoopers za jugovzhodno Evropo, sicer pa nekdanji dolgoletni uslužbenec A.T Kearneyja, bivši član uprave Gorenja ter avtor številnih knjig o poslovnem svetovanju. Njegova konkurenta za finančno ministrstvo sta "ena" skrivnostna "gospa z mednarodnimi izkušnjami" in nek "gospod uradnik", ki po mnenju Janeza Šušteršiča za to funkcijo pač ni primeren.
Po mnenju nekaterih lobistov, ki pomagajo sestavljati vlado, naj bi bil Vizjak za finančnega ministra primeren zato, ker ima mednarodne izkušnje, zato naj bi "delal" vtis na tujce pri pridobivanju denarja, nima pa političnih izkušenj ter ambicij, zato politično ne bi ogrožal Alenke Bratušek.
Govori se, da v zakulisju Vizjakove kandidature stojita lobist in svetovalec predsednika uprave Zavarovalnice Maribor Miloš Čirič ter lastnik Diners cluba Tomaž F. Lovše, nekateri pa omenjajo tudi Lea Oblaka, lastnika radijske mreže Infonet, kjer je delala Vizjakova soproga ter svetovalka za odnose z javnostmi Andreja Jernejčič. Andrej Vizjak do včeraj dopoldne "uradne ponudbe" za prevzem ministrskega stolčka sicer še ni dobil, je pa, kot pravi, slišal, da se o tem govori. No, govorilo se je tudi, da naj bi ta resor začasno prevzela kar sama Alenka Bratušek. Andreju Vizjaku sicer tudi očitajo, da naj bi bil "preblizu" Zoranu Jankoviću, ki je bil julija 2011 na Otočcu med svati na njegovi poroki z Jernejčičevo. Slišati pa je tudi, da naj bi "Vizjakov" državni sekretar na ministrstvu za finance postal Tomaž Kuntarič, bivši predsednik uprave Soda, ki je bil sam v igri za finančnega ministra.
V torek zvečer pa je spet počilo v stranki Desus. Po izvolitvi Mete Vesel Valentinčnič za predsednico sveta (na tajnem glasovovanju je z 31 proti 26 premagala Mariborčanko Jelko Kolmanič, ki jo je forsiral Erjavec) je Karl Erjavec menda totalno izgubil živce in danes sklicuje sejo izvršilnega odbora. Menda zahteva zamenjavo Vesel Valentinčičeve (izvršilni odbor sicer nima teh pristojnosti), in če do tega ne bo prišlo, naj bi jezni Erjavec s posebnim pismom lokalnim odborom predlagal, da se začasno umakne z mesta predsednika stranke, vodenje Desusa pa - spet začasno - prevzame podpredsednik stranke ter bodoči minister za zdravje Tomaž Gantar.
Znotraj Desusa je po nedavnem kongresu očitno prišlo tudi do "združitve moči" med poraženima predsedniškima kandidatoma Meto Vesel Valentinčič in nekdanjim generalnim sekretarjem stranke Ljubom Jasničem, ki naj bi začel delati v izvršilnem odboru ljubljanskega dela stranke, kjer je predsednica Vesel Valentinčičeva. Branko Simonovič, ki je v torek postal nov generalni sekretar Desusa, pa naj bi bil posledica dogovora Karla Erjavca, povezanega s predsedniškimi volitvami na kongresu stranke, kjer naj bi Erjavec "Primorcem" obljubil mesto generalnega sekretarja (torej Simonoviču, bivšemu upravniku hotela Delfin v Izoli), Mariboru pa funkcijo predsednice sveta. Podobno kot je predlagal predsedniku vlade Janezu Janši, da bi na Dunaju podaljšali mandat veleposlaniku Aleksandru Geržini, ker naj bi to pomagalo pri njegovi ponovni izvolitvi za šefa stranke. Oče Aleksandra Geržine, Saša Geržina, je namreč eden od najbolj vplivnih članov Desusa ...
Po najnovejših informacijah Karl Erjavec napoveduje celo izstop iz stranke Desus, če Meta Vesel Valentinčič ne bo takoj odstopila kot predsednica sveta stranke, skupaj s Karlom Erjavcem naj bi Desus zapustila tudi celotna poslanska skupine te stranke!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek sredi državnega zbora Igor Lukšič Gregor Virant karl erjavec dokaj pričakovano janez šušteršič Zorana Jankovića Andrej Vizjak Miloš Čirič Tomaž F. Lovše Lea Oblaka Andreja Jernejčič Jernejčičevo Tomaž Kuntarič Mete Vesel Valentinčnič Jelko Kolmanič Tomaž Gantar Ljubom Jasničem Branko Simonovič Janezu Janši Aleksandru Geržini Saša Geržina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Alenka Bratušek ima vlado, ministrov še ne, Janez Šušteršič pa že odstopa