objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 10. marec 2013 ob 05:31

Janša pritiska, Virant stiska, zadaj pa pretepi klanov za našo energetiko!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Te dni pogajanja o sestavi nove vlade opazujem od "zelo zelo daleč," iz Tokia (na telefonske klice ne odgovarjam, berem samo SMS-je in seveda elektronsko pošto), kjer kot novinar od blizu spremljam državno ter gospodarsko delegacijo predsednika republike Boruta Pahorja.
Pravzaprav sem spremljal, kajti "Pahor(jevi)" so včeraj (sobota) odleteli domov, sam pa sem bivanje na Japonskem podaljšal do ponedeljka.
No, več o tem v prihodnjih dneh.
Nočni spletni ogled posnetkov intervjujev z Alenko Bratušek v Odmevih (TV Slovenija) ter 24ur zvečer (Pop TV) je tudi na daljnem vzhodu pokazal sliko, kako nova šefinja vlade žal ne premore dovolj politične inteligence, predvsem pa je razvidna odsotnost njene "osebne" politične filozofije.
Kljub zapletom pri pogajanjih, ki se v prihodnjih tednih utegnejo pokazati za "usodne", Alenka Bratušek ni uspela izustiti niti dve, tri ali štiri "ključne" točke svojega programa(?!), niti ministrov nove vlade(?!), kaj šele, da bi izkoristila to priložnost za pošteno distanciranje od Zorana Jankovića.
Čeprav ji je slednje - problem zamrznjenega Jankovića - voditelj omenjene oddaje na komercialni televiziji vsaj dvakrat položil v usta! Premierka bi morala le malo pokimati, pa bi nekako zadovoljila ... ampak ne, ne in ne.
Namesto konkretnega pristopa je Alenka Bratušek spet "piarovsko" pograbila zgolj razglašenega sovražnika "številka1" Janeza Janšo ter njegovo vlado, katere se je "treba rešiti". Ampak to ne bo dovolj, to je premalo.
Saj, ministrska imena, ki curljajo iz kvote Pozitivne Slovenije (Melita Župevc, Uroš Grilc in Roman Jakič, pa še Aljoša Tomaž in Robert Golob) ... hm, mimogrede, "strokovnjakov", se že takoj vidi, tudi v tej vladi žal ne bo, dokazujejo, kolikšna sta dejanski "vpliv" ter "domet" Alenke Bratušek pri kadrovskem kupčkanju "njene vlade" približno enaka tukajšnjemu vplivu svetovalcev Boruta Pahorja pri tisočletnemu protokolu japonskega cesarja.
Torej skoraj nična.
Povsem spodobni pogoji, ki jih je v pisnem ultimatu strankam bodoče koalicije navedel Gregor Virant (odstop Zorana Jankovića kot ljubljanskega župana, zavezo Alenke Bratušek, da bo nemudoma odstopila, če se njena magistrska naloga tudi uradno izkaže za plagiat, in obstanek energetike znotraj ministrstva za infrastrukturo in prostor, skratka resorja, ki naj bi ga pridobila Virantova Državljanska lista), so za potrebe Pozitivne Slovenije tako rekoč nesprejemljivi ter praktično neuresničljivi. Enostavno jih ne morejo (ali ne smejo) sprejeti - vprašajte Jankovića, po drugi strani pa se zdi, da jih tudi Gregor Virant ne more več umakniti iz igre. Janez Šušteršič je očitno premočan.
Ne glede na to, ali Virant blefira ali izsiljuje ali pa kar oboje. Zato je z današnje perspektive skoraj (še) edinole možna manjšinska vlada, ki bi nastala z glasovanjem Državljanske liste, pri čemer bi slednja formalno ostala izven vlade.
Res je, da bi(bo) Gregor Virant v tem primeru okusil maščevalno jezo, ihto in bes dominantnih medijev, ki so "blizu" levici, res pa je tudi, da ga (sprva) ne bodo upali preveč (raz)trgati, dokler so pač glasovi njegovih poslancev nujno potrebni za izvolitev leve vlade Alenke Bratušek.
"Koalicije ne padejo zaradi katastrofalnih posledic social-utopizma za male ljudi. Padejo, ko se dva rentniška klana stepeta za energetiko." Tako je na twitterju fino zapisal Tomaž Štih (Libertarec@Libertarec), nekdanji programski tajnik Državljanske liste, član "frakcije" bivšega ministra za finance in podpredsednika Virantove stranke Janeza Šušteršiča, ter s prstom lucidno pokazal na to, kdo je "zdaj" glavni sestavljavec pogojev pri novi koaliciji, in zakaj? Robert Golob!
