objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 5. marec 2013 ob 07:00

Težave imajo z Mašo Kociper. Novi premierki menda sledi celo na stranišče?!
Pogajanja za sestavo vlade. Stari kadri Janeza Drnovška ter stranke Zares pod krinko novih obrazov, to ni vrnitev v bronasto, ampak kameno dobo, ugotavlja Lukšičev svetovalec Aljuš Pertinač
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Sestavljanje levosredinske vlade pod vodstvom Alenke Bratušek buri ambicije posameznih politikov in političark Pozitivne Slovenije. Med najbolj "živčnimi", pravijo zanesljivi viri iz poslanske skupine PS, je podpredsednica Jankovićeve stranke ter ljubljanska mestna svetnica na Listi Zorana Jankovića Maša Kociper.
Še vedno je menda v igri za generalno sekretarko vlade, najbolj pa se trudi postati ministrica za pravosodje ali notranje zadeve, čeprav naj bi oba ta resorja definitivno pripadla Državljanski listi. Toda hkrati se zoper Mašo Kociper kopičijo številni pomisleki.
Po drugi strani bi "itak" težko postala ministrica za notranje zadeve (ali pravosodje) glede na dejstvo, da je njen soprog, ljubljanski odvetnik Andrej Rauter, po mojih informacijah zagovornik Sandre Udrih, članice kokainske združbe, imenovane Balkanski bojevnik, na prvi stopnji pred ljubljanskim sodiščem obsojene na štiri leta zaporne kazni. Odvetnik Rauter mi je potrdil, da je res zagovornik v zadevi Balkanski bojevnik, vendar imena svojega klienta, kot pravi, "sam iz razumljivih razlogov ne more razkriti."
Lahko bi se zlahka ponovil "deja vu" film Mira Senice in Katarine Kresal ...
Pripombe letijo tudi na "njen" parlamentarni odbor za notranjo politiko, kjer se je zapletala z vodenjem, in celo druga liga poslancev SDS se je z njo poigravala kot mačka z mišjo. Še bolj je zaslovela po nebulozni razlagi zlatega fiskalnega pravila, kjer je na tiskovni konferenci, spomnimo, filozofirala o krogcih. Od takrat naprej jo nekateri tudi imenujejo - Krogec.
Maša Kociper med kolegicami in kolegi iz Pozitivne Slovenije sicer velja za "bolj leno" političarko, ki ji menda dobro leži šefovanje. V poslanski skupini se ima za veliko pravno strokovnjakinjo, tudi ustavnopravno, je pa precej nepriljubljena. Predvsem zato, ker ima odgovor na vsako vprašanja, besedo pa si praviloma jemlje takoj za vodjo poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, čeprav ima poslanska skupina dve drugi namestnici, Melito Župevc in Majo Dimitrovski. Kociprova je znana tudi po deplasirani izjavi Gregorju Virantu, ko ga je v državnem zboru verbalno poslala v kot (zaradi njegovega spornega denarnega nadomestila), zdaj pa se Virantu - kot opažajo - prilizuje na vsakem koraku!
Približno enako bizarna je njena "ugrabitev" nove premierke Alenke Bratušek, kot da bi na tem "držala pokonci" svojo kariero. Bratuškova, odkar je postala predsednica vlade, menda "ne more niti na stranišče (kot cinično opisujejo to situacijo moji viri)," ne da bi ji Maša Kociper - sledila.
Kar se tiče vladnih pogajanj in razdelitev ministrskih resorjev, zanimivo, Pozitivna Slovenija menda še kar predlaga, da bi minister za gospodarstvo in tehnologijo postal poslanec PS Stanko Stepišnik. Nekdanjega direktorja celjske Emo Orodjarne je za ministra predvidel že Zoran Janković, ko je decembra 2011 in januarja lani sestavljal svojo vlado, zato verjetno ni dvoma, da Stepišnika za ministra tudi danes forsira prav Janković. Problem pa je v tem, ker je Stepišnik kazensko ovaden zaradi suma "nenamenske porabe" državnih subvencij. Kazenska preiskava zoper Stepišnika se je začela na podlagi prijave sindikata SKEI, vodi pa jo Policijska uprava Celje, in še ni končana. Stanko Stepišnik je nepravilnosti sicer zanikal, je pa res skrajno čudno, da Pozitivna Slovenija od vseh mogočih kandidatov za gospodarskega ministra hoče ravno tistega, ki je tarča kriminalistične preiskave?!
