objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 13. marec 2013 ob 06:52

Ko Tanja Starič gleda stran, Dejan Židan pa iz SD-ja dela agrarno stranko
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Neka včerajšnja izjava podpredsednika Socialnih demokratov Dejana Židana in dve besedici iz ponedeljkovega komentarja Tanje Starič, novinarke Dela, zagotovo ne bodo dočakale tolikšnega smeha ter poznejših različic (celo slikanic) kot tisti stavek o Zoranu Jankoviću, Antarktiki in pingvinih (avtorja Gašparja Gašparja Mišiča), ali zgodovinskega spomina kot tista slovita zapoved Spomenke Hribar "Ustavite desnico".
Sta pa zato Dejan Židan in Tanja Starič sama po sebi čisto dovolj ilustrativna ter pomenljiva za pogajanja o sestavi nove vlade, predvsem pa za tipično situacijo duha znotraj slovenske politike, in kar je še bolj tragikomično, tudi za stanje duha slovenskega "raziskovalnega" novinarstva.
Dame imajo prednost, zato najprej okoli Tanje Starič.
Staričeva ni kakšna novinarska pripravnica, daleč od tega. Za seboj ima - po moji hitri presoji, že vsaj 25 let(!) novinarske prakse ter izkušenj, bila je tudi odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija in donedavnega odgovorna urednica notranje politike na časopisu Delo.
Kljub tej dolgi in zavidljivi novinarski karieri (ne glede na to, koliko je kariero pridelala sama ali koliko so ji pri tem pomagale njene znane odlične zveze z nekaterimi najbolj vplivnimi politiki) je prav neverjetno, šokantno, da ne rečem tudi neumno, ko gre in zapiše, znotraj elitno pozicioniranega komentarja, da je Alenka Bratušek "politično nepopisana".
Povedano drugače, kako je sploh mogoče, da novinarka njenega kova nekaj tako nevednega zapiše za Alenko Bratušek, ki je doslej - tako ali drugače - zamenjala že tri politične stranke (LDS, kjer je bila zaupnica Jelka Kacina, Zares, kjer je bila izbranka Gregorja Golobiča, in Pozitivno Slovenijo, kjer je spet zaupnica - Zorana Jankovića), bila občinska svetnica, nato poslanka, dolgoletna direktorica direktorata za proračun ter predsednica ali članica elitnih nadzornih svetov, od Komunale Kranj do JGZ Brdo in Nove kreditne banke Maribor.
Pazite, dama s toliko političnimi preferencami je za novinarko Tanjo Starič - politično nepopisana?! Ja, takle mamo.
Halo, kdo ima tudi koga za norca?
Pa mislite, da Tanja Starič vsega tega o Alenki Bratušek ne ve?! Ja, seveda ve, več in bolje kot velika večina Slovenk in Slovencev, vendar gleda mimo. Toda noče videti, noče zapisati. Zakaj ... zato. Pa smo že pri smrdljivi greznici, ki se ji reče slovensko novinarstvo.
Ni problem, če bi šlo za nekakšne novinarkine "drzne" komentatorske hipoteze (Staričeva, denimo, tudi piše, da "dvojec" Alenka Bratušek-Gregor Virant, ki naj bi si menda "zaupala", postaja podoben nekaterim drugim znanim močnim parom iz novejše slovenske politične zgodovine, recimo Janezu Janši in Igorju Bavčarju ali pokojnemu Janezu Drnovšku in Gregorju Golobiču), nelagodje je tem, da novinarka (ne)namerno spregleduje povsem evidentna dejstva.
Kot morda za kakšnega mariborskega volivca ni tak problem, če je eden od kandidatov za njihovega župana, filozof Andrej Fištravec, pred leti skupaj s svojim cimrom na faksu ujel, zaklal, skuhal in na koncu še pojedel neko ubogo mačko, je pa za vse zagotovo res velik problem, da je skupina urednikov mariborskega časopisa Večer (menda Zora Štok, Aljoša Peršak in Igor Selan, kot poročajo blogerji) ta podatek cenzorsko kar "prepovedala" objaviti novinarski kolegici Jasmini Cehnar, čeprav so zanj vedeli, bi pa Fištravcu, katerega župansko kandidaturo očitno forsira Večer, "javna objava" tega - škodila.
Nenazadnje, žalostno je tudi dejstvo, da Staričeva takšne bale piše za Delo.
Potem pa Dejan Židan, ki zatrjuje, da bo vlada Alenke Bratušek "ena najboljših v zgodovini samostojne Slovenije," njegov argument pa so ministrska imena, ki krožijo po medijih?! In med njimi seveda kroži tudi njegovo ime.
Ne vem, ali se Židan zaveda, koliko njegove izjave dolgoročno škodijo Socialnim demokratom, ki bodo verjetno največji "krvodajalec" prihodnje koalicije, mislim pa, da Dejan Židan ve, da je trenutno "edini" podpredsednik kakšne slovenske politične stranke, ki odkrito goji "pučistične" ambicije zamenjati predsednika stranke, v tem primeru Igorja Lukšiča. Verjetno mu še nihče ni pojasnil, da si nekoliko napačno razlaga "veliko število" glasov, ki jih je dobil na zadnjem strankarskem kongresu, ko se je potegoval za podpredsedniško mesto, kot mu še nihče ni povedal, da je prav smešno, kako je ministrstvo za kmetijstvo, ki ga spet dobi Dejan Židan, edini resor znotraj vlade Alenke Bratušek, katerega nihče noče!, se ga vsi otepajo, razen Židana, Socialnim demokratom pa daje status agrarne stranke, ki se pusti pometati Pozitivni Sloveniji ...
P.S. Čez tri dni (v soboto) bo začel izhajati nov slovenski časopis Svet24, pod sloganom "Vsa resnica za 90 evrov."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejana Židana Tanje Starič Zoranu Jankoviću Gašparja Gašparja Mišiča Spomenke Hribar Jelka Kacina Gregorja Golobiča Gregor Virant Janezu Janši Igorju Bavčarju Janezu Drnovšku Gregorju Golobiču Andrej Fištravec Zora Štok Aljoša Peršak Igor Selan Jasmini Cehnar Igorja Lukšiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ko Tanja Starič gleda stran, Dejan Židan pa iz SD-ja dela agrarno stranko