objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 6. marec 2013 ob 05:38

Zoran dela vlado. Janković ruši Tomaža Gantarja in postavlja Aljošo Tomaža
Ime Aljoše Tomaža, nekdanjega Jankovićevega favorita za šefa uprave Nove ljubljanske banke, ki naj bi postal minister za finance, ponovno dokazuje, kdo sestavlja vlado Alenke Bratušek
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Med napetimi pogajanji o sestavi nove vlade Pozitivna Slovenija "ruši" Tomaža Gantarja, ki je znotraj kvote stranke Desus ponovno predviden za ministra za zdravje. To nam je povedalo več zanesljivih virov, pri čemer sploh ni sporno, da omenjeno ministrstvo pripada Desusu (in da so se prihodnji koalicijski partnerji praktično že dogovorili glede zdravstva), sporen naj bi bil konkretno - Tomaž Gantar.
Gre predvsem za "stare zamere" Zorana Jankovića, zaradi znanih stališč ter ukrepov Tomaža Gantarja kot ministra za zdravje v padli vladi Janeza Janše, okoli Lekarne Ljubljana ter razvpitega prejšnjega direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča.
Spomnimo. Maja lani je minister za zdravje Tomaž Gantar slovenski javnosti predstavil ugotovitve upravnega nadzora v Lekarni Ljubljana kot resne kršitve kodeksa. Toda Gantar je takrat tudi povedal, da mu Lekarna Ljubljana prek odvetnikov grozi s tožbo - zaradi nadzora, po telefonu pa mu je s tožbo grozil tudi ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković.
Pri Gantarju gre torej za podobne pomisleke Pozitivne Slovenije kot pri Senku Pličaniču, kandidatu Državljanske liste za pravosodnega ministra. Pozitivna Slovenija namreč Senku Pličaniču zameri nekatere njegove izjave o delu sodišč ter Pličaničeve kritične (ampak zelo upravičene, da ne bo pomote) pripombe na račun "sodniške srenje".
Kar se tiče Pličaniča, pa tudi Socialni demokrati po novem ugotavljajo, da je morebitno zavzetje obeh represivnih resorjev, pravosodnega in ministrstva za notranje zadeve, kar naj bi prevzela Državljanska lista (podobno kot LDS vladi Boruta Pahorja), vsaj neokusno.
Po naših informacijah sicer ni velikih možnosti, da bi novi predsednici vlade Alenki Bratušek (zadaj pa Zoranu Jankoviću) na koncu res uspelo odstraniti Gantarja, čeprav kaj takšnega tudi ni povsem izključeno. "Pozicija" Tomaža Gantarja znotraj Desusa se je po kongresu stranke minuli petek namreč prvič močno utrdila (čeprav gre za novinca v strankarski strukturi), nenazadnje, bil je izvoljen za podpredsednika stranke.
Že pred kongresom pa so nekateri Tomažu Gantarju celo predlagali, naj kandidira za predsednika proti Karlu Erjavcu, kar pa je Gantar prijazno in taktično modro zavrnil. Po vikend odstopu generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča (pričakovanem, zaradi hudega volilnega poraza na kongresu, čeprav sta Jasniču na kongresu v ljubljanskem hotelu Mons lobistično pomagala dva posebna svetovalca, Ivan Sušnik iz agencije 3S, pa še nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir), je Gantar tako rekoč postal "drugi človek" stranke (za nekatere insajderje v Desusu je to sicer še prehitra ocena), čeprav tudi predsednica ljubljanskega odbora Desusa Meta Vesel Valentinčič zaradi solidnega izkupička volilnih glasov na volitvah za predsednika (predsednico) stranke še ni odpisana.
Kar se tiče novega generalnega sekretarja stranke Desus, Karl Erjavec menda izbira med tremi kandidati, vendar se sam še ni čisto odločil. Toda ne glede na to, kako se bo Erjavec na koncu odločil, novi generalni sekretar Desusa ne bo več niti približno tako močna politična osebnost - kot je bila Jasnič, lider Desusa Erjavec si bo v bistvu skreiral bolj nekakšnega generalnega "osebnega tajnika", ki bo zvesto skrbel za Erjavčevo povezavo z lokalnimi odbori in terenom.
Najnovejše informacije, da naj bi nov minister za finance postal "upokojeni" bankir Aljoša Tomaž, član upravnega odbora KD Group, pa spet dokazujejo, da vlado Alenke Bratušek res sestavlja (tudi) Zoran Janković. Aljoša Tomaž, pred leti direktor A Banke, KD Banke ter nekdanji uslužbenec Nove ljubljanske banke, je bil namreč tudi "pisec" finančnega programa Pozitivne Slovenije pred parlamentarnimi volitvami leta 2011, po volitvah pa je (ob)veljal za prvega Jankovićevega favorita za predsednika uprave NLB. Aljoša Tomaž se je za šefa NLB sicer potegoval že pred tremi leti, vendar takrat ni izpolnjeval(?!) razpisnih pogojev – ni imel magisterija.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaža Gantarja Zorana Jankovića Janeza Janše Marka Jakliča Senku Pličaniču Boruta Pahorja Alenki Bratušek Karlu Erjavcu Ljuba Jasniča Ivan Sušnik Darijan Košir Meta Vesel Valentinčič Aljoša Tomaž

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zoran dela vlado. Janković ruši Tomaža Gantarja in postavlja Aljošo Tomaža