Predsednik uprave družbe Gen-I ter podpredsednik Pozitivne Slovenije naj bi postal novi minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj, zraven pa - seveda, naj bi pobasal še energetiko. Ja, hecno, taisti dolgolasi Robert Golob, ki so ga mediji pred nekaj meseci zreklamirali kot - nič več ter nič manj - poslovnega "Robina Hooda" slovenske energetike (ker je kobajagi tako "pocenil" elektriko, so ga na Delu skoraj razglasili za osebnost leta 2012!!!), zdaj elektriko že draži, njegovi novi odjemalci pa naj bi imeli tudi neke čudne težave pri (ne)pošiljanju položnic, on pa nenadoma "beži" med ministre.
Če ste se ob tem morda vprašali, le zakaj bi neki poslovnež, ki letno zasluži najmanj pol milijona evrov, rad postal minister za največ 3.000 evrov neto mesečne plače, je na primeru Roberta Goloba odgovor na dlani. Poleg družbe Gen-I bi rad upravljal celotno slovensko energetiko, težko štiri milijarde evrov.
Sicer pa je super ambiciozni Robert Golob nekakšna kopija Zorana Jankovića, le da je, tako pravijo, bolj inteligenten. Na dlani je tudi, da bo Golob v politiko ter vlado Alenke Bratušek spet prenesel "Berlusconijeve" vzorce vedenja (manire) iz biznisa in "kšefta", čemur bi se sicer morali - po zdaj že pozabljenih velikih Lukšičevih besedah - upreti ...
Kar se pa tiče prvaka Socialnih demokratov, Igor Lukšič bo po vsem sodeč ostal "zunaj" vlade, kar sem napovedal že pred dvema tednoma, le da so novinarji časopisa Delo to pogruntali šele pred dvema dnevoma. No, niso hoteli opaziti, ker poročajo zelo previdno in obzirno, da ne bi pokvarili pogajanj. Čeprav še ni odločeno, ali bo temu res tako, in da bo namesto Igorja Lukšiča minister za šolstvo postal Jernej Pikalo (sicer tudi predsednik programskega sveta RTV Slovenija), je to za samega Lukšiča res še zadnja priložnost, da sam obdrži vsaj minimalno distanco do vlade Alenke Bratušek, če hoče uspeh (beri: zmago) na prihodnjih volitvah.
Po drugi strani je višek ironije dejstvo, kako je stranka Socialnih demokratov - z včerajšnjo konferenco stranke v Mariboru - kot prva enoglasno potrdila vstop v novo vlado, čeprav se Igor Lukšič še pred enim mesecem z Alenko Bratušek ni hotel niti sestati, in govoril samo o nujnosti predčasnih volitev.
Globoko v zakulisju pogajanj se že spet na na novo delijo tudi karte lobistov. Po padcu vlade Janeza Janše si, denimo, veliko povečanje vpliva obetata Bogdan Biščak in Miloš Čirič (ne pa tudi razvpiti Drago Isajlovič, ki naj bi se "razšel" s Francijem Križaničem), nove priložnosti (beri: pavšalne pogodbe) obupno išče tudi Sebastjan Jeretič, od totalnega volilnega fiaska Katarine Kresal naprej skoraj brezposelni svetovalec za politični marketing. Jeretič je svoje usluge za "dvigovanje rejtingov" po mojih zanesljivih informacijah skozi razne "linke" spet ponujal Lukšičevim Socialnim demokratom, še prej pa tudi mlajšim kadrom iz stranke Nova Slovenija, ampak neuspešno. Hja, celo blizu Gregorja Viranta se je znašel, prek Virantovega svetovalca Mirana Stariča. Vmes pa se Jeretič, bogsigavedi zakaj, kratkočasi z obrekovanjem avtorja teh vrstic na - facebooku.
P.S. Janez Janša si medtem očitno čim prej želi - vlado Alenke Bratušek, zato pritiska tam, kjer sestavljavce nove vlade najbolj žuli in muči - pri kadrovskih menjavah. Menda tudi Janši ustrezajo predčasne volitve šele naslednje leto.
In mimogrede, za prihodnji četrtek, ko je spet seja vlade, se napoveduje eno zares vroče imenovanje ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Alenko Bratušek Zorana Jankovića Janeza Janšo Melita Župevc Uroš Grilc roman jakič Aljoša Tomaž Robert Golob) njene vlade Gregor Virant skratka resorja janez šušteršič Tomaž Štih Libertarec@Libertarec Igor Lukšič Jernej Pikalo Bogdan Biščak Miloš Čirič Drago Isajlović Francijem Križaničem Sebastjan Jeretič Katarine Kresal Mirana Stariča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša pritiska, Virant stiska, zadaj pa pretepi klanov za našo energetiko!