objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 13. marec 2013 ob 07:08

Vir blizu Viranta. Bo 19 proti 4, da gremo v vlado. Šušteršič bo odstopil
Najnovejši spin. Če med glasovanjem v državnem zboru pade Alenka Bratušek, naj bi Janez Janša za mandatarja predlagal kar Janeza Šušteršiča
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Danes pozno popoldne, točno ob 17.00, se začenja "odločilna" seja sveta Državljanske liste, ko bo stranka Gregorja Viranta dokončno odločila o vstopu v novo vladno koalicijo pod vodstvom Alenke Bratušek.
Informacije o tem, kaj vse se utegne zgodili, se zelo razlikujejo. Eni pravijo, da Virant znotraj sveta stranke "nima več večine," da je razdeljena tudi poslanska skupina stranke (proti vstopu liste v novo vlado so menda vsaj - Bojan Starman, Katarina Hočevar ter Polonca Komar), drugi pa kakor prisegajo obratno.
Za zdaj je že znano, da naj bi Gregor Virant postal minister za infrastrukturo in prostor, Senko Pličanič naj bi (p)ostal minister za pravosodje, prva dama tržne inšpekcije Andrejka Grlić pa nova ministrica za notranje zadeve in javno upravo.
Vir "zelo blizu" Gregorja Viranta pa pravi, da je "pozitivna" odločitev o vstopu Državljanske liste v vlado Alenke Bratušek tako rekoč že - zagotovljena. Glasovanje na današnji seji sveta bo približno 19 proti 4 (članov sveta je 23), proti bosta zagotovo glasovala podpredsednik stranke in nekdanji minister za finance Janez Šušteršič ter njegova bivša sodelavka Ana Pezdir, znana tudi kot žena ekonomista Rada Pezdirja, pa mogoče še kdo. Po takšnem izidu glasovanja omenjeni vir pričakuje, da bo Šušteršič v prihodnjih dveh ali treh tednih odstopil z mesta podpredsednika stranke, dvomi pa, da bo Državljansko listo tudi zapustil, kot je to, denimo, storil Tomaž Štih.
Moj vir tudi dvomi v govorice, da naj bi državnega sekretarja za področje energetike znotraj ministrstva, ki ga bo vodil Virant, dobila Pozitivna Slovenija. Pri tem nekateri omenjajo Klemna Grošlja, bivšega šefa kabineta nekdanje ministrice za gospodarstvo Darje Radič (stranka Zares) ter zaupnika Gregorja Golobiča, čeprav se Klemen Grošelj pojavlja tudi v kombinacijah za novega obrambnega ministra. Saj gre za diskrecijsko pravico vsakega ministra, da si ekipo postavi po svojih željah. Klemen Grošelj sicer vse te kombinacije zanika, in  zatrjuje, da z njim o tem nobeden (še) ni govoril.
Po nekaterih informacijah je Alenka Bratušek pisno že odgovorila Gregorju Virantu na njegov "ultimat" iz prejšnjega tedna, včeraj zvečer pa so se razširile tudi informacije, da naj bi Janez Janša za novega mandatarja predlagal Janeza Šušteršiča (ta sicer pravi, da so predčasne volitve najboljša rešitev, vsekakor boljša od slabe vlade), če vlada Alenke Bratušek, ki ima trenutno zagotovljenih samo 42 glasov, ne bi bila izvoljena. Je pa zelo verjetno, da gre pri tem za "spin", ki bi lahko prišel iz levice ali desnice.
Spomnimo, vstop v novo vlado AB so prvi že na sobotni konferenci zagotovili Socialni demokrati, včeraj pa tudi svet stranke Desus. Gregor Virant naj bi današnjo odločitev sveta Državljanske liste predvidoma sporočil v živo, "live" med večernimi televizijskimi poročili malo po 19. uri (zato je bila seja sveta tudi sklicana ob 17.00, se pa lahko zgodi, da se bo razprava zavlekla na več ur), ob pol osmih zvečer pa se bo na seji sestal tudi svet Pozitivne Slovenije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Alenke Bratuše bojan starman Katarina Hočevar Polonca Komar Senko Pličanič Andrejka Grlić Alenke Bratušek janez šušteršič Ana Pezdir Rada Pezdirja Tomaž Štih Klemna Grošlja Darje Radič Gregorja Golobiča Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vir blizu Viranta. Bo 19 proti 4, da gremo v vlado. Šušteršič bo odstopil