Je pa govorice, da naj bi postal generalni sekretar vlade, včeraj zanikal (avtorju teh vrstic in časopisu Finance) Bogdan Biščak, nekdanji direktor LDS ter generalni sekretar stranke Zares, sicer pa eden dolgoletnih in najtesnejših sodelavcev Gregorja Golobiča. Govorice o Biščaku, pa tudi - pozor, Tadeju Slapniku, nekdanjemu poslancu Zaresa, ki naj bi bil "v igri" za obrambnega ministra, poleg Melite Župevc in Ljubice Jelušič, so se pojavile že konec prejšnjega tedna. Bogdana Biščaka v družbi Janija Möderndorferja ter Matije Sevška, svetovalca Alenke Bratušek in Pozitivne Slovenije, niso "opazili" samo včeraj v Maximarketu, Bogdan Biščak je sedel v prostorih poslanske skupine Jankovićeve stranke v državnem zboru tudi prejšnjo sredo, ko je bila za mandatarko izvoljena Alenka Bratušek.
Imena, kot so Biščak in Slapnik, ki se "pletejo" okoli prihodnje vlade, so očitno razjezila tudi nekatere Socialne demokrate. Aljuš Pertinač, visoki uradnik na ministrstvu za šolstvo in tesen sodelavec prvaka SD Igorja Lukšiča, zgroženo ugotavlja, da če se "bodo znotraj vlade pod krinko novih obrazov pojavili nekdanji kadri Janeza Drnovška in vidni politiki stranke Zares, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah dobila zgolj nekaj več kot 7 tisoč glasov, potem to zame ne pomeni vrnitev v bronasto, ampak v kameno dobo!"
Neka druga vidna Socialna demokratka, ki ne želi biti imenovana, pa pravi, da nekateri "očitno želijo obrniti čas nazaj, toda tistih časov velike LDS ni več, in s tem se bodo morali sprijazniti."
Nekateri - na volitvah - propadli vidni politiki LDS in Zares pa naj bi službe dobili znotraj bodočega kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek. Tako naj bi funkcijo državnega sekretarja za civilno družbo in državljanske pobude zasedla ali Jožef Školč ali Stojan Pelko, ki je sicer še vedno kandidat za kulturnega ministra, čeprav mediji omenjajo predvsem čisto posebnega kandidata društva slovenskih pisateljev Vlada Žabota. Saj naj bi ministrstvo za kulturo dobila "civilna družba".
Mimogrede, za Žabota je totalno zapel predsednik pisateljskega društva Veno Taufer (njegovi pisateljski kolegi se ob tem kadrovanju tudi nasmihajo, češ, Taufer je v tretji puberteti), hkrati pa se tudi Stojan Pelko "prodaja" kot predstavnik civilne družbe. Pelko trenutno še službuje kot tiskovni predstavnik posebnega urada Evropske unije na Kosovu, mandat pa mu poteče, zanj kot naročeno - meseca junija.
Tisti, ki Stojana Pelka dobro poznajo, sicer pravijo, da bo na Kosovu ostal "do zadnjega dne," predvsem zaradi zelo visoke evropske plače.
Novum sredi pogajanj okoli sestave vlade Alenke Bratušek pa je že "tretje" ministrstvo za Državljansko listo, ki naj bi poleg ministrstva za notranje zadeve (Gregor Virant), pravosodja (Senko Pličanič) dobila tudi ministrski resor za infrastrukturo in prostor. Večina poznavalcev strankarskih razmerij ocenjuje, da gre za dodatno koncesijo, mehčanje ter (pod)kupovanje Državljanske liste, kar bi Virantu olajšalo prepričevanje vodstva svoje stranke za vstop v levosredinsko koalicijo.
Mimogrede, Gregor Virant zadnje čase - pravijo - najbolj "posluša" svetovalca poslanske skupine Državljanske liste Mirana Stariča. Gre za bivšega tiskovnega predstavnika nekdanje piranske županje na listi LDS Vojke Štular ter brata znane novinarke časnika Delo Tanje Starič. Miran Starič je tudi dober znanec lobista in svetovalca za politični marketing Sebastjana Jeretiča.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Jankovićeve Maša Kociper Andrej Rauter Sandre Udrih Mira Senice Katarine Kresal Janijem Möderndorferjem Melito Župevc Majo Dimitrovski Alenke Bratušek Stanko Stepišnik Emo Orodjarne zoran janković Bogdan Biščak Gregorja Golobiča Tadeju Slapniku obrambnega ministra Melite Župevc Ljubice Jelušič Matije Sevška aljuš pertinač Igorja Lukšiča Janeza Drnovška Jožef Školč Stojan Pelko Vlada Žabota pisateljskega društva Veno Taufer na Kosovu Senko Pličanič Mirana Stariča Vojke Štula Tanje Starič Sebastjana Jeretiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Težave imajo z Mašo Kociper. Novi premierki menda sledi celo na stranišče